1. srpna 2016 • 17:34

Co čekat od ragby v Riu? Na přehlídce tvrďáků se zlato vyřeší za tři dny

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedni z nejrychlejších sportovců v Riu nebudou běhat po ovále. Jedni z nejtvrdších borců se nepostaví mezi provazy ringu. Přehlídku nejodolnějších atletů nabídne olympijský turnaj v sedmičkovém ragby, strhujícím sportu plném akce, při němž vám hoří plíce a svalovci padají k zemi vyčerpáním. Návrat ragby do olympijského programu po 92 letech má být triumfální.



Světový šampionát v patnáctkovém ragby se hrál loni v Británii šest týdnů, olympijské vítěze pozná Rio po pouhých třech dnech zápolení (6.-8. srpna turnaj žen, 9.-11. muži).

Frenetická akce, přehlídka sprinterských výkonů, urputných skládek a boje jeden na jednoho – to je blesková obdoba ragby v podání sedmičlenných týmů, která přináší esenci tvrdého sportu koncentrovanou do minimálního časového okna (2 x 7 minut). A přitom se hraje na stejně velkém hřišti, jehož délka je téměř sto metrů. Méně hráčů, víc prostoru a vzrušujících situací – to je kouzelná rovnice.

„Patnáctkové a sedmičkové ragby mají skoro totožná pravidla, ale ve skutečnosti jsou to úplně jiné sporty,“ vypráví Martin Charvát z RC Praga. „Klasické ragby je hodně vytrvalostní aerobní sport. Sedmičkové ragby je čistě sprinterský, anaerobní sport. Tam se jede celé utkání na kyslíkový dluh, což je šílené. Taky si všimněte, že hráči po utkání leží a popadají dech, obzvlášť když je to v turnaji třetí utkání za den.“

Sport jen pro otrlé

Sedmičkové ragby bývalo upozaděným sourozencem velkého ragby, dnes je disciplínou budoucnosti a olympiáda, na níž budou mít svůj turnaj i ženy, má zvednout další vlnu zájmu o tenhle sport. K sedmičkovému ragby nepotřebujete tak velkou základnu, proto je celosvětově rozšířenější a rovněž nejsou tak znatelné výkonnostní rozdíly. Jména světových velmocí se však příliš neliší.

Mužský turnaj může stejně jako nedávné MS patřit jižní polokouli, pro semifinále se odhadují dvojice Fidži – Austrálie a JAR – Nový Zéland. Mezi ženami jsou největšími favoritkami Australanky a Novozélanďanky.

Sedmičkové ragby má na hráče natolik specifické požadavky, že na olympiádě neuvidíte téměř žádné hvězdy z patnáctek. Výjimkou je Sonny Bill Williams, dvojnásobný světový šampion s All Blacks a také v sedmi zápasech těžké váhy neporažený boxer. Jeho sestra Niall oblékne novozélandský dres v turnaji žen.

Co musíte umět? Vše!

Obecně jsou hráči sedmičkového ragby štíhlejší, běhavější, prolínání pozic na hřišti je naprostou nezbytností. „Představte si, že na stejně velkém hřišti pro patnáctky hraje jen sedm proti sedmi. To znamená, že je na něm obrovský prostor. Všichni hráči a hráčky musí být vynikající sprinteři a zároveň mít i ragbyové dovednosti. Musí umět skládat, musí mít perfektní přihrávky, kopy a mít v sobě i ragbyovou tvrdost a průraznost. A to všechno musí zvládat v šílené únavě,“ líčí Charvát.

„Říká se, že klasické ragby je, jako když běžíte maraton a do toho každých deset metrů upadnete. A sedmičkové ragby je, jako když běháte celý den jednu stovku za druhou a do toho každých deset metrů upadnete. V klasickém ragby stráví běhavější pozice ve sprintu nějakých dvacet procent času, sedmičkoví hráči běží osmdesát procent času sprintem.“

Titul obhajují v Riu po 92 letech Američané, vítězové poslední olympiády v Paříži 1924. To se ještě hrálo postaru. Nyní přichází pod pět kruhů ragby s méně hráči, ale s větším vzrušením.

PRAVIDLA SEDMIČKOVÉHO RAGBY

 DÉLKA ZÁPASU 2 x 7 minut (poločasová pauza 2 minuty), maximální počet střídajících hráčů je pět

POZICE NA HŘIŠTI 3 rojníci mlýnová spojka útoková spojka křídlo zadák

HODNOTA BODŮ Pětka (5 bodů). Položení míče do soupeřova brankoviště. Konverze po pětce (2 body). Stejný princip jako v patnáctkovém ragby, nekope se však z místa, ale po odrazu míče od země (tzv. drop), kop musí být proveden do 30 sekund po položení pětky. Konverze z trestného kopu (3 body). Kope se po závažném faulu. Konverze kopem z odrazu, takzvaný drop gól (3 body). Hráč provede kop v otevřené hře na bránu tak, že pustí míč na zem a kopne do něj po odrazu.

MUŽSKÝ TURNAJ

Skupina A:
Fidži, USA, Argentina, Brazílie

Skupina B: JAR, Austrálie, Francie, Španělsko

Skupina C: Nový Zéland, Velká Británie, Keňa, Japonsko

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud