20. ledna 2023 • 11:21

Špindlu pomohl mráz. Kontrola v pořádku, i tak je potřeba více sněhu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do Krkonoš dorazil mráz se sněhem a spolu zachránily ženský Světový pohár v alpském lyžování ve Špindlerově Mlýně. Kontrola mezinárodní federace FIS dala ve čtvrtek závodům zelenou a vše je tak připravenou pro další velký souboj mezi Američankou Mikaelou Shiffrinovou a Slovenkou Petrou Vlhovou, které v Česku čekají příští týden dva slalomy.



Zatímco Česko na svůj den D ještě čeká, organizátoři Světového poháru ve Špindlerově Mlýně ho mají za sebou. Obávanou sněhovou kontrolou FIS prošli.

„Byl jsem tu, abych se podíval, jestli jsou závody se současným množstvím sněhu možné. Projeli jsme si kolečko a nakonec můžeme potvrdit závody pro příští víkend,“ uvedl Markus Mayer, závodní ředitel FIS. „Přípravy můžou začít. Je tu ale ještě hodně práce, potřebujeme víc sněhu. Jsme rádi, že konečně začalo sněžit. S pomocí umělého sněhu a organizačního týmu to určitě budou skvělé závody.“

Organizátoři se dostali do podobné situace jako při posledních závodech Světového poháru v Krkonoších před čtyřmi lety. Tehdy se však závodilo v březnu krátce před oficiálním startem jara. Tentokrát ani výhodný lednový termín nezabránil potížím, pořadatelé je však vyřešili včas, především díky předpokládanému chladnějšímu počasí.

„Trošku jsme si oddechli. Vypadá to líp než v předchozích dnech. Zima se, zdá se, vrací. Ale čeká nás ještě spousta práce,“ uvedl ředitel závodu Tomáš Lipanský. „Musíme využít mráz, dosněžit, co nám chybí, abychom měli sjezdovku v požadovaných parametrech pro závod. Jakmile skončí technické zasněžování, budeme ještě pracovat všelijak se sněhem, abychom udělali podklad pro slalom, který vyžaduje velice tvrdou pistu. Aby byl závod pro všechny stejný, pista musí vydržet po oba dny.“

Ve Špindlerově Mlýně v posledních týdnech nebyla sněhová situace vůbec jednoduchá. Na slavném svahu Stoh, kde se kdysi učila lyžovat i Ester Ledecká, se příští týden nebudou moct konat závody dětské olympiády. Závodní kopec Světového poháru v nedalekém areálu ve Svatém Petru ale bude připraven.

„Teď, když tam máme čistý technický sníh, potřebujeme ho rolbami zmáčknout, přilívat vodu a využít mráz, aby vznikla ne úplně ledová vrstva, ale vrstva velmi pevného sněhu, který vydrží slalomové oblouky,“ vysvětlil Lipanský. „Dnes jsme si říkali, kde potřebujeme sníh přidat, co s ním budeme dělat dál, abychom se dostali do závodní kvality.“

Předprodej vstupenek stále běží, už teď je ale prodáno přes 70 procent kapacity pro oba dny. Před čtyřmi lety přišlo do Špindlerova Mlýna 19 000 fanoušků.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud