19. ledna 2022 • 13:25

Tohle Samková nečekala... Při túře v horách zachraňovala zraněného lyžaře

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snowboardkrosařka Eva Samková teď stále bojuje o zázračnou účast na olympiádě, dobrodružný příběh zažila ale už před sezonou. V rámci natáčení série Přežití vyrazila na krkonošskou túru s horským vůdcem a přichomýtla se k záchranné akci.



„Zažili jsme záchranu muže, který spadl do Obřího dolu. Přijela horská služba, já jsem se dívala, jak to všechno probíhá. Snažila jsem se jim pomoct a zachránili jsme ho,“ vyprávěla Samková.

Olympijská šampionka ze Soči aktuálně řeší svoje starosti. Zotavuje se po prosincových zlomeninách obou kotníků, nabírání kondice jí zkomplikoval pozitivní test na koronavirus a v současnosti čeká na kontrolu konzilia expertů.

„Představovala jsem si, že tuhle zimu budu trávit mnohem víc na horách, kde to mám nejraději, ale o to víc jsem ráda, že jsem před sezonou mohla být součástí projektu, který vzdělává lidi o pohybu a bezpečnosti v horách,“ hodnotí svoji účast na natáčení Samková.

Už před sezonou vyrazila pod dohledem zkušeného horského vůdce Viktora Kořízka. Ten ještě před startem samotné výpravy upozorňoval, že klíčovou záležitostí před cestou vstříc horským vrcholům je příprava.

VIDEO: podívejte se na díl série Přežití s Evou Samkovou

„Lavinový stupeň najdeš na stránkách Horské služby. Je dobré se podívat na předpověď počasí pořádně, jaká je předpověd na další hodiny a třeba až do večera,“ radil Kořízek na začátku výletu s tím, že žádný turista, ani amatér ani profesionál se při výletě do hor, kde se počasí může změnit z minuty na minutu, neobejde bez základní výbavy, kterou tvoří mačky, lékárnička, bivak sak, pití, náhradní rukavice, čepice, GPS a lavinová výbava.

Po cestě plné nástrah, ale i dobrých rad, se však Samková dostala do svízelné situace, když jejímu společníkovi do vysílačky dispečink ohlásil zraněného skialpinistu nedaleko jejich pozice.

„Pod náma je lyžař, kterej tam sjel a je tam zaseknutej. A my teď chystáme záchrannou akci. Bude se k němu slaňovat na laně,“ popisovala Samková situaci na vrchní hraně Obřího dolu. Následně se stala svědkyní zásahu horské služby.

„Žiješ, seš v pohodě? Hejbá se, dejchá, mává na nás. Je to tady prudký jako kráva, bez lana se mi tam moc nechce,“ zvažoval Kořízek.

„Kurňa, takovýhle dramata…“ ulevila si Samková.

Eva Samková při natáčení dílu ze seriálu Přežití
Eva Samková při natáčení dílu ze seriálu Přežití

Lyžař měl po pádu vážně poraněný bérec levé dolní končetiny. Záchranáři ale dorazili a z dolu ho pomocí lana vyprostili. Co dělat, pokud se do takové situace dostanete?

„Nejlepší by bylo zhodnotit, jestli seš chopná se tam dostat, nebo ne. V takovém případě je nejlepší zavolat buď 155 na záchranku, nebo na horskou službu 1210, oznámit nehodu, popsat situaci. Přes aplikaci záchranka můžeš poslat i souřadnice,“ radil Samkové horský vůdce.

Jsou to situace, do kterých se na horách může dostat každý. I proto vznikla série Přežití, v níž autoři takovým momentům vystavili osobnosti ze společenského a sportovního života. Můžete tak vidět, jak se zpěvák Ben Cristovao zachová při autonehodě, jak skateboardista Maxim Habanec pocítí na vlastní kůži sílu nebezpečného jezu nebo jak se herec Jakub Štáfek snaží dostat zpod laviny.

Všechny díly seriálu Přežití ke shlédnutí zde >>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud