Květoslav Šimek
7. července 2016 • 14:03

Hedvábná stezka bude náročnější než Dakar, předpokládá Vrátný

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Delší a náročnější než legendární Dakar. Taková bude podle organizátorů letošní Silk Way Rally, která v pátek odstartuje v Moskvě. Bude měřit víc než 10 tisíc kilometrů, povede napříč dvěma kontinenty a finišovat bude 24. července v Číně. V kategorii kamionů na "Hedvábnou stezku" vyrazí jediný český tým - Bonver Dakar Project. Jeden speciál Tatra bude pilotovat šéf týmu Tomáš Vrátný, druhý Artur Ardavičus.



"Čeká nás něco nového, neznámého," upozorňuje Tomáš Vrátný. "Silk Way Rally se jela už dříve, nicméně nikdy nebyla tak dlouhá a náročná. Myslím, že nás čeká ještě těžší výzva, než jakou je Rallye Dakar."

Speciální motivaci bude mít kazašský pilot Ardavičus. Jedna z etap bude mít cíl v Astaně, hlavním městě Kazachstánu. Ardavičus je mimo jiné podporován kazašským prezidentským klubem Astana Presidental Club, bude se chtít ukázat. "Je to stejné, jako kdyby trasa Rallye Dakar vedla přes Českou republiku," líčí s úsměvem Vrátný. "Pro Artura, i celý náš tým, je to velká čest, takže uděláme vše pro to, abychom dojeli do Astany. A poté samozřejmě i do cíle v Číně."

Na pátečním startu v Moskvě bude 115 závodních strojů, z toho 24 kamionů. Tým Bonver Dakar Project bude mezi kamiony jediným českým týmem. „Chápu rozhodnutí ostatních, tohle je závod, který se svým rozsahem vyrovnává Rallye Dakar. A není jednoduché přizpůsobit harmonogram tak, aby se v jednom roce daly odjet oba závody. Kromě toho, že je soutěž náročná z ekonomického pohledu, je složitá i logisticky."

Techniku do Ruska převáželi zástupci týmu Bonver necelý týden, ovšem z Číny pojede zpátky domů v konvoji takřka měsíc. "Takže nám na připravení a testování před Rallye Dakar 2017 nebude zbývat mnoho času," říká Vrátný. "Věřím však, že všechny náročné výzvy, které nás čekají, zvládneme a na Silk Way Rally vybojujeme výsledek, se kterým budeme moci být spokojení."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud