26. dubna 2022 • 15:15

Putin se zastal teenagerky s dopingem: Dokonalost nemůže být nečestná

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruský prezident Vladimir Putin se zastal krasobruslařské hvězdy Kamily Valijevové, která měla v prosinci pozitivní dopingový test. Je přesvědčený, že k jejím vynikajícím výkonům jí zakázané látky nemohly pomoci.



Čerstvě šestnáctiletá Valijevová ve své premiérové seniorské sezoně do olympijských her neprohrála jedinou soutěž a překonávala historická maxima. Byla jednoznačnou favoritkou na olympijské zlato, ale po soutěži družstev v Pekingu vyšlo najevo, že měla v prosinci pozitivní test na zakázaný trimetazidin.

Navzdory tomu mohla podmínečně závodit v soutěži jednotlivkyň, ale náročnou situaci neustála, pokazila volnou jízdu a skončila čtvrtá.

Ani medaili ze soutěže družstev zatím nemá, protože Mezinárodní olympijský výbor (MOV) ceremoniál odložil do vyřešení její kauzy, což může trvat měsíce. Přesto dnes prezident Putin ocenil její výkony.

Krasobruslařská hvězda Kamila Valijevová na setkání ruských sportovců s Vladimirem Putinem
Krasobruslařská hvězda Kamila Valijevová na setkání ruských sportovců s Vladimirem Putinem

„Svou prací posunula svůj sport na úroveň určité formy umění. Taková dokonalost nemůže být dosažena nečestně s pomocí zakázaných látek. Velmi dobře víme, že tyto látky v krasobruslení nejsou potřeba,“ řekl Putin při ceremoniálu, na němž se setkal s úspěšnými olympioniky i paralympioniky.

Po olympiádě už Valijevová na mezinárodní scéně nezávodila, protože byla stejně jako ostatní ruští sportovci vyloučena ze všech mezinárodních soutěží pod hlavičkou ISU.

Mezinárodní bruslařská unie Rusko i jeho spojence Bělorusko potrestala kvůli ruské invazi na Ukrajinu, která začala 24. února. V pondělí ISU odebrala Rusku i pořadatelství listopadového závodu Grand Prix v krasobruslení. Sankce pro obě země platí do odvolání.

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 18. 5. 2022
9:28
18. 5. 2022
Rusko

Disciplinární komise Mezinárodní gymnastické federace (FIG) potrestala ročním zákazem startů ruského gymnastu Ivana Kuljaka za veřejnou podporu ruské invaze na Ukrajinu. Prohřešku se dopustil na březnovém Světovém poháru v Dauhá, kde si přišel na slavnostní vyhlášení pro bronzovou medaili za cvičení na bradlech s připnutým písmenem Z na hrudi. Stejný znak na sobě mají na Ukrajině ruská vojenská vozidla. Více ZDE>>>

Zprávy ze dne 18. 5. 2022
9:28
18. 5. 2022
Fotbal

Ukrajinská fotbalová reprezentace vyhrála i druhý přípravný zápas, ke kterému nastoupila po únorovém vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. V úterním utkání s italským prvoligovým Empoli zvítězila 3:1 a navázala na výhru 2:1 nad Mönchengladbachem z minulého týdne.

Ukrajince, kteří nastoupili v dresech s nápisem "Společně pro Ukrajinu", poslal po necelé půlhodině hry do vedení Roman Jaremčuk. Těsně před poločasem vyrovnal Andrea La Mantia, hned po přestávce ale rozhodli dalšími dvěma trefami Oleksandr Karavajev a Oleksandr Pichaljonok, jenž se trefil i při svém debutu v národním týmu proti Borussii.

Zprávy ze dne 17. 5. 2022
11:30
17. 5. 2022
Rusko

Ruští členové Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se mohou navzdory invazi na Ukrajinu zúčastnit zasedání výkonného výboru v tomto týdnu. Zatímco pro ruské sportovce MOV vydal doporučení vyloučit je ze šampionátů a většina federací k tomu přistoupila, pro funkcionáře zákaz neplatí. Podle mluvčího Marka Adamse nejsou totiž reprezentanty své země.

Rusko má v současné době dva členy MOV - bývalou olympijskou vítězku ve skoku o tyči Jelenu Isinbajevovou a předsedu národního tenisového svazu Šamila Tarpiščeva. Vitalij Smirnov je čestným členem.

Po únorovém začátku války na Ukrajině MOV doporučil sportovním federacím vyloučení ruských sportovců z mezinárodních soutěží i odebrání zemi pořadatelství akcí. Vůči Ruskému olympijskému výboru ale žádné sankce nevyhlásil.

Zprávy ze dne 13. 5. 2022
12:08
13. 5. 2022
Fotbal

Nejlepší čtyři kluby ruské fotbalové ligy podaly kvůli vyloučení ze soutěží UEFA odvolání ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne. Informovala o tom agentura AP. Už jistý mistr Zenit Petrohrad, Soči a moskevské kluby Dynamo a CSKA by byly za normálních okolností dvě kola před koncem ligového ročníku na pohárových příčkách, kvůli trestu za ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu se ale s nimi v příští sezoně evropských soutěží nepočítá.

Ruské kluby byly po únorové invazi vyloučeny z evropských pohárů a nesmějí startovat ani v příštím ročníku soutěží UEFA. Mužská reprezentace přišla o možnost probojovat se z baráže na mistrovství světa v Kataru, ženy budou chybět na červencovém mistrovství Evropy v Anglii.

Zprávy ze dne 12. 5. 2022
10:01
12. 5. 2022
Ukrajina

Ukrajinská fotbalová reprezentace odehrála první zápas od únorového vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. V přípravném utkání v Mönchengladbachu zvítězila nad domácí Borussií 2:1. Zápas sledovalo přes 20 tisíc diváků, výtěžek půjde na pomoc obětem války na Ukrajině. Hráči nastoupili k utkání s transparentem s nápisem „Zastavte válku“. Ukrajince poslal do vedení v deváté minutě jednadvacetiletý záložník Šachtaru Doněck Mychajlo Mudryk, který v národním týmu debutoval. Krátce nato vyrovnal Conor Noss. Ukrajina zvítězila zásluhou gólu dalšího debutanta Oleksandra Pichaljonoka z Dněpru, který rozhodl v 82. minutě.

Zprávy ze dne 9. 5. 2022
14:37
9. 5. 2022
Hokej

Švýcarští hokejisté nahradí ruskou reprezentaci na turnajích Euro Hockey Tour v příštích dvou sezonách. V seriálu doplní tradiční účastníky Česko, Švédsko a Finsko. Ve Švýcarsku se bude v letošním i příštím roce konat turnaj v prosincovém termínu, který byl doposud vyhrazen Rusku. O podpisu smlouvy dnes informoval Český svaz ledního hokeje v tiskové zprávě.

V příštích dvou letech zůstane zachováno tradiční pořadí turnajů. V listopadu se bude hrát ve Finsku, v prosinci ve Švýcarsku, v únoru ve Švédsku a generálka na mistrovství světa se bude konat v Česku. V roce 2023 se bude tuzemský turnaj hrát na konci dubna, v roce 2024 na začátku května.

Zprávy ze dne 6. 5. 2022
8:03
6. 5. 2022
Hokej

Juniorské mistrovství světa v hokeji v roce 2023, o jehož pořadatelství kvůli invazi na Ukrajinu přišlo Rusko, se uskuteční v kanadských městech Halifaxu a Monctonu. Informovala o tom Mezinárodní hokejové federace.

IIHF už v únoru Rusko vyloučila z letošního světového šampionátu a pozastavila účast jeho reprezentací na všech akcích. Stejně bylo potrestáno i Bělorusko, které se na útoku na Ukrajinu podílí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud