20. února 2024 • 11:41

Z děsivého pádu senzace. Český lyžař je na sítích hitem. Smekla i Vonnová

Autor: kal,
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nedostal se na stupně vítězů, ani nepředvedl úchvatnou jízdu. I tak se z Jana Zabystřana stala lyžařská internetová hvězda. Český lyžař na sebe výrazně upozornil v neděli při závodu super-G v norském Kvitfjellu, který nedokončil kvůli děsivému pádu v ostré zatáčce. Zatímco se všichni přihlížející již obávali, že se ošklivě zranil, šestadvacetiletý olympionik se ukázkovým kotoulem vzad postavil zpátky na lyže bez sebemenší známky zranění. Akrobatickým kouskem zaujal na sociálních sítích nejen desetitisíce fanoušků, ale i bývalou vynikající lyžařku Lindsey Vonnovou.



Poté, co se na sociální sítě dostalo video, na kterém Jan Zabystřan hrůzostrašně padá a následně několik desítek metrů sjíždí dolů až ochranné síti, kde se ovšem z děsivého momentu parádně odmanévroval, se z rodáka z Kadaně stal hit internetu.

„Něco takového jsem s dlouhými lyžemi na nohách v životě neviděl,“ žasnul například Hans Knauss, stříbrný z olympiády 1998, který závody spolukomentoval pro televizi ORF. „Neskutečný pohybový talent, tohle není možné!“

Jen na Instagramu má Zabystřanův kotoul bezmála 60 tisíc „lajků“. Kuriózního momentu si všimla také někdejší americká hvězda Lindsey Vonnová , která neskrývala úžas.

„Ani nevím, jak jsi tohle dokázal?!“ ptala se olympijská vítězka a dvojnásobná mistryně světa. Na odpověď od Zabystřana nemusela čekat dlouho. „Léta praxe v dětství se konečně vyplatila,“ úsměvně reagoval účastník olympiády v Pchjongčchangu 2018 a Pekingu 2022. „Můžu tě to naučit, pokud chceš. Na oplátku za nějakou rychlost, která se v alpském lyžování asi hodí víc.“    

Přitom start do nedělního závodu v Kvitfjellu měl Zabystřan velice povedený. Jako 52. startující lyžař ztrácel na prvním mezičase pouhých 18 setin sekundy na favority v čele. Následně se za terénní vlnou v ostré zatáčce nedokázal udržet na nohách a upadl.

Po již popsaném pádu se českému reprezentantovi naštěstí nic nestalo. Obrovskou pozornost si ovšem získal. „Sice ne tak, jak bych chtěl, ale konečně jsem se dostal na Eurosport,“ žertoval Zabystřan na svém Instagramu.

Vítězem závodu super-G v Norsku se stal Rakušan Vincent Kriechmayr.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud