26. dubna 2022 • 15:15

Putin se zastal teenagerky s dopingem: Dokonalost nemůže být nečestná

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruský prezident Vladimir Putin se zastal krasobruslařské hvězdy Kamily Valijevové, která měla v prosinci pozitivní dopingový test. Je přesvědčený, že k jejím vynikajícím výkonům jí zakázané látky nemohly pomoci.



Čerstvě šestnáctiletá Valijevová ve své premiérové seniorské sezoně do olympijských her neprohrála jedinou soutěž a překonávala historická maxima. Byla jednoznačnou favoritkou na olympijské zlato, ale po soutěži družstev v Pekingu vyšlo najevo, že měla v prosinci pozitivní test na zakázaný trimetazidin.

Navzdory tomu mohla podmínečně závodit v soutěži jednotlivkyň, ale náročnou situaci neustála, pokazila volnou jízdu a skončila čtvrtá.

Ani medaili ze soutěže družstev zatím nemá, protože Mezinárodní olympijský výbor (MOV) ceremoniál odložil do vyřešení její kauzy, což může trvat měsíce. Přesto dnes prezident Putin ocenil její výkony.

Krasobruslařská hvězda Kamila Valijevová na setkání ruských sportovců s Vladimirem Putinem
Krasobruslařská hvězda Kamila Valijevová na setkání ruských sportovců s Vladimirem Putinem

„Svou prací posunula svůj sport na úroveň určité formy umění. Taková dokonalost nemůže být dosažena nečestně s pomocí zakázaných látek. Velmi dobře víme, že tyto látky v krasobruslení nejsou potřeba,“ řekl Putin při ceremoniálu, na němž se setkal s úspěšnými olympioniky i paralympioniky.

Po olympiádě už Valijevová na mezinárodní scéně nezávodila, protože byla stejně jako ostatní ruští sportovci vyloučena ze všech mezinárodních soutěží pod hlavičkou ISU.

Mezinárodní bruslařská unie Rusko i jeho spojence Bělorusko potrestala kvůli ruské invazi na Ukrajinu, která začala 24. února. V pondělí ISU odebrala Rusku i pořadatelství listopadového závodu Grand Prix v krasobruslení. Sankce pro obě země platí do odvolání.

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 5. 7. 2022
16:44
5. 7. 2022
Hokej

Mezinárodní hokejová federace IIHF zamítla odvolání Ruska a Běloruska proti vyloučení z mezinárodních soutěží kvůli invazi na Ukrajinu. Federace suspendovala reprezentace obou zemí v únoru, posléze trest prodloužila i na novou sezonu. Rusko navíc pro rok 2023 přišlo o pořádání juniorského mistrovství světa i seniorského šampionátu, který byl přesunut z Petrohradu do Tampere a Rigy. Svazy obou zemí se proti sankcím odvolaly s argumentem, že jde o diskriminační rozhodnutí. Nezávislá disciplinární komise ale protest neuznala. „Komise došla k závěru, že nešlo o tresty, ale o bezpečnostní opatření. Navíc v souladu s pravidly IIHF, která má k podobným krokům plné právo. Nešlo ani o diskriminaci,“ uvedla v prohlášení na webu.

Zprávy ze dne 24. 6. 2022
17:17
24. 6. 2022
Ukrajina

Tenisový Wimbledon poskytne uprchlíkům z Ukrajiny volné vstupenky na program první neděle v All England Clubu. Představitelé londýnského grandslamu zároveň těm, kteří byli postiženi vpádem ruských vojsk do země, darují 250.000 liber (sedm milionů korun). „V neděli se k ukrajinským uprchlíkům připojí místní obyvatelé, hrdinové koronavirového období z řad národní zdravotní služby a sociální péče, množství škol, charit a komunitních skupin,“ uvedly ve společném prohlášení All England Club a Lawn Tennis Association. Wimbledon se letos bude hrát bez ruských a běloruských tenistů kvůli invazi na Ukrajinu, zároveň se ale za turnaj nebudou udělovat body do světového žebříčku.

Zprávy ze dne 22. 6. 2022
12:10
22. 6. 2022
Ukrajina

Plavec Mychajlo Romančuk věnoval úterní bronzovou medaili ze závodu na 800 metrů na mistrovství světa Ukrajině, kde na východní frontě bojuje i jeho otec. Sám zvažoval, zda nevezme zbraň do ruky, ale nakonec se k armádě nepřipojil. Místo toho podporuje svou vlast tím, co umí nejlépe. Zázemí našel v Německu, kde trénuje s dlouholetým rivalem Florianem Wellbrockem. „Doufám, že tahle medaile pro Ukrajinu hodně znamená. Prožíváme těžké časy a ukázal jsem světu a všem Ukrajincům, že budeme bojovat až do konce,“ řekl po závodě. 

Ukrajinský plavec Mychajlo Romančuk s bronzovou medailí z MS
Zprávy ze dne 21. 6. 2022
16:07
21. 6. 2022
Fotbal

Zahraniční fotbalisté působící v ruských a ukrajinských klubech budou moci přerušit své kontrakty až do 30. června 2023. O prodloužení lhůty rozhodla světová federace FIFA, jež po únorovém vpádu ruských vojsk na Ukrajinu umožnila cizincům přerušit smlouvy původně jen do konce letošního června. Upravené pravidlo mohou využít ti zahraniční hráči a trenéři, kteří se se svými zaměstnavateli nedohodnou na případném ukončení kontraktu do letošního 30. června. 

Zprávy ze dne 20. 6. 2022
17:14
20. 6. 2022
Fotbal

Maciej Rybus kvůli svému působení v ruské lize nesmí nastupovat v dresu polské fotbalové reprezentace a přišel o možnost zahrát si na podzimním mistrovství světa v Kataru. Dvaatřicetiletému obránci sice po pětiletém angažmá vypršela na konci května smlouva v Lokomotivu Moskva, následně však podepsal kontrakt s jiným klubem z ruské metropole Spartakem. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 17. 6. 2022
15:34
17. 6. 2022
Rusko

Bývalý kapitán ruské fotbalové reprezentace Igor Denisov vystoupil proti válce na Ukrajině a v rozhovoru se sportovním novinářem Nobelem Arustamyanem označil invazi za „katastrofu“ a „úplnou hrůzu“. „Možná mě za tato slova zavřou do vězení nebo zabijí, ale říkám to tak, jak to je,“ uvedl 38letý někdejší záložník Zenitu Petrohrad nebo Lokomotivu Moskva.

Zprávy ze dne 16. 6. 2022
9:54
16. 6. 2022
Hokej

Vítězové letošního Stanley Cupu nebudou moci vzít slavnou hokejovou trofej do Ruska nebo Běloruska. Oba finalisty Colorado a Tampu Bay o tom před středečním startem finálové série informovalo vedení NHL. Důvodem je ruská invaze na Ukrajinu, na které se Bělorusko podílí jako spojenec. „Co se týče léta, tak Stanley Cup do Ruska a Běloruska nezamíří,“ citovala agentura AP zástupce komisionáře NHL Billa Dalyho. Více čtěte ZDE >>>

 

Stanley Cup znovu zavítal do Česka. Svého letošního vítěze ještě nezná, ale přivezli ho v rámci promoakce před blížícím se play off NHL a propagace zámořské ligy v Evropě

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud