27. února 2010 • 22:25

Kowalczyková triumfovala na třicítce a má první zlato

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Justyna Kowalczyková vyhrála na hrách ve Vancouveru závod v běhu na lyžích na 30 kilometrů klasickou technikou s hromadným startem. Sedmadvacetiletá Polka se dočkala svého první zlata z OH, které je pro její zemi také prvním olympijským vítězstvím v běžeckém lyžování.



Jediným polským šampionem ze zimních her byl dosud skokan Wojciech Fortuna, jenž vyhrál v Sapporu 1972.Kowalczyková v dramatickém finiši o tři desetiny sekundy porazila trojnásobnou vítězku z Vancouveru Norku Marit Björgenovou.

Třetí skončila v posledním ženském běžkařském závodě na OH Finka Aino Kaisa Saarinenová.Polskou běžkyni strhující vítězný úprk cílovou rovinkou naprosto vyčerpal. "Cítím se skvěle, ale jsem hrozně unavená. Posledních 200 metrů si nepamatuji. Ale tohle jsou prostě olympijské hry, musíte bojovat.

Jsou to příjemné pocity být nejlepší," prohlásila polská běžkyně po závodě.Nejlepší z českých závodnic byla 40. Eva Nývltová se ztrátou více než osmi minut na vítězku, o příčku za ní dojela Ivana Janečková.

Eva Skalníková dorazila do cíle 48., jako poslední ze závodnic, které nejdelší ženský závod dokončily. Pět jich vzdalo.Kowalczyková při napínavém souboji o titul nechala zapomenout na vzpomínky z minulé olympiády v Turíně, kde také v závěrečné třicítce dlouho bojovala o první místo, ale nakonec se musela sklonit před českou vítězkou Kateřinou Neumannovou a druhou Ruskou Juliji Čepalovovou.

Vítězka letošní Tour de Ski už v Kanadě získala bronz ve skiatlonu a druhé místo v individuálním sprintu, takže zkompletovala medailovou sbírku. V závěru třicítky oplatila Björgenové porážku ze sprinterského závodu, Norce tím těsně uniklo čtvrté zlato z her. "(Justyna) dnes byla jednoduše lepší než já," uznala Björgenová.

Kdyby Norka triumfovala i tentokrát, zapsala by se do historie jako třetí sportovec, který v rámci jedné olympiády nasbíral čtyři zlata. Dosud se to v roce 2002 povedlo jejímu krajanovi a biatlonistovi Olemu Einaru Björdalenovi a v roce 1964 ruské rychlobruslařce Lidiji Skoblikovové.

I tak Björgenová ve Vancouveru vybojovala z pěti startů pět medailí, což se před ní na ZOH povedlo jen devíti sportovcům. Na kanadské půdě brala bronz i ve volné desítce. "Vezu si domů pět medailí, což bych si nikdy nepomyslela. Jsem neuvěřitelně spokojená," pochvalovala si norská hvězda.

Třetí Saarinenová, čtyřnásobná mistryně světa, se mohla naopak radovat ze své první individuální olympijské medaile. Nepřipravily ji o ni ani drobné problémy při přezouvání do jedné z nových lyží pět kilometrů před cílem.

"Měla jsem tak zmrzlé prsty, že jsem s nimi skoro nemohla hýbat. Ale vyměnit lyže bylo správné rozhodnutí. Během závodu bylo vidět, že musíte mít dobrý skluz," uvedla Finka.

Až v závěrečných pěti kilometrech na třicítce bylo jasné, že se o první místo poperou Björgenová s Kowalczykovou. Dlouho se ale v čele při nepříjemném mrholení drželo až čtrnáct lyžařek.

Až osm kilometrů před cílem se o první ostrý nástup pokusila Björgenová a hned pole roztrhala.Její pokus o trhák s vypětím všech sil zachytily jen Kowalczyková se Saarinenovou a další Norkou Kristinou Steiraovou, ale na 25. kilometru už měl vedoucí tandem Björgenová, Kowalczyková více než čtyřicetivteřinový náskok před pronásledovatelkami.Björgenová dlouho udávala tempo, Kowalczyková vyrazila do čela až kilometr před cílem a první přijela i do cílové rovinky na stadion.

Závěrečná drama diváky strhlo, Björgenová doslova visela Kowalczykové na patkách lyží, a když si přestoupila do vedlejší stopy, chvílemi se zdálo, že má navrch. Polská reprezentantka ale odrazila i poslední nápor Björgenové a cílovou čáru protnula s minimálním náskokem první.

Ženy - 30 km klasicky s hromadným startem:

1. Kowalczyková (Pol.) 1:30:33,7,
2. Björgenová (Nor.) -0,3,
3. Saarinenová (Fin.) -1:05,0,
4. Sachenbacherová-Stehleová (Něm.) -1:19,2,
5. Išidaová (Jap.) -1:22,8,
6. Kallaová (Švéd.) -1:23,9,
7. Johaugová -1:27,6,
8. Steiraová (obě Nor.) -1:30,7,
9. Olssonová (Švéd.) -2:26,6,
10. Laurentová-Philippotová (Fr.) -2:37,7, ...40. Nývltová -8:06,4, 41. Janečková -9:39,9, 48. Skalníková (všechny ČR) -14:14,1.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud