2. února 2018 • 17:13

Ščasný: Stanciu a Kanga? Máme víc variant. Nita je rovnocenná náhrada

Autor: iSport.cz, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zvyká si na novou roli. Hlavní práce Zdeňka Ščasného se z trávníku přesunula do kanceláře. V pozici sportovního ředitele Sparty zodpovídá za složení kádru a podílí se trasferech. U Letenských bylo v poslední době znovu živo, pátý tým Het ligy v posledním týdnu dokončil celou řadu obchodů. Proč Sparta sáhla po hráčích z Rumunska? Proč se naopak zbavila Lukáše Marečka? Také na to odpovídal Ščasný v rozhovoru pro klubovou televizi.



Začněme u brankářů. Sparta nakonec přistoupila na lákavou nabídku Newcastlu a pustila Martina Dúbravku, aby si vyzkoušel atmosféru Premier League. Místo něj klub přivedl z rumunského FCSB Florina Nita.

"Snažili jsme se trenérovi přivést nové hráče co nejdřív, ale v tomto případě to nešlo. Nemohli jsme přistoupit na první nabídku Newcastlu," vysvětlil Ščasný. "Ale přesně jsme věděli, že na konci anglického přestupního termínu může přijít nabídka, která nás osloví. Chtěli jsme být připraveni a trenéři brankařů měli možnost vybrat si z několika potenciálních adeptů."

Proto Sparta jednala a rozhodla se pro akvizici z Rumunska. "Přivádíme naprosto rovnocennou náhradu za Martina, pro kterého je to obrovský posun v kariéře – a my mu to všichni přejeme. Jde o možná jeho poslední velký přestup a obrovský posun v kariéře, nemělo smysl mu bránit ve štěstí," dodal Ščasný, proč Sparta nakonec svolila k Dúbravkově odchodu.

Letenský tým, který má za sebou nepovedený podzim, vzhledem k ukončení kariéry Tomáše Rosického potřeboval nutně posílit uprostřed pole. Sparta nakonec angažovala dvojici kreativních hráčů Nicolae Stanciu, Guélor Kanga.

"Je velmi důležité, že máme ke Stanciovi i Kangu. Kdyby se soupeři důkladně připravili na Stancia, měli bychom možná problém, takhle máme více variant," pochvaloval si Ščasný. "Na druhou stranu, když těmto dvěma nepomohou další hráči, budeme mít také potíže," zdůraznil.

Mareček neodešel kvůli tomu, že neměl lokty

Sparta nehledala přímo náhradu za Rosického, cílem bylo především zkvalitnit složení záložní řady. "Potřebovali jsme zvýšit konkurenci. Důležité bylo také zanalyzovat, zda spolu Kanga a Stanciu mohou nastupovat společně a vyhoví si. A podle mě spolu v určité konstelaci hrát mohou," dodal.

Sparta získala na hostování i srbského univerzála Mihaila Rističe. "Sparta o něj měla zájem už v předchozím transferovém období, ale Krasnodar byl rychlejší. Jenže hráč se tam ne úplně chytil a my jsme využili nabídky, protože Ristič přichází v rámci samotné dohody o hostování bez jakékoli finanční náhrady směrem k ruskému klubu," vyzdvihl, Ščasný, proč se klub rozhodl dát hráči šanci.

Naopak místo nezbylo na Lukáše Marečka,  který měl ve Spartě nejpevnější pozici právě během Ščasného trenérského působení. "Považuji za úsměvné řeči, že jsme pustili Marečka proto, že je hodný a nemá lokty. Je legrační, pokud bychom takhle pracovali, to by nebyla na naší straně odbornost ani kvalita," vyvrátil Ščasný některé spekulace.

"V následujících měsících možná mohl týmu pomoct víc než někdo jiný. Ale z dlouhodobé perspektivity jsme usoudili, že po pěti letech, které tady strávil, asi mužstvu víc nedá a proto jsme mu umožnili přestoupit," upřesnil.

Posila Sparty záložník Guélor Kanga dorazila do Prahy
Video se připravuje ...

Ščasný: Stanciu mě lidsky překvapil svou skromností
Video se připravuje ...

Sportovní ředitel Sparty Ščasný: Chci poznat Stramaccioniho pohled na klub a pomoct ke zlepšení
Video se připravuje ...

Stramaccioni: Stanciua jsme chtěli už v letě, pomůže nám s kreativitou
Video se připravuje ...

Podívejte se, co ukázal Stanciu při debutu za Spartu: břevno a dvě gólové asistence!
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud