28. února 2021 • 16:10

Sdruženáři v soutěži družstev skončili na MS osmí, ke zlatu si doběhli Norové

Autor: ČTK, krm
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Divná ruka v Karviné, zvláštní penalty v Boleslavi. Na Letné mohla být desítka
Reprezentace na Strahově v kompletní sestavě. První trénink pod Haškem
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští sdruženáři obsadili na mistrovství světa osmou příčku v soutěži družstev. Kvarteto Jan Vytrval, Ondřej Pažout, Lukáš Daněk a Tomáš Portyk ve štafetě na 4x5 kilometrů udrželo postavení po skokanské části. Obsazení na stupních vítězů bylo stejné jako před dvěma lety. Zvítězili Norové před Němci a Rakušany.



Češi se celou běžeckou část pohybovali osamoceně na osmé příčce. Na sedmé Italy se nedotáhli, ale zároveň nechali bezpečně za sebou deváté Američany. Před nejsilnějším běžcem štafety Spojených států amerických Tylerem Fletcherem udržel na druhém úseku náskok Pažout, třináctý muž individuálního závodu na středním můstku.

Daněk a Portyk na něj pak navázali a Češi si ve srovnání s posledními dvěma světovými šampionáty polepšili. Před dvěma lety skončili v Seefeldu devátí, v roce 2017 byli jedenáctí. Na velkých akcích se jim v posledních letech zadařilo lépe jen na ZOH v Pchjončchangu, kde obsadili sedmou příčku.

Norové potvrdili roli největších favoritů. Po skokanské části byli čtvrtí, ale do čela je na druhém úseku dostal Jörgen Grabaak, který se přehnal kolem Rakušana Lukase Klapfera. Bronzový medailista ze závodu jednotlivců Jens Luraas Oftebro a mistr světa Jarl Magnus Riiber pak završili norský triumf s náskokem více než 42 sekund.

Na druhou příčku se posunuli Němci. Rakušané stejně jako před dvěma lety klesli z prvního místa po skoku na bronzovou pozici. Pořadí závodu družstev se ve srovnání s minulým MS nejen na stupních vítězů, ale i na dalších místech prakticky nezměnilo. Stejné obsazení mělo prvních sedm pozic. Osmí byli v roce 2019 Poláci, kteří tentokrát nestartovali.

Severská kombinace na MS v klaisckém lyžování:

Muži - družstva: 1. Norsko (Björnstad, Graabak, J.L. Oftebro, J.M. Riiber) 43:57,7, 2. Německo (Weber, Riessle, Frenzel, Geiger) -42,7, 3. Rakousko (Lamparter, Klapfer, Seidl, Greiderer) -49,1, 4. Japonsko -2:13,4, 5. Finsko -2:38,7, 6. Francie -2:54,4, 7. Itálie -3:25,4, 8. Česko (Vytrval, Pažout, Daněk, Portyk) -4:21,3, 9. USA -5:16,1, 10. Rusko -8:27,7.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud