13. října 2021 • 15:15

Bronzové hrdinky ze Soči. Co dělají dnes? Rozvody, děti i nové práce

Autor: adl
Vstoupit do diskuse
0
  • Bronzové hrdinky ze Soči: rozvody, děti i nové práce. Co dělají dnes?Bronzové hrdinky ze Soči: rozvody, děti i nové práce. Co dělají dnes?FOTO: Koláž iSport.cz

    Už by to mělo klapnout. Česká biatlonová štafeta žen se dočká bronzových medailí z olympiády v Soči. Po více jak sedmi letech Mezinárodní biatlonová unie (IBU) oficiálně změnila výsledky, ze kterých vyškrtla dopující ruské kvarteto. Z české čtveřice závodí už jen Eva Puskarčíková, zbylá trojka si užívá sportovního důchodu. Co dělají bronzové olympijské hrdinky dnes?

  • Eva Puskarčíková

    V Soči jí bylo 23 let. První úsek štafety zvládla se čtyřmi chybami. Teď je rodačce z Harrachova třicet, vdala se a zase rozvedla, a v listopadu nastoupí do své deváté plnohodnotné sezony ve Světovém poháru. Je jediná z české čtveřice, která stále závodí.

    Nejlépe si vedla v ročníku 2016/17, kdy dosáhla na (zatím) jediné individuální stupně vítězů v kariéře (stíhačka v Pokljuce a hromadný závod v Oberhofu). Od té doby se spíš trápí, její kariéra má sestupnou tendenci. V minulé sezoně skončila v SP dokonce až na 60. místě. Světlým momentem je bronz ve smíšené štafetě z mistrovství světa v roce 2020.

  • Gabriela Soukalová

    V Soči začala svou úžasnou jízdu, díky které se stala hlavní tváří vzestupu českého biatlonu. Bronz ze štafety je pro ni třetí medailí z olympiády, na pobřeží Černého moře brala ještě dvě stříbra (hromadný start a smíšená štafeta). Ve sbírce má také šest cenných kovů z MS (2x zlato, 2x stříbro, 2x bronz), v sezoně 2015/16 získala Velký křišťálový glóbus za triumf v SP.

    Kariéru v biatlonu zabalila za známých okolností už v roce 2017. Na vrcholu, ve 27 letech a po druhém místu v konečném pořadí Světového poháru. Zažila turbulentní období. Po rozvodu s Petrem Koukalem si našla nového partnera, před měsícem porodila dceru Izabelu Gabrielu. Po kariéře působila i jako televizní moderátorka, tančila ve StarDance, autobiografií „Jiná“ si proti sobě poštvala biatlonový svět.

  • Jitka Landová

    Z celé čtveřice ta nejméně známá. V Soči šlo o její jedinou olympiádu. Rodačka z Jablonce a velká kamarádka Gabriely Soukalové předtím brala úspěchy na univerziádě, má i stříbro z mistrovství Evropy. Kromě dodatečně udělené bronzové olympijské medaile jinak moc nezářila. Patřila nicméně do úspěšné štafety, která v sezoně 2014/15 ovládla i Světový pohár.

    Kariéru zabalila i kvůli zdravotním problémům v roce 2016 po pěti sezonách ve Světovém poháru. I když měla v hlavě angažmá u policie, začala učit na základní škole Arbesova v rodném Jablonci, kam sama chodila. Učí angličtinu a tělocvik. „V květnu jsem ukončila kariéru, byla asi tak měsíc na pracáku a už v září jsem nastupovala učit,“ prozradila v rozhovoru pro iSport LIFE v prosinci 2019. Zároveň propadla skialpům.

  • Veronika Vítková

    Nejstarší z celé čtveřice. Právě ona dovezla český tým na čtvrtém místě do cíle, když za zády udržela tehdejší jedničku Darju Domračevovou. V Soči brala ještě stříbro ve smíšené štafetě, bronz ve sprintu získala o čtyři roky později v Pchjongčchangu. Ve Světovém poháru debutovala už v sezoně 2006/07, nejlepších výsledků dosáhla v ročníku 2014/15, kdy skončila čtvrtá v celkovém pořadí.

    Kariéru ukončila na jaře 2020 po sezoně, kterou téměř celou promarodila. V Jablonci začala trénovat dorostence, v rozhovoru nicméně přiznala, že na reprezentační úroveň to nevidí. V listopadu 2020 se stala maminkou, když porodila dceru Elišku. S partnerem Markem Lejskem, bývalým reprezentačním trenérem, tvoří pár od léta 2015. Nyní si užívá mateřskou dovolenou, jinak se baví horolezectvím.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud