Jan Podroužek
30. dubna 2017 • 14:45

Bude Rada pykat za oslavy? Vyřešíme to v klidu, říká předseda disciplinárky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bouřlivák Petr „John“ Uličný měl pro tyhle momenty svoje přirovnání. „Když dáte gól v poslední minutě, je to, jako když se vám narodí dítě,“ říkával. Jedno takové se „narodilo“ v pátek večer Petru Radovi v Příbrami. Oslavoval trefu na 2:1 se svými hráči přímo na hřišti a podle pravidel ho sudí Zbyněk Proske vykázal na tribunu. Sparťanskému trenérovi může hrozit disciplinární řízení.



Bogdan Vatajelu zase řádí na levé straně. Bere si míč od Michala Kadlece a chytře ho posouvá po zemi do vápna Příbrami. Josef Šural stojí, kde má, placírkou dostává míč do brány. Příbram–Sparta 1:2, 91. minuta.

Petr Rada se neuhlídá, vletí na hřiště a raduje se s hráči. I když je to projev ryzího štěstí, nesmí se to. „Formálně je toto jednání v rozporu s Disciplinárním řádem. Většinou se to posuzuje jako nesportovní chování,“ vysvětluje Richard Baček, předseda Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace. Ale ne tak sešněrovaně, jak to vypadá…

Příbram - Sparta: Rada po zápase bouřlivě slavil s fanoušky na tribuně
Video se připravuje ...

„Posuzovali jsme případ trenéra, který kopl ze vzteku láhev do hřiště a opustil při tom technickou zónu. Nebo další případ, kdy jiný trenér gestikuloval a nadával rozhodčímu a taky opustil zónu. To jsou klasické případy nesportovního chování, které posuzujeme. Ale případ trenéra, který oslavuje gól se svými hráči, jsme dosud neměli. Byla by to prvotina, a když na to dojde, popereme se s tím se zdravým rozumem,“ usmívá se Baček.

Důležitá jsou poslední Bačkova slova. Totiž k žádnému disciplinárnímu řízení dojít teoreticky vůbec nemusí, a to v případě, že chování Petra Rady nebude uvedeno v zápise o utkání a ve zprávě delegáta. Pokud jeden z těchto dvou dokumentů Radovo chování obsáhne, má Bačkova skupina podnět k zahájení řízení.

Příbram - Sparta: Vatajelu má druhou asistenci, Šural druhý gól, Sparta vede 2:1
Video se připravuje ...

„Já mám pro Petra pochopení. Vždyť jsem byl podobný. Taky jsem vyběhl na hřiště, když jsme se Sigmou vyhráli pohár nad Spartou,“ vrací se Petr Uličný ve vzpomínkách do května 2012. Výhra 1:0 mu přihrála jeho jedinou týmovou trofej za celou trenérskou kariéru.

„Je to projev štěstí, radosti, zkrátka pozitivní emoce,“ říká bývalý kouč, který momentálně působí jako člen Disciplinární komise. „Ví se, že jsem emotivní. Šel jsem spontánně hráčům poděkovat, nikoho jsem neurazil. Mourinho má v zápasech prodřený kolena, a mě hned vykážou. Asi půjdu na disciplinárku,“ zamračil se po zápase Rada.

Ale možná taky ne. A i kdyby jo, vypadá jasně, že Uličný by nejspíš Radu za jeho výbuch radosti doporučoval netrestat. A i šéf Baček se zdá být nakloněný mírnému hodnocení.

CELÝ SESTŘIH: Příbram - Sparta 1:2. Letenští navázali na výhru s Plzní
Video se připravuje ...

MATCH OVERVIEW LEGACY
28. 4. • 20:15
1. FK Příbram
1. FK Příbram
1:2
ONLINE
28. dubna
20:15
AC Sparta Praha
AC Sparta Praha
Góly

Domácí: 45+2. Rezek

Hosté: 4. Josef Šural, 90+1. Josef Šural

Sestavy

Domácí: Hruška – Kvída, Jiránek, Chaluš, Divíšek – Trapp, Suchan – Bazal (83. Krameš), T. Pilík, Rezek (C) – Linhart (89. Kacafírek).

Hosté: Bičík – Karavajev, Mario Holek, Mareček, Michal Kadlec – Sáček, Vácha – Konaté (74. Juliš), Lafata (C), Vatajelu – Josef Šural.

Náhradníci

Domácí: Kočí, Kacafírek, Ayong, Januška, Kukec, Pilík, Krameš

Hosté: Budinský, Čermák, Havelka, Juliš, Zahustel, Holzer

Karty

Domácí: Suchan, Kvída

Hosté: Karavajev, Vácha, Josef Šural

Rozhodčí

Proske – Pelikán, Kotík

Stadion

Na Litavce, Příbram

Návštěva

4 285 diváků

Příbram - Sparta: Vácha vyrobil hrubku! Namazal Rezkovi a je vyrovnáno – 1:1
Video se připravuje ...

Příbram - Sparta: Vatajelu odcentroval a Šural poslal hlavou Spartu do vedení
Video se připravuje ...

Příbram - Sparta: Zase Vatajelu – přesným centrem našel Konatého, ten prázdnou bránu netrefil
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud