14. listopadu 2015 • 18:56

Kvitová zvládla obrat, Plíšková prohrála. Češky hrají s Ruskem 1:1

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

České tenistky hrají ve finále Fed Cupu proti Rusku po úvodních dvouhrách nerozhodně 1:1. Domácí obhájkyně titulu poslala ve vyprodané O2 areně do vedení Petra Kvitová, která otočila vývoj utkání a Anastasii Pavljučenkovovou porazila 2:6, 6:1 a 6:1. Ve druhé dvouhře nedokázala Karolína Plíšková vyzrát na Marii Šarapovovou a prohrála 3:6 a 4:6.





V neděli finále rozhodnou další dvě dvouhry a případná závěrečná čtyřhra. K prvnímu utkání nastoupí od 12:00 Kvitová se Šarapovovou, pak by měly přijít na řadu Plíšková a Pavljučenkovová. Na české straně by ale mohla hrát Lucie Šafářová, která dnes nenastoupila, protože se necítila stoprocentně zdravotně v pořádku.

Kvitovou v prvním setu duelu s Pavljučenkovovou paralyzovala nervozita, špatně se pohybovala a měla problém zaměřit údery mezi lajny. Nešel jí ani servis, proto prohrála čtyři hry v řadě a úvodní set získala jistější Ruska.

Bývalé vítězky Fed Cupu Jana Novotná či Helena Suková ve vyprodaném hledišti sledovaly dvojchybu Kvitové na úvod druhé sady. Jakoby to ale domácí hvězdu nastartovalo, uvolnila se a spustila svou ostrostřelbu.

V důležité druhé hře nejdříve nevyužila vedení 40:0, ale podání nakonec Rusce vzala při sedmém brejkbolu. Hala poprvé pořádně zabouřila a povzbuzená Kvitová druhým setem prosvištěla.

V hledišti nechyběl při finále Fed Cupu ani herec Miroslav Donutil
V hledišti nechyběl při finále Fed Cupu ani herec Miroslav Donutil

V nastoleném kvapíkovém tempu pokračovala brejkem v první hře rozhodující sady a diváci oslavovali s jejím hlasitým "Pojď!". Agresivní hru světové šestky na rychlém povrchu už Pavljučenkovová nestíhala a Kvitová zápas suverénně dotáhla k vítězství. Při prvním mečbolu jí pomohla rezignovaná Ruska dvojchybou.

"Na začátku jsem byla hodně nervózní a nedokázala jsem hrát, co jsem potřebovala," řekla Kvitová. "Na začátku druhé sady jsem si udržela servis, což mě trochu uklidnilo. Pomohl mi brejk ve druhé hře druhého setu, to bylo pro vývoj utkání rozhodující. Děkuju fanouškům za skvělou pomoc," řekla tenistka.

"V prvním setu nedala Petra dva míče přes síť, takhle špatně ve Fed Cupu nezačala. Od druhého setu změnila taktiku, hrála víc křížem a další dva sety se na to dalo dívat," řekl osobní kouč Kvitové David Kotyza.

"První bod je vždycky hodně důležitý a doufám, že Karolína má teď jednodušší roli proti Šarapovové a může ji o to víc potrápit," řekla Kvitová, která si vylepšila bilanci ve Fed Cupu na 26:6, v třísetových duelech prohrála jen jednou z devíti zápasů. Nejlepší Češkou ale zdaleka není, Suková vyhrála ve dvouhrách 45 zápasů.

Plíšková na Šarapovovou nestačila

Světová jedenáctka Plíšková, která hrála místo ne úplně zdravé Šafářové, ale nedokázala čelit komplexní hře Šarapovové. V prvním setu si navíc letošní královna es Plíšková nepomáhala podáním a bývalá světová jednička se opírala do míčů s maximální razancí a často zatínala vítězně pěst a vykřikovala anglické "Come on!".

Ve druhé sadě získala Plíšková nadějné vedení 2:0, ale pak ztratila čtyři hry v řadě. Za stavu 3:4 vedla při podání Rusky 40:0, ale o servis favoritku nepřipravila a další šanci na zvrat už nedostala. Zápas Plíšková prohrála po hodině a půl.

"Šance tam byly, ale když je nedáte, tak dostanete. Nějaké chyby jsem udělala. Mrzí mě ten game ve druhém setu, v kterém jsem vedla 40:0," řekla Plíšková. "Teď jsem slezla z kurtu, takže jsou pocity smíšené," hodnotila celkově.

Souboj s Ruskem je reprízou finále z Moskvy 2011. Tenistky před čtyřmi lety vyhrály a získaly první titul v historii samostatné České republiky. Zahájily tím úspěšnou éru, kterou korunovaly dalšími triumfy v letech 2012 a 2014.

Finále tenisového Fed Cupu v Praze:

ČR - Rusko 1:1 po úvodním dnu

Kvitová - Pavljučenkovová 2:6, 6:1, 6:1,
Karolína Plíšková - Šarapovová 3:6, 4:6.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud