8. března 2018 • 15:30

Slováci dluží za přípravu Kuzminové. Máme toho dost, zuří manžel

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři medaile z olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu si přivezla slovenská výprava. O všechny se postarala biatlonistka s ruskými kořeny Anastasia Kuzminová. Rodačka z Ťumeně získala pro svou zemi po skvělých výkonech jedno zlato a dvě stříbra, další cenný kov už nikdo nepřidal. Teď však podle informací serveru aktuality.sk Slovenský svaz biatlonu v souvislosti s ní řeší vážný problém. Chybí totiž finance na zaplacení pobytu Kuzminové během jejího posledního předolympijského soustředění v italské Anterselvě.



Dva tisíce eur, zhruba padesát tisíc korun. Na takovou částku dorazila na vedení Slovenského svazu biatlonu upomínka za nezaplacený pobyt Kuzminové v Anterselvě, kde se biatlonová hvězda připravovala na olympijské hry od 22. ledna.

Odpovědní činitelé však zatím mohou jen bezmocně krčit rameny. Potřebné finance na sezonu 2018 pro přípravu Kuzminové a jejího týmu totiž zasílá Ministerstvo školství, vědy a výzkumu. Peníze ve slíbené výši 50 tisíc eur (asi 1 250 000 korun) nedorazily.

"Jsme v patové situaci. I když jsme z jiných zdrojů vyčlenili peníze například na placení servisního týmu Kuzminové, nedokážeme pokrýt další náklady, které vznikly v roce 2018 do olympiády, ale i po ní," říká šéf biatlonového svazu Tomáš Fusko.

Anastasia Kuzminová slaví první místoFoto ČTK

I když se má podle dostupných informací jednat pouze o formální záležitost, chybějící prostředky přerůstají ve vážný problém. "Vrcholí biatlonová sezona, peníze potřebujeme hned. Každé zdržení je pro nás katastrofální," pokračuje Fusko.

Relativně zanedbatelná dlužná částka má pro slovenskou reprezentantku i další následky. "Ztrácí tím dobré jméno. V Anterselvě nám dlouhodobě vycházeli vstříc. Problém je, že Svaz nemá banku, která by mu poskytla úvěr do doby, než stát pošle peníze," pokračuje šéf svazu.

Trojnásobná olympijská medailistka z Pchjongčchangu, která by měla v následujících závodech útočit i na zisk velkého křišťálového glóbu, si tak přípravu ve finském Kontiolahti hradí ze svého. Náklady do této doby měly údajně dosáhnout hranice 5 tisíc eur (cca 125 tisíc korun).

Slovenská závodnice Anastasia Kuzminová vybojovala ve stíhacím závodě žen na olympiádě v Koreji stříbrnou medailiFoto REUTERS/Toby Melville

K nepříjemné situaci se vyjádřil i manžel a trenér Kuzminové v jedné osobě Daniel Kuzmin. "Nechceme ztratit dobré jméno tím, že nebudeme platit faktury. Svaz nám do této doby dluží asi pět tisíc eur za trajekty, vosky a další věci, které platíme ze svého. Naše trpělivost je u konce," zuří manžel slovenské biatlonistky.

A vyjádření ministerstva školství? "Finanční prostředky v této chvíli ještě nebyly rozděleny, ale snažíme se, aby se tak stalo v co nejkratší době. Slovenskému svazu je na rok 2018 schválena suma ve výši 538 253 eur (13,3 mil. korun). Další prostředky jsou v současné době předložené ke schválení," píše se mimo jiné v prohlášení.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud