Jonáš Bartoš
15. března 2017 • 22:06

Plzeň lepila obranu. Janža nemá na Limberského, Hájek šlapal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Defenziva patří ke chloubám plzeňské Viktorie, dostává nejméně gólů v lize. Jenže z obvyklé čtveřice zbyl pro utkání na Bohemians (1:0) pouze kapitán Roman Hubník. Erik Janža a Tomáš Hájek nastoupili v mistrovském utkání za Plzeň úplně poprvé, vpravo dostal přednost Aleš Matějů před Radimem Řezníkem. Jak si vedly zimní posily v ostré zkoušce na náročné půdě v Ďolíčku?



Plzni se před středeční dohrávkou na Bohemians rozsypala obrana. Radim Řezník zůstal na lavičce, v sestavě chyběli i Lukáš Hejda a David Limberský . Absentoval defenzivní štít zprostředka zálohy Jakub Hromada.

Trenér Pivarník tak musel sáhnout do defenzivního valu, který Plzni šlape zatím mimořádně dobře. Nalevo si stoupl slovinský mladík Erik Janža, roli stopera vedle Romana Hubníka dostal Tomáš Hájek a vpravo operoval Aleš Matějů.

Hájek a Janža si v Plzni odbyli ligovou premiéru. Zatímco někdejší kapitán Zlína svůj part zvládl vcelku s přehledem, na Janžovi bylo znát, že podobné utkání hrál v Česku poprvé. Na levém obránci se často schovával a nechtěl balon. Za to ho zpražil v prvním poločase gólman Matúš Kozáčik , když přes něj chtěl rychle založit jeden z plzeňských útoků. Problémy směrem dozadu měl v samotném závěru, kdy prohrál několik důležitých soubojů.

Bohemians - Plzeň: Hubník pustil Markoviče do tutovky, ten ji zahodil
Video se připravuje ...

Janža, Matějů i Hájek dohrávali se žlutou kartou a riskovali vyloučení, u slovinského reprezentanta možná i kvůli tomu defenzivní činnost nevypadala optimálně. Janža uhýbal ze soubojů a nepůsobil zdaleka tak jistě, jako když levou lajnu piluje David Limberský.

„Hráli jsme na jaře páté utkání, naskočit poprvé do zápasu není jednoduché, Hájas (Hájek) zahrál vynikající zápas. Janža byl výborný s balonem dopředu, ale musí zlepšit některé věci v defenzivě. Jsem velmi spokojený, jak obrana klape,“ pochválil své hráče Pivarník.

„Už v minulém kole jsme měnili hráče (Matějů místo Řezníka), teď hrála skoro nová obrana. Ze středu zálohy nám vypadl ještě Hromada. Navíc prostředí na Bohemce je velmi složité,“ dodal plzeňský kouč.

Záložník Bohemians Michal Hubínek v souboji s Patrikem Hrošovským
Záložník Bohemians Michal Hubínek v souboji s Patrikem Hrošovským

 Zcela zásadní vliv na plzeňskou defenzivu má Roman Hubník. Kapitán a jasný šéf na hřišti i na Bohemce vládl a drží si nadstandardní výkonnost. Právě zkušený stoper má zásadní vliv na tom, že Viktoria dostává jen minimální počet branek.

„Hubník výkonnosti předčívá českou ligu. Celou sezonu má neuvěřitelně stabilní výkonnost, rok a půl drží neskutečnou fazonu. Jako kapitán a vůdčí osobnost zůstal, obrana pracovala dobře,“ ocenil Pivarník.

Plzeň i v pozměné defenzivní čtyřce směrem dozadu zvládla zápas dobře. V "Ďolíčku" proti Bohemians tým udržel čisté konto, urval výhru 1:0 a dál se drží na dostřel vedoucí Slavie.

CELÝ SESTŘIH: Bohemians - Plzeň 0:1. Viktoria stáhla náskok Slavie
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud