Jan Jaroch
5. června 2022 • 19:37

Nadal trpí, titul má jen díky injekcím. Takhle to dál nejde, přiznal rekordman

Autor: Jan Jaroch, inf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Největší drama přinesla finálová neděle na Roland Garros až v samém konci. To když Rafael Nadal přebíral počtrnácté Pohár mušketýrů. Tenisovým zákulisí putovala zvěst, že může oznámit konec kariéry. Šestatřicetiletý šampion s chronicky zraněným chodidlem sice neslíbil, že se za rok vrátí, ale prohlásil: „Budu bojovat, abych mohl pokračovat.“ Sklidil za to na Chatrierově stadionu stejně silný aplaus jako za finálovou demolici Caspera Ruuda 6:3, 6:3, 6:0. Dvaadvacátý vyhraný grandslam ještě nemusí být jeho posledním, i když…



Když v roce 2003 začínala zlatá éra velké trojice Federer, Nadal, Djokovič, vévodil grandslamovým rekordům Pete Sampras se čtrnácti tituly. Rafael Nadal, mimozemšťan z Mallorky, jich tolik vyhrál pouze na Roland Garros, které je považované za nejtěžší turnaj na světě. Celkem jich už vlastní 22 a má náskok před dvacetinásobnými šampiony Federerem a Djokovičem.

Nadalův kouč Carlos Moya označil poslední pařížský titul za vůbec největší v kariéře. Vzhledem k rutinnímu zvládnutí finále divná věc, ale ne tak docela. Jen Mallorčanův nejbližší tým věděl, čím prochází. A po turnaji o tom promluvil i sám Rafa, jenž do města na Seině dorazil bez jediného antukového titulu v tomto roce: „Jak všichni vědí, moje příprava nebyla nejlepší. Měsíc a půl jsem stál kvůli únavové zlomenině žebra, pak se mi zase zhoršila noha, v níž se už bolesti nezbavím. Měl jsem tu svého doktora a byl jsem schopný turnaj absolvovat jen díky tomu, že jsem dostal umrtvující injekci do nervu v chodidle a hrál jsem na necitlivé noze,“ popsal.

Injekci dostal po zápase druhého kola s domácím Corentinem Moutetem. Když se vrátil na hotel, mohl sotva chodit. Stav jeho levého chodidla, v němž má degenerativní onemocnění zvané Müller-Weissův syndrom, je údajně tak vážný, že mu v něm kvůli nedostatečnému prokrvování odumírá tkáň a běžný život je pro Nadala utrpením. Šampion létající po kurtu se mění v invalidu, který jen s obtížemi chodí. „Je to pravda, můj život je teď velmi obtížný,“ přiznal.

A přesto s pomocí medicíny zvládl čtyřhodinové bitvy v osmifinále (s Felixem Auger-Aliassimem) a čtvrtfinále (s Novakem Djokovičem), tři hodiny dřel proti Alexandru Zverevovi, než si Němec před koncem druhé sady podvrknul kotník a skrečoval. Jako teprve čtvrtý hráč dějin porazil Nadal na cestě za grandslamovým titulem čtyři protivníky z elitní desítky žebříčku.

Rafael Nadal s trofejí z milovaného Roland Garros
Rafael Nadal s trofejí z milovaného Roland Garros

Byť finále s Casperem Ruudem, o třináct let mladším Norem, jenž trénuje v Nadalově akademii na Mallorce, se nakonec ukázalo být jen formální záležitostí. Ruud sice ve druhé sadě odskočil do vedení 3:1, dalších jedenáct gamů ale získal jasně lepší Nadal a mač ukončil po dvou hodinách a osmnácti minutách – 6:3, 6:3, 6:0. V hledišti mu k tomu tleskal španělský král Filip VI., slavní herci Michael Douglas či Hugh Grant a řada dalších celebrit. Rafa, Rafa, ozýval se hromový pokřik z tribun.

Po Australian Open, kde ve fantastickém finále předvedl otočku z 0:2 na sety a Daniila Medveděva zdolal po pěti a půl hodinách, získal Nadal i druhý grandslam sezony. Vůbec poprvé v kariéře si otevřel cestu pro útok na kalendářní Grand Slam, ale ten je pouze teorií. Nyní podle všeho přijde dlouhá pauza, ve hře je i vynechání Wimbledonu, který hrál naposledy v sezoně 2019.

Pro rok 2022 má už Nadal stejně splněno. Opět je šampionem svého nejdůležitějšího turnaje sezony Roland Garros a zdá se, že na dalším mu extra nesejde. „Nevím, co přinese budoucnost, ale budu bojovat, abych mohl ještě pokračovat,“ vzkázal vítěz, jenž přidal další rekord – stal se vůbec nejstarším šampionem v dějinách turnaje. Později již méně povzbudivě dodal: „Navštívil jsem řadu doktorů, mám nějaké možnosti. Uvidím, zda mi zvýší šanci, abych mohl pokračovat, protože takhle to už dál nejde.“

Je otázkou, zda jsme Rafaela Nadala neviděli hrát v Paříži naposledy. Či zda se ještě vrátí vylepšit svých 14 zdejších titulů, asi největší sportovní výkon v dějinách lidstva.

STATISTIKA FINÁLE

Rafael Nadal
(5-Šp.)  

6:3, 6:3, 6:0

Casper Ruud
(8-Nor.)

čas: 2 hodiny 18 minut
1 esa 0
3 dvojchyby 1
64% úspěšnost 1. podání 64%
37 vítězné údery 16
18 nevynucené chyby 26
8/16 brejkboly 2/3
17/22 úspěšnost na síti 13/23

INSIDER o Roland Garros: neúspěch Češek i zápasy night session
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud