24. února 2021 • 13:53

MS začalo závodem amatérů. V lyžařské kvalifikaci vládla biatlonistka

Autor: ČTK, vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na mistrovství světa v běhu na lyžích startuje i lotyšská "objživelnice" Baiba Bendiková, která ještě v neděli útočila na vítězství v závodě s hromadným startem na biatlonovém šampionátu v Pokljuce. A hned ve středu v Oberstdorfu ovládla s velkým náskokem kvalifikaci na 5 kilometrů volnou technikou. V konkurenci závodnic z běžecky rozvojových zemí vyhrála o 24,3 sekundy před reprezentantkou Thajska Karen Chanloungovou.



Devětadvacetiletá Lotyška vyhrála sprint na nedávném biatlonovém mistrovství Evropy a byla blízko životního úspěchu i mezi světovou elitou. Až dvě chyby na závěrečné položce ji odsunuly na devátou příčku. Místo odpočinku po biatlonovém vrcholu sezony odložila malorážku a vydala se mezi specialistky.

V konkurenci závodnic z běžecky rozvojových zemí dominovala. Triumfovala o 24,3 sekundy před reprezentantkou Thajska Karen Chanloungovou. Všechny ostatní na vítězku pětikilometrové distance ztratily více než minutu. Poslední Raquel Sukkarová z Libanonu zvládla trať, na které zaspala Bendiková čas 11:48,3, za více než půl hodiny. Ztratila takřka dvaadvacet minut.

Mongolka Nomin Erdene Barsnyamová
Mongolka Nomin Erdene Barsnyamová

Účast na světovém šampionátu v klasickém lyžování plánovala Bendiková dlouhodobě. „Rozhodla jsem se v létě, že budu startovat na mistrovství světa v Oberstdorfu místo biatlonového Světového poháru v Pekingu. I když se kalendář změnil, zůstala jsem u toho,“ řekla časopisu Nordic Magazine. Místo Pekingu dostalo další kolo SP Nové Město na Moravě, kde se bude závodit na konci příštího týdne.

Návštěvy biatlonistů mezi specialisty nejsou ojedinělé. Například Němka Miriam Gössnerová v roce 2013 skončila čtvrtá na deset kilometrů volně ve Val di Fiemme. Norský biatlonista Lars Berger dokonce před čtrnácti lety vyhrál v Sapporu závod na 15 kilometrů volnou technikou.

Bendiková překazila kvalifikační double sourozencům Chaloungovým. Závod mužů na dvojnásobné trati totiž ovládl Mark Chaloung, který se stejně jako o dva roky mladší sestra Karen narodil v Itálii a běhá za Thajsko.

Do kvalifikace se tradičně zapojili závodníci z dalších lyžařsky exotických destinací. Na startu byli reprezentanti Tanzanie, Trinidadu a Tobaga či Libanonu, jehož tři běžkyně například uzavřely ženské pořadí. Poslední Raquel Sukkarová potřebovala ke zdolání pětikilometrové trati téměř trojnásobek času oproti vítězce.

Start na MS, které se kvůli pandemii musí konat bez přítomnosti diváků, si prožila i litevská dvojčata Emilija a Gabija Bucytéovy a v 15 letech se stala nejmladšími účastnicemi šampionátu, či pro změnu ve 47 letech nejstarší Warren Aubrey Samberg z Izraele.

Závodu se zúčastnilo 43 žen a 85 mužů, z nichž nejpomalejší klasifikovaný Benjamin Amestica z Chile zaostal za vítězem o více než 15 minut. Mistrovské závody na 10 a 15 km se poběží v Oberstdorfu až příští týden.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud