18. února 2009 • 19:39

Klíč k postupu? Fyzioterapeutka!

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Její metody někteří z nich označují jako mučení, ale nebýt pomoci fyzioterapeutky Petry Sobotkové, možná by se čeští sdruženáři dál utápěli na chvostu výsledkových listin.



Sobotková k týmu nastoupila na startu této sezony, která nechává zapomenout na hubená minulá léta, a může si tak připisovat zásluhy na zlepšení reprezentantů. Ti touží rostoucí formu potvrdit ve čtvrtečním úvodním závodě na 10 km s hromadným startem a večerním skokem na středním můstku.

"Kdyby kluci nechtěli, tak já se můžu roztrhat a oni by nahoře stejně nebyli. Nějaké zásluhy možná mám, ale je to hlavně o naší vzájemné spolupráci. Bez ní by nebylo nic," řekla na dnešní tiskové konferenci v Liberci Sobotková.

Studentka oboru fyzioterapie na pražské FTVS je u sdruženářů od loňského září. A jako by týmu přinesla štěstí: Češi letos hned desetkrát obsadili místa v elitní desítce závodů Světových pohárů, Pavel Churavý, největší česká naděje pro mistrovství, bral dokonce dvakrát bronz, naposledy o víkendu v německém Klingenthalu, kde jej pátým místem doplnil i Tomáš Slavík.

"Teď se jen těším, co kluci dokážou na mistrovství. Nechci mluvit o umístění, ale podle mě můžou dosáhnout na to, co opravdu chtějí. Nervózní nejsem, ani se nestresuju. Také závody jsou hlavně radost," líčila Sobotková, která se také stará o reprezentaci českých softbalistek.

"Velký rozdíl je hlavně v psychice holek a kluků. S ženami to je obtížnější, jsou trochu náladovější a je třeba s nimi víc pracovat. Je tam u nich i taková nezdravá rivalita," porovnávala Sobotková, která u sdruženářů na cestách občas zaskakuje i jako řidička a při výjezdech se ujímá i role fotografky.

Sdruženářům je během sezony k dispozici téměř neustále, spolupráce je před mistrovstvím stále intenzivnější. "Moc pod svojí pokličku nahlédnout nenechám. Pracujeme jednotlivě i ve skupinových cvičeních s celým realizačním týmem, hodně zkouším aplikovat i různé alternativní metody.

Ta obecná fyzioterapie je pro vrcholové sportovce trochu málo," uvedla Sobotková, která sdruženářům zajišťuje i kompletní servis v oblasti regenerace.

Říká se o ní, že je svérázná, což sdruženáři potvrzují. "Ale vím, že mi kluci absolutně důvěřují. To je základ všeho," upozornila Sobotková. "Když za ní jdu, tak říkám, že se chystám na mučení. Občas se toho trochu bojím, ale věřím tomu, že mi to pomáhá," vyprávěl Churavý.

"Já mám někdy strach z akupunktury, na ní se obvykle příliš netěším," připojil s úsměvem Martin Skopek. Naopak jeden z nejzkušenějších reprezentantů Slavík pomoc Sobotkové vyhledává často a rád.

"Prošel jsem si mnoha zraněními, existuje tam určitá svalová disbalance, takže já chodím za Petrou rád. Najeli jsme na nějaký model a význam to má," pochvaloval si Slavík.

Sdruženáři navíc Sobotkovou rychle vzali mezi sebe. Jako jediná žena do jejich týmu zapadla rychle. "U cvičení je spousta zábavy. Navíc Petra je dost ujetá, takže něco z toho předala i nám," smál se Slavík.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud