4. března 2023 • 14:30

Razýmová na třicítce doběhla 21., druhé zlato na MS slaví Švédka Anderssonová

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lyžařka Kateřina Razýmová skončila na mistrovství světa jednadvacátá na 30 kilometrů klasicky s hromadným startem. Závěrečný ženský běžecký závod na šampionátu v Planici ovládla Švédka Ebba Anderssonová, která utekla ostatním ve druhém ze čtyř kol a po triumfu ve skiatlonu získala ve Slovinsku druhé zlato.



Razýmová byla nakonec jedinou českou reprezentantkou v závodě, protože Kateřina Janatová onemocněla. Hned v závěru prvního okruhu ztratila kontakt s vedoucí skupinou a postupně se propadla až do poloviny třetí desítky. Pak se vrátila do boje o první dvacítku, ale v závěru na ni ztratila zhruba jedenáct sekund.

Při návratu po mateřské pauze zůstalo jejím nejlepším individuálním výsledkem na tomto mistrovství světa 13. místo ve skiatlonu. Na klasické třicítce dopadla podobně jako před dvěma lety v Obertsdorfu, kdy byla devatenáctá. Za vítěznou Anderssonovou zaostala o více než pět minut.

Pětadvacetiletá Švédka po úniku krátce po dvanáctém kilometru postupně navyšovala svůj náskok. V polovině závodu vedla o 20 sekund, při nájezdu do posledního okruhu měla k dobru více než minutu. Po čtvrtém místě z posledního MS a osmé příčce na loňských zimních olympijských hrách, kde se na třicítce bruslilo, si tentokrát doběhla v ženském maratonu pro zlato.

Ebba Anderssonová získala druhé zlato z MS
Ebba Anderssonová získala druhé zlato z MS

Za ní bojovala pětičlenná skupina o stříbro, které nakonec získala Norka Anne Kjersti Kalvaaová, jež za Anderssonovou zaostala o 53 sekund. Bronzovou medailí podtrhla další úspěch švédských barev Frida Karlssonová. Společně s Anderssonovou byla na stupních vítězů i ve třetím distančním závodě na šampionátu v Planici, vedle skiatlonu uspěly také v závodě na deset kilometrů volnou techniku s intervalovým startem.

Desátá skončila elitní závodnice z dálkových běhů Astrid Slindová. Norská závodnice, která se chystá v neděli obhajovat triumf v devadesátikilometrovém Vasově běhu, zaostala za vítězkou o více než dvě a půl minuty.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Planici:

Běh, ženy - 30 km klasicky s hromadným startem: 1. Anderssonová (Švéd.) 1:22:18,0, 2. Kalvaaová (Nor.) -53,0, 3. Karlssonová -54,2, 4. Svahnová (obě Švéd.) -57,7, 5. Brennanová (USA) -57,8, 6. Niskanenová (Fin.) -1:08,2, ...21. Razýmová (ČR) -5:03,5.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud