23. března 2018 • 22:53

Krasobruslařka Březinová byla na MS 18., vyhrála Osmondová

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krasobruslařka Eliška Březinová na mistrovství světa navzdory pádu ve volné jízdě udržela 18. místo. Překvapivě vyhrála Kanaďanka Kaetlyn Osmondová, která byla po krátkém programu čtvrtá. Naopak selhala olympijská šampionka Alina Zagitovová z Ruska, která třikrát upadla a skončila až pátá.



Březinová ve volné jízdě spadla po trojitém toeloopu a ulétl jí druhý pokus o trojitý lutz. Za osobním rekordem v této části závodu zaostala takřka o tři body a zdálo se, že klesne na 19. příčku. Pak ale kazila Ruska Stanislava Konstantinovová, která ve volné jízdě třikrát upadla a klesla z 16. místa po úvodní části soutěže až za česku reprezentantku.

Březinová se poprvé v kariéře v součtu krátkého programu a volné jízdy dostala přes 150 bodů. Osobní rekord z letošního ME si vylepšila o více než tři body na 153,14 bodu. Osmnáctým místem na MS vyrovnala své maximum z roku 2014 a byla v Miláně osmou nejlepší Evropankou.

V nejsilnější skupině zahájila útok na medaili obhájkyně stříbra Osmondová, která navázala na bronzovou volnou jízdu z olympijských her a pevně se usadila v čele soutěže. Nejlepší dvě závodnice po krátkém programu ale nastupovaly až jako poslední.

Nejdříve se očekával velký útok průběžně druhé Zagitovové, která v premiérové seniorské sezoně ještě neprohrála. Hned při prvním skoku, trojitém lutzu v plánované kombinaci, ale přišel pád. A následovaly další chyby a pády patnáctileté Rusky, která má všechny skoky naskládané rychle za sebou do druhé poloviny volné jízdy. Skončila v slzách a bez medaile.

Naopak o zlato mohla najednou nečekaně bojovat loučící se Carolina Kostnerová. Italka ale situaci nezvládla, v úvodu volné jízdy ubrala z obtížnosti a pak spadla při trojitém salchowu. Z vedoucí příčky po krátkém programu klesla až na čtvrté místo. Od medaile ji dělily 1,2 bodu.

Naopak ke stříbru díky skvělé volné jízdě vylétla z osmého místa sedmnáctiletá Japonka Wakaba Higučiová, která po loňském 11. místě získala první cenný kov na MS. Na stupně vítězů ji nakonec doprovodila její krajanka Satoko Mijaharaová, vicemistryně světa z roku 2015 a čtvrtá krasobruslařka z únorových olympijských her.

Mistrovství světa v krasobruslení v Miláně:

Ženy - konečné pořadí: 1. Osmondová (Kan.) 223,23, 2. Higučiová 210,90, 3. Mijaharaová (obě Jap.) 210,08, 4. Kostnerová 208,88, 5. Zagitovová (Rus.) 207,72, 6. Tennellová (USA) 199,89, ...18. Březinová (ČR) 153,14.

Taneční páry - po krátkém tanci: 1. Papadakisová, Cizeron (Fr.) 83,73, 2. Hubbellová, Donohue (USA) 80,42, 3. Weaverová, Poje (Kan.) 78,31, 4. Cappelliniová, Lanotte (It.) 77,46, 5. Chocková, Bates (USA) 75,66, 6. Gillesová, Poirier (Kan.) 74,51, ...26. Mansourová , Češka (ČR) 55,27.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud