28. února 2019 • 09:13

Ztráta bodů a 180 tisíc korun. Bö zná trest za chybu, ke které se přiznal

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lídr Světového poháru biatlonistů Johannes Thingnes Bö se s mezinárodní unií IBU dohodl na tom, že se vzdá 43 bodů za čtvrté místo ze stíhacího závodu v Soldier Hollow. Norský suverén sezony, jenž v závodu v USA před dvěma týdny na poslední střelbě vypálil jen čtyři náboje místo pěti, také přijde o prize money ve výši 7000 eur (zhruba 180.000 korun).



Pětadvacetiletý Bö porušil pravidla při střelbě vestoje v závěru posledního individuálního závodu na SP v Utahu, což se později potvrdilo i podle televizních záběrů. Do cíle dojel se zbývajícím nábojem v zásobníku a informoval o tom rozhodčí. Jak uvedla IBU, kvůli špatné komunikaci mezi rozhodčími se informace nedostala k závodní komisi, jež se tak případem nezabývala a výsledky ponechala v platnosti.

"Je to nešťastná záležitost, ale ve spolupráci s Johannesem jsme snad našli nejlepší možné řešení," uvedl v tiskové zprávě sportovní ředitel IBU Felix Bitterling. Vysvětlil, že dodatečně už nebylo možné oficiální výsledky upravit. "Doufáme, že díky Johannesově ochotě jednat v nejlepším zájmu sportu jsme to vyřešili nejlepším možným způsobem: žádná diskvalifikace, ale body a prize money mu byly odebrány," dodal.

Vítěz dvanácti závodů SP v sezoně i po ztrátě bodů vede pořadí seriálu s obrovským náskokem 291 bodů před Rusem Alexandrem Loginovem. "Záležitost je tím pro mě uzavřená. Šel jsem za rozhodčími hned po závodě a řekl jsem jim, že porušení pravidel byla moje vina. Chci zdůraznit, že bych žádný trest nedostal, kdybych se k tomu nepřiznal. Doufám, že IBU udělá vše pro to, aby se podobné chyby neopakovaly," řekl Bö, jenž bude patřit k hlavním favoritům březnového mistrovství světa v Östersundu.

Johannes Thingnes Bö vyhrál další závod Světového poháru a začíná se přibližovat rekordním 14 výhrám v sezoně Martina Fourcadea
Johannes Thingnes Bö vyhrál další závod Světového poháru a začíná se přibližovat rekordním 14 výhrám v sezoně Martina Fourcadea

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud