14. února 2021 • 12:56

Krvavý dojezd sjezdu. Baumann šíleně zahučel pod bariéru, vyděsil i soupeře

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyděsil všechny přítomné i diváky u televizních obrazovek. Německý lyžař Romed Baumann po projetí cíle sjezdu na mistrovství světa v Cortina d'Ampezzo nezvládl ve vysoké rychlosti své lyže, upadl a vletěl pod ochranné bariéry. Přestože byl hrozivě zakrvácený v obličeji, dokázal nakonec z cílového prostoru odejít po svých. Vítězem se stal Rakušen Vincent Kriechmayr, který navázal na zlato ze super-G, což se mu povedlo jako třetímu závodníkovi v historii.



Romed Baumann patřil i díky zisku stříbrné medaile ze čtvrtečního super-G k aspirantům na cenný kov i v nedělním sjezdu. Po třetím mezičase ztrácel jen 8 setin na vedoucího Vincenta Kriechmayra. Poté ale začal postupně ztrácet, cílovou čáru nakonec proťal se ztrátou 1,30 sekundy na devátém místě (nakonec skončil čtrnáctý).

Pak ale místo toho, aby v poklidu zastavil, ztratil rovnováhu a přišel pád. Následně nekontrolovaným způsobem vlétl do ochranných bariér, lépe řečeno pod ně, čím vyděsil všechny kolem. Okamžitě se k němu začali sbíhat pořadatelé, ale také Dominik Paris, který zrovna dělal rozhovor pro Českou televizi.

Poté, co se podařilo Baumanna dostat zpod bariér, bylo viditelné, jak má zakrvácený obličej, ale přes hrozivě vypadající náraz odešel za potlesku přítomných po svých.

Závod vyhrál Rakušan Vincent Kriechmayr, ktery po triumfu v super-G získal zlato i ve sjezdu. 

„Ani jsem si neuměl představit, že bych něco takového mohl dokázat. Byl to bláznivý závod,“ řekl Kriechmayr, který vrátil Rakousku zlato v královské disciplíně po 18 letech. Navázal na výhru Michaela Walchhofera ze Svatého Mořice 2003.

Kriechmayr jel první a jeho čas 1:37,79 minuty na trati, která měla místy parametry jeho oblíbeného super-G, už nikdo nepřekonal. Nejvíc ho překvapivě ohrožoval hned po něm jedoucí Němec Sander, který zaostal o setinu, což je v přepočtu 27 centimetrů. Bronz získal favorizovaný Beat Feuz ze Švýcarska. Češi nejeli.

„Nemyslel jsem si, že vydržíme na stupních vítězů, ale ztráta v horní části už se dole nedala dohnat. I zatočené branky patří ke sjezdům,“ řekl Kriechmayr.

Před Kriechmayrem obě rychlostní disciplíny na jednom šampionátu vyhrály jen dvě sjezdařské legendy. Jako první uspěl jeho krajan Hermann Maier v americkém Vailu v roce 1999, kde vyhrál sjezd a o titul v super-G se podělil s Norem Lassem Kjusem. O šest let později získal double Američan Bode Miller v Bormiu.

Jednatřicetiletý Sander získal třetí německé stříbro na mistrovství. Před ním uspěli nečekaně Romed Bauman v super-G a Kira Weidleová ve sjezdu. „Nechápu to, je to senzační,“ řekl Sander, který nikdy nestál v SP na stupních vítězů.

Vítěz posledního tréninku a domácí favorit Dominik Paris chyboval v technické pasáži. V závěru ztrátu stahoval, ale skončil bez medaile čtvrtý. „Protože to byl obří slalom... Když nemám rychlost, nic se mi nedaří,“ řekl Ital. Z favoritů se do cíle nedostal Rakušan Matthias Mayer, který podjel jednu ze zatočených bran.

Šampionát by měl pokračovat v pondělí přeloženými kombinacemi mužů i žen. Po dvou čtvrtých místech v něm pojede o medaili i Ester Ledecká.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Cortině d'Ampezzo (Itálie):

Muži - sjezd:
1. Kriechmayr (Rak.) 1:37,79, 2. Sander (Něm.) -0,01, 3. Feuz -0,18, 4. Odermatt (oba Švýc.) a Paris oba -0,65, 6. Innerhofer (oba It.) -0,90, 7. Allegre (Fr.) -0,97, 8. Jansrud (Nor.) -1,02, 9. Janka (Švýc.) -1,08, 10. Röa (Nor.) a Bennett (USA) -1,10.

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud