5. července 2015 • 15:05

Začíná outdoorový očistec. 1000 mil nabízí deprese a samotu

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z kuriozity pro podivíny se postupně stává kult extrému, který má respekt i v zahraničí. Už dnes v 15 hodin odstartoval 5. ročník závodu Isoma 1000 Miles Adventure. Podnik pro dobrodruhy, jenž vede nejnáročnějším terénem Slovenska a Česka, měří 1623 km. Jede se bez zabezpečení a jeho vítěz nedostane žádnou cenu. Jde o unikátní akci, která míří proti trendům současnosti.



Nevěřte na zázraky, spoléhejte na ně. Závodník nejí, když má hlad, ale když má příležitost. Jak se neztratit? Dát se na každé odbočce do kopce. Tyto a další věty vystihují závod Isoma 1000 Miles Adventure.

Zúčastnit se může každý, kdo najde odvahu postavit se na start a dodrží jedinou podmínku - absolvovat celou trasu pouze vlastní silou. Cílená podpora je zakázána. Závodníci si musí vystačit s výbavou, kterou vezou, což z akce činí brutální prověrku fyzické i psychické připravenosti. Letos se začíná v nejvýchodnější slovenské obci Nová Sedlice a končí ve Skalné u Chebu. V sudých letech se jede opačným směrem.

V Evropě jde o ojedinělý ultramaraton, protože se jede non stop a bez jakékoliv týmové podpory, což si ode dneška vyzkouší 150 účastníků ze 7 zemí. Profesionálové i ryzí amatéři. Cyklisté, koloběžkáři, chodci, dvojice na tandemovém kole a také známý paraglidista Jan Škrabálek.

„V současnosti pořadatelé závodů nabízejí pohodlí a zázemí. My nepohodlí, nekomfort, bezmoc a deprese. S problémy se musí každý porvat sám, uprostřed přírody,“ říká zakladatel akce Jan Kopka, biker, který v roce 2007 vyhrál závod Iditarod napříč zamrzlou Aljaškou v délce 1800 km.

Díky vášni postupně absolvoval extrémní podniky tohoto typu na všech obydlených kontinentech. Získané zážitky ho ovlivnily natolik, že se rozhodl podobnou věc převést i do podmínek Česka a Slovenska.

Trasa je atraktivní a drsná. Vede převážně horami, na Slovensku každý rok někdo potká medvěda, celkové převýšení činí 40 km. Závodníci musí dodržet přesně směr GPS. Výjimku mají chodci, jimž stačí projít 22 daných bodů na trase.

Kde a kdy účastníci spí, co jedí, jak rychle jedou. To vše je na individuálním uvážení. Nejrychlejší jsou v cíli za osm dní, nejpomalejší za tři týdny. „Nejedeme o ceny, jen o zážitky. První i poslední v cíli dostanou na upomínku jen dres,“ poukazuje Kopka. Obvykle dorazí do finiše 30-50 procent startujících.

Řada odstoupí na hranici vyčerpání, nebo končí v kratší verzi podniku na 500 mil.
V pelotonu bude i bývalý slovenský boxer František Kasanič či jednoruký Richard Štěpánek. Ten už opakovaně dokázal, že limity neexistují. Dvakrát dojel úspěšně na kole, letos jde pěšky.

„Tělo ví, že to bude bolet. Ale když se to povede, člověk hned začne myslet na to hezké a těší se na další rok,“ tvrdí hendikepovaný závodník.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud