Martin Hašek
22. října 2013 • 15:05

Lyžařka Šárka Strachová první závod sezony nepojede: Nezbylo na ni místo!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sjezdařka Šárka Strachová se nedostala do nominace pro první závod sezony Světového poháru, sobotní obří slalom v rakouském Söldenu. Česko má pro úvodní závod žen jen jedno místo a mistryně světa a olympijská medailistka ve slalomu podle vedení reprezentace nebyla na nedávném soustředění na Hintertuxu výrazně lepší než Kateřina Pauláthová, která má víc FIS bodů.



V nepříjemné situaci je české sjezdové lyžování na úvod olympijské sezony. Kvůli minulé sezoně, výrazně ovlivněné zraněními, má reprezentace pro první závody Světového poháru v obřím slalomu v Söldenu jen jedno místo v mužské i ženské kategorii.

Mezi muži pojede v Söldenu v neděli Ondřej Bank a místo nezbude na Kryštofa Krýzla. Mezi ženami je mimo hru Šárka Strachová na úkor mladé Kateřiny Pauláthové.

„Taková je realita, beru ji na vědomí. Škoda, že jsem nedostala šanci zajet si o možnost startu v Söldenu, ale nedá se nic dělat. Už se soustředím na svůj první závod, kterým bude slalom v Levi,“ reagovala Strachová, která měla zájem v Söldenu startovat.

 Trenérská rada úseku alpských disciplín lyžařského svazu řešila před nominací problém, jestli jako v minulosti rozhodovat podle počtu FIS bodů, nebo zhodnotit spíš aktuální výkonnost. Tohle řešení navrhl Strachové rakouský trenér Klaus Mayrhofer.

 „Podle aktuálních nominačních kritérií skutečně Šárka nemá nárok jet v Söldenu, protože v loňské sezoně nemohla absolvovat tolik závodů, aby mohla získat potřebné FIS body,“ řekl Strachové mediální zástupce Karel Tejkal.

„Mayrhofer vyzval trenérskou radu, aby zvážila možnost zařadit po vzoru německé a rakouské reprezentace systém jízd, aby byl nominován závodník s aktuální nejlepší formou.“

I na trénink stability má Šárka Strachová-Záhrobská sofistikované přístroje
I na trénink stability má Šárka Strachová-Záhrobská sofistikované přístroje

Trenérská rada nakonec 24. září přijala rozhodnutí, které umožňovalo rozdílný výklad.

 „V radě bylo doslova rozhodnuté, že pokud někdo, kdo není nominovaný, prokáže mimořádnou výkonnost, tak pak Rada může rozhodnout o jeho zařazení,“ vysvětlil Tomáš Bank, člen trenérské rady. „Vzbudilo to emoce. Šárka strašně chtěla, byla motivovaná si to vyjet. Holky moc nechtěly, přišlo jim nespravedlivé, že to chceme měnit.“

 Členky ženské reprezentace se minulý týden sešly na společném soustředění na ledovci Hintertux, což je v silně individualizovaném prostředí ženského alpského lyžování výjimečné. Žádné oficiální nominační jízdy se však nekonaly.

 „Holky spolu trénovaly. Jezdily měřené časy, ale šlo o trénink,“ vysvětluje Tomáš Bank. „Nakonec to dopadlo tak, že Šárka nebyla výrazně lepší než ostatní. V jednom tréninku jezdila rychle, v druhém tréninku jezdila pomaleji, dokonce i než víc těch holek. Bylo to takové vyrovnané a my jsme řekli jasně: Když to bude vyrovnané a nebude jasné, kdo je lepší, nic měnit nebudeme.“

Strachové nepomohly ani minulé úspěchy, ani fakt, že loňskou sezonu tolik nezávodila, protože se teprve vracela po vážném onemocnění.

 „Šárka podle mě je někdo, kdo už něco dokázal. Pokud by měla větší šanci postoupit, z mého pohledu bych ji tam klidně poslal,“ říká Bank. „Ale myslím si, že Káča Pauláthová je v docela dobré formě, a že se zlepšuje. Potvrdilo se, že výkonnost v tréninku měla v tom obřáku asi trochu lepší.“

 Pro Strachovou tak prvním závodem sezony bude slalom ve finském Levi 16. listopadu.

 Podobný problém musela řešit i mužská reprezentace, kde se o jediné místo v Söldenu prali Ondřej Bank s Kryštofem Krýzlem. „Jezdili prakticky stejně s tím, že Ondra má o dost lepší body a lepší startovní pozici. Mrzí mě, že nemůžou startovat oba,“ povzdechl si Tomáš Bank.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud