3. března 2021 • 12:08

Koronavirus na MS klasiků. Favorit Granerud má smůlu, končí všichni Italové

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovství světa v klasickém lyžování začíná výrazně komplikovat šíření koronaviru mezi jeho účastníky. Pozitivní test měl suverén dosavadní sezony Světového poháru ve skocích na lyžích Halvor Egner Granerud, pro něhož tím šampionát s největší pravděpodobností předčasně skončil. Další výskyt nemoci COVID-19 ve výpravě oznámila také Itálie, která už má čtyři nakažené, proto z MS odhlásila kompletní reprezentaci.



Italové zaznamenali po dvou případech koronaviru ve skokanském týmu další dva pozitivní testy mezi členy delegace. Ti se ale podle vyjádření národního mužstva nepohybovali na žádném sportovišti.

„V zájmu zamezení dalšího šíření viru se italská delegace po konzultaci s vedením italského svazu a místními zdravotními úřady rozhodla, že se kompletně stáhne z mistrovství světa, aby ochránila další účastníky,“ uvedla Mezinárodní lyžařská federace FIS v prohlášení.

Rozsáhlých potíží s koronavirovou nákazou ale zatím šampionát v Německu zůstává přes všeobecné obavy ušetřen. Počet pozitivních testů z provedených zhruba 15.000 se počítá na jednotky. Bezproblémový průběh v této souvislosti hlásí i česká výprava.

„Neevidujeme žádný případ nákazy onemocnění covid-19 mezi sportovci, trenéry ani dalšími členy realizačních týmů. Všichni pečlivě dodržují organizátory nastavená hygienická opatření, pravidelně každý druhý den absolvují testy a plně se soustředí na sportovní výkony v dalším programu šampionátu,“ sdělil ČTK mluvčí českého svazu Tomáš Haisl.

Horký medailový kandidát Granerud pozitivní test potvrdil na instagramu. „Necítím se úplně v pořádku, ale celkově vzato se mi vede dobře. Zřejmě to znamená, že pro mně mistrovství světa skončilo, a to je škoda,“ napsal Granerud z izolace. „Dělal jsem všechno možné, abych se nákaze vyhnul, ale i tak se to může stát,“ dodal.

Vedení norského týmu na narychlo svolané tiskové konferenci oznámilo, že nikdo z řad sportovců ve výpravě nebyl hygienou označen za významný kontakt. Ostatní norští skokané se proto mohou zúčastnit zbývajících tří soutěží na šampionátu.

Čtyřiadvacetiletý Granerud vyhrál v této sezoně jedenáct závodů SP a suverénně vede průběžné pořadí seriálu. Jako velký favorit přicestoval i na MS, v úvodním závodu na středním můstku se ale musel spokojit se čtvrtým místem. V soutěži smíšených družstev získal stříbro.

Kvalifikace mužů na velkém můstku je v Oberstdorfu na programu ve čtvrtek. O medaile se bude skákat v pátek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud