Martin Hašek
10. ledna 2023 • 18:10

Boj o Shiffrinovou: Špindlerův Mlýn věří ve sníh. Máme dost času, říká Šindelář

Autor: Martin Hašek, inf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rekordní počítadlo americké lyžařské šampionky Mikaely Shiffrinové může koncem ledna při závodech Světového poháru ve Špindlerově Mlýně dohnat legendárního Ingemara Stenmarka. Situaci v Krkonoších komplikuje současné teplé počasí, pořadatelé ale věří, že se akce uskuteční. „Nic jiného si v tuto chvíli nepřipouštíme. Máme dost času,“ ujišťuje generální sekretář svazu lyžařů a snowboardistů Jan Šindelář.



Lyžařský Světový pohár ve Špindlerově Mlýně má mezi elitními lyžařkami velké renomé díky euforické atmosféře v areálu ve Svatém Petru, kde se před čtyřmi lety po oba závodní dny sešlo 10 000 nadšených diváků. I proto se bílý cirkus do Krkonoš už za necelé tři týdny vrátí. Pokud tedy pořadatelé zvládnou v neobvykle teplém lednu připravit závodní pistu.

„Současné velmi teplé počasí znamená v rámci příprav na Světový pohár samozřejmě komplikaci, nejde ale o nic, co by se nedalo zvládnout,“ říká Jan Šindelář. „V tuto chvíli nám zbývá poměrně dostatek času na přípravu, moderní technologii dnes stačí několik dnů na přípravu závodní pisty. Samozřejmě sledujeme předpovědi počasí a děláme maximum, aby se na konci ledna v Česku závodilo. Nic jiného si v tuto chvíli nepřipouštíme.“

Ve Špindlerově Mlýně je 28. ledna na programu obří slalom a o den později slalom ženského Světového poháru. Česko po úspěšném představení v roce 2019 dostalo tentokrát prestižní termín uprostřed zimy, závody budou pro hvězdy točivých disciplín generálkou na světový šampionát ve francouzském Meribelu.

Mikaela Shiffrinová může v Krkonoších navýšit svůj počet vítězství ve Světovém poháru. Zatím jich nasbírala 82, čímž vyrovnala ženský rekord krajanky Lindsey Vonnové. Další zářez si může připsat už v úterý při slalomu ve Flachau (17.45 a 20.30 PP Eurosport a ČT sport plus). Celkový rekord drží slavný Švéd Ingemar Stenmark s 86 triumfy. A když všechno klapne, právě ve Špindlerově Mlýně může Shiffrinová legendu přelomu sedmdesátých a osmdesátých let dohnat.

„Termín záhy před mistrovstvím světa je příslibem toho, že do Špindlerova Mlýna přijedou ty největší hvězdy světového lyžování včetně například Mikaely Shiffrinové nebo Petry Vlhové. Čeští diváci budou moct fandit tuzemským elitním závodnicím v čele s Martinou Dubovskou nebo Adrianou Jelínkovou,“ líčí Šindelář.

V roce 2019 se v Krkonoších závodilo na začátku března a v předjarním termínu řešili organizátoři s teplým počasím podobné problémy jako letos. Nakonec ale všechno dobře dopadlo. „Před čtyřmi lety závody sledovalo přímo na místě téměř dvacet tisíc diváků. Pevně věříme, že podobný nebo v ideálním případě ještě vyšší počet fanoušků do Špindlu dorazí také letos. Čísla z předprodeje, kde pořád lze vstupenky zakoupit, tomu nasvědčují,“ prohlašuje Šindelář.

Letošní zima je z pohledu přípravy tratí ještě náročnější. Začátkem ledna se ze dvou plánovaných ženských slalomů v Záhřebu uskutečnil jediný, a to na zkrácené trati. Mezinárodní federace FIS do Krkonoš vysílá své kontrolory. Klíčová prohlídka tratí proběhne 19. ledna.

„Jsme s nimi v komunikaci. Vidí, jak je to všude na světě, nechtějí závody rušit. Věříme, že budou benevolentní,“ říká svazový mluvčí Tomáš Haisl. „Nesmí být samozřejmě devět stupňů. Ale předpověď vypadá daleko líp, od příštího týdne má mrznout.“

Světový pohár ve Špindlerově Mlýně

Sobota 28. ledna: obří slalom 09.30 a 12.30
Neděle 29. ledna: slalom 09.15 a 12.15

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud