6. března 2021 • 14:03

Johaugová opanovala klasickou třicítku. Razýmová doběhla 19.

Autor: iSport.cz, ČTK, vmn
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Norská lyžařka Therese Johaugová suverénně ovládla na MS závod na 30 km klasicky. V Oberstdorfu získala čtvrté zlato a celkově už čtrnáctý titul. Nejlepší Češka Kateřina Razýmová skončila na 19. místě. Sdruženáři Ondřej Pažout, Jan Vytrval zakončili mistrovství světa v Oberstdorfu sedmým místem v závodě dvojic.



Dvaatřicetiletá Johaugová tradičně nasadila od prvních metrů ostré tempo a po pěti kilometrech bylo o vítězce jasno. Její náskok už jen narůstal, chvilku byl skoro tříminutový a nakonec zvítězila o 2:34 minuty před krajankou Heidi Wengovou. Bronz ve finiši vybojovala Švédka Frida Karlssonová.

Čtrnáctým titulem se Johaugová vyrovnala Jeleně Vjalbeové z Ruska. Více titulů má jen osmnáctinásobná šampionka Norka Marit Björgenová.

Zatímco o zlatu bylo jasno, v boji o zbylé dvě medaile se děly věci. Deset kilometrů před cílem spadly ve sjezdu Wengová, Karlssonová a další Švédka Ebba Anderssonová. Ujela jim Rakušanka Teresa Stadloberová, ale nakonec ji soupeřky dostihly. Na stadionu poodjela Wengová a náskok ve finiši před Karlssonovou udržela.

Razýmová se v první půlce držela ve velké skupině za Johaugovou. Jako jedna z mála neměnila lyže a na osmnáctém kilometru díku tomu jela sedmá. Pak ale začala ztrácet a v cíli byla devatenáctá s odstupem 5:24 za Johaugovou.

Nejlepším individuálním výsledkem Razýmové v Oberstdorfu i na MS tak zůstalo 14. místo ze skiatlonu.

Petra Nováková obsadila 32. místo, Petra Hynčicová byla o čtyři místa za ní.

Ženy - 30 km klasicky s hromadným startem:

1. Johaugová 1:24:56,3, 2. H. Wengová (obě Nor.) -2:34,2, 3. Karlssonová -2:34,8, 4. Anderssonová (obě Švéd.) -2:36,3, 5. Stadloberová (Rak.) -2:46,6, 6. Kalvaaová -3:30,2, 7. T. Wengová (obě Nor.) -3:33,5, 8. Pärmäkoskiová (Fin.) -3:41,7, 9. Sorinová (Rus.) -3:51,3, 10. Gimmlerová (Něm.) -4,08,6, ...19. Razýmová -5:24,2, 32. Nováková -8:30,0, 36. Hynčicová (všechny ČR) -11:04,5.

Mistryně světa Therese Johaugová
Mistryně světa Therese Johaugová

Čeští sdruženáři Ondřej Pažout, Jan Vytrval zakončili mistrovství světa v Oberstdorfu sedmým místem v závodě dvojic. Vyhráli Rakušané Lukas Greiderer s Johannesem Lampartrem, který po triumfu na velkém můstku získal na šampionátu druhé zlato.

Pažout s Vytrvalem byli po dopoledních skocích, ve kterých předvedli výkony 116,5 a 103,5 metru, na osmé příčce. Stejné umístění českým reprezentantům patřilo i po Pažoutovu úvodním 7,5 km dlouhém úseku, Vytrval se poté ale dokázal dostat před Slovince.

Greiderer s Lamparterem, kteří byli po skoku druzí za vedoucími Japonci, vyhráli s náskokem 39,6 sekundy před norskou dvojicí Espen Andersen, Jarl Magnus Riiber. Třetí příčku s více než minutovou ztrátou obsadili obhájci titulu Fabian Riessle a Eric Frenzel z Německa. Rjota Jamamoto a Akito Watabe se propadli na čtvrtou příčku.

Lamparter si ze šampionátu v Oberstdorfu odváží tři medaile. Ke zlatu z dvojic a individuálního závodu na velkém můstku přidal ještě bronz v závodě družstev, ve kterém byl členem vítězného týmu i Greiderer.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud