11. března 2015 • 18:43

Soukalová má STŘÍBRO! O zlato ji na MS připravila neznámá Ruska

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český biatlon se na mistrovství světa dočkal další medaile! Gabriela Soukalová získala v dramatickém individuálním závodě na 15 kilometrů stříbro, když ji o zlato připravila životním výkonem až Ruska Jekatěrina Jurlovová, před závodem až 61. žena Světového poháru. Soukalová jednou chybovala na poslední střelbě, zatímco třicetiletá Jurlovová jako jediná v závodě odstřílela čistě a o 23,2 sekundy si dojela pro nečekaný a o to cennější triumf. Další Češka Veronika Vítková skončila osmá.



Závod se vyvíjel velmi dramaticky a dlouho to vypadalo, že Gabriela Soukalová bude slavit zlato. V cíli totiž s nízkým číslem čtyři uhájila vedení před dotírající Italkou Dorotheou Wiererovou a nepředjela ji ani fantasticky finišující domácí Finka Kaisa Mäkäräinenová.

Ta i přes dvě chyby na střelnici zaostala za Soukalovou o pouhých 1,2 sekundy. Pak se ovšem s číslem 93 vynořila Jekatěrina Jurlovová, která odstřílela bez chyby a vypálila rybník všem favoritkám. Soukalová tak může litovat předposlední rány, která jako jediná nemířila do terče.

Gabriela Soukalová padla v cíli vytrvalostního závodu biatlonistek vyčerpáním na zem. Dlouho mohla doufat ve zlato, na druhou pozici ji odsunula až Ruska Jurlovová
Gabriela Soukalová padla v cíli vytrvalostního závodu biatlonistek vyčerpáním na zem. Dlouho mohla doufat ve zlato, na druhou pozici ji odsunula až Ruska Jurlovová

Dosud jedinou českou individuální stříbrnou medaili z MS má z roku 2007 Michal Šlesingr, celkově jde o devátý český cenný kov v historii světových šampionátů. Pětadvacetiletá Soukalová má ve sbírce ještě dvě stříbra z OH v Soči z hromadného závodu a ze smíšené štafety, z MS 2013 v Novém Městě má také bronz ze smíšeného týmového klání.

Dnes Soukalová odjela skvělý závod, ideálně načasovala běžeckou i střeleckou formu. První tři položky zvládla s nulou, i když na té třetí to bylo při dvou ranách hodně těsné. V průběžném pořadí se dostala poprvé do čela právě po třetí střelbě.

V závěrečné položce vestoje minula předposlední terč, přesto v cíli dlouho zůstávala na nejvyšší pozici. Předstihla ji až s vysokým startovním číslem 93 Jurlovová, která jako jediná v závodu střílela čistě a českou biatlonistku porazila o 23 sekund. Přitom dosud v kariéře nezískala žádnou velkou medaili, ani ve Světovém poháru ještě nikdy nebyla na stupních vítězů.

Osudná chyba na střelnici... Gabriela Soukalová jednou minula při předposlední střele a přišla o zlatoFoto Repro ČT sport

Soukalová se v cílové rovince vydala ze všech sil a za cílem dlouho ležela na sněhu. "Snažila jsem se koncentrovat na střelbu, ten netrefený terč mě trochu zamrzel. Ale nefoukalo tolik, jak mělo, takže podmínky byly regulérní," řekla České televizi. Závod rozjela rychle, i proto musela ve třetím kole přibrzdit. "Ale ta střelba mi dodala sebevědomí na trať," dodala Soukalová.

I když běžecky na tom na počátku sezony nebyla ideálně, dokázalo ve Finsku dnes její tělo zmobilizovat síly. "Ukázala jsem dnes i to, na co jsem neměla. Našla jsem se trochu, cítím se nejlépe od začátku zimy," řekla.

Třetí místo obsadila díky jasně nejrychlejšímu běžeckému času a fantastickému finiši s dvěma chybami domácí favoritka Kaisa Mäkäräinenová, kterou Soukalová porazila o 1,2 sekundy. O medaili o čtyři desetiny přišla v závěru Italka Dorothea Wiererová. "Já na to nekoukala, já bych dostala infarkt," komentovala to Soukalová.

Vítková rovněž rozjela závod slibně a snažila si hlídat střelbu, která ji připravila o kvalitní výsledek ve sprintu i ve stíhacím závodu. V polovině svítily u jejího jména dvě nuly, ve třetí střelbě jednou na poslední ráně minula. V té chvíli stále bojovala o medaili, o kterou se ale připravila hned první ranou na poslední "stojce". Na trati byla o dvě sekundy rychlejší než Soukalová.

"Je to škoda, když už jsem nedala jednu vleže, že tam ulítla i ta první vestoje. První rána na druhé položce sotva spadla, ale bylo to lepší než ty závody předtím," řekla Vítková. Běžecky to prý nebylo ono. "Jak jsem se cítila dobře v průběhu sezony, tak dneska to bylo takové utahané, utrápené," uvedla Vítková.

Na 24. místě skončila Eva Puskarčíková, Jitce Landové se závod nepovedl a figuruje na 75. místě. Špatná střelba připravila o lepší výsledek favorizovanou Bělorusku Darju Domračevovou, která minula terč čtyřikrát.

Mistrovství světa v biatlonu v Kontiolahti (Finsko):
Ženy - vytrvalostní závod na 15 km:
1. Jurlovová (Rus.) 41:32,2 (0 tr. minut), 2. Soukalová (ČR) -23,2 (1), 3. Mäkäräinenová (Fin.) -24,4 (2), 4. Wiererová (It.) -24,8 (1), 5. Virolajnenová (Rus.) -37,9 (1), 6. Dahlmeierová (Něm.) -40,5 (2), 7. Bescondová (Fr.) -1:05,7 (1), 8. Vítková (ČR) -1:21,2 (2), 9. Hojniszová (Pol.) -1:22,0 (1), 10. Hildebrandová (Něm.) -2:22,5 (2), ...24. Puskarčíková -3:44,1 (2), 75. Landová (obě ČR) -7:25,6 (6).

Konečné pořadí disciplíny (po 3 závodech): 1. Mäkäräinenová 162 b., 2. Domračevová (Běl.) 139, 3. Vítková 122, ...6. Soukalová 86, 40. Puskarčíková 24, 45. Landová 21, 56. Tomešová (ČR) 10.

Průběžné pořadí SP (po 21 z 25 závodů): 1. Domračevová 914, 2. Mäkäräinenová 910, 3. Vítková 710, 4. Valj Semerenková (Ukr.) 706, 5. Hildebrandová 653, 6. Wiererová 638, 7. Soukalová 606, ...39. Puskarčíková 160, 50. Landová 112, 72. Tomešová 22.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud