26. září 2017 • 16:32

Rozbroje v kotli Sparty. Chuligány odsuzují ostatní ultras i fanoušci

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejdříve nadávky za hranou slušnosti, pak ostentativní mlčení. Tak radikální fanoušci fotbalové Sparty protestují v posledních zápasech proti vedení klubu. Jenomže po posledním mači Letenských, v němž po nejlepším výkonu zatím rozpačité sezony, porazili Teplice 3:0, se radikální část kotle podle všeho dostává do čím dál větší izolace. Nejprve se proti chuligánům vymezil v přímočarém prohlášením majitel Daniel Křetínský. V zápase s Teplicemi pak poloprázdný a mlčící kotel vyzývající k bojkotu "neposlechl" zbytek stadionu, který oslavil nejvyšší výhru sezony.



Vyvěšený transparent „Arrivederci, Stramaccioni“ navíc odstartoval na sparťanských fórech bouřlivou diskuzi o tom, zda už kotel nezašel ve svých výzvách až příliš daleko. Několik desítek členů kotle sledovalo utkání ve spodní části a bez emocí či fandění.

Velká část fanoušků, která běžně podporuje tým z kotle, ovšem s protestem nesouhlasila a pro utkání se Severočechy se přesunula do jiných částí stadionu, odkud svůj tým podporovala.

„Na tomhle rozbroji vedení kotle a ostatních fanoušků je nejsměšnější, jak se část ultras diví, že jdou ostatní fanoušci Sparty proti nim. Vzhledem k tomu, jaké ko***iny v poslední době předvádí, tak hodně lidí logicky dává od kotle ruce pryč. Oni nedokážou pochopit, že nesouhlasit s vedením Sparty a chovat se jako dement, jsou dvě rozdílné věci,“ napsal na diskuzním fóru SpartaForever uživatel Sylk02.

I situace z nedělního utkání ukazuje nejednotnost sparťanských fanoušků. Ultras totiž hodlají v protestech pokračovat, naopak jiní fanoušci z kotle už mění své permanentky za jiná místa mimo sektory kotle, kde budou moct normálně fandit.

„To kluci s IQ 88 fakt nechápou, že tímhle ze sebe akorát dělají idioty před celým národem? Čemu to pomůže? Vůbec ničemu! Normálové, vedení a všichni trochu rozumný jsou spokojený, že je od těch jejich p*****n klid, protože v poslední době fakt lepší žádnej kotel, než tenhle kotel,“ napsal Schweinsteiger, který podle svých slov do kotle v minulosti chodil.

Chuligáni dávají vinu vedení klubu

Oficiální prohlášení však vydala také část chuligánů, nazvaná Veteranos Pirates. Jedná se o jednu ze skupin radikálních fanoušků, kteří se inspirují chováním hooligans z 80. a 90. let, pro něž je typické násilí i výtržnosti.

„Veteranos Pirates jednoznačně odsuzují násilí (ve fázi příprav), kterým hodlá vedení AC Sparta Praha řešit aktuální situaci, do které klub současné vedení dostalo. Události posledních dnů překročily akceptovatelné meze. To je vaše odpověď na současnou situaci? Opevňovat se na stadionu?“ stojí v prohlášení.

Ti dávají současnou situaci v kotli za vinu vedení pražského celku. „Nikdy v novodobé historii nespadl klub na takové dno, jako teď. Je to vaše selhání a jenom vy nesete zodpovědnost. Místo omluvy fanouškům a vysvětlení, co bylo příčinou vašeho selhání, se snížíte k nechutné mediální kampani, postavené na událostech z posledních dvou zápasů Sparty.“

Nad vyjádřením ovšem kroutí hlavou i další fanoušci. „Mohl by mi někdo vysvětlit, o jakém 'příšerném' selhání je řeč? Na jaké 'nikdy nevídané dno' se klub dostal? Sestupujeme do druhé ligy?“ ptá se na diskuzním fóru uživatel Schweinsteiger.

Fanoušek s přezdívkou Vitalavicka se pak vrací k atmosféře na stadionu během zápasu s Teplicemi. „Každopádně mně teda kotel fakt nechyběl. Čím větší kotel dělá blbosti, tím víc je mi „Štramák“ vlastně sympatickej.“

Jiný fanoušek s nickem Deco pak radikální část ultras přirovnává k uražené partnerce. „Já bych řek, že kotel zkoušel, jestli bude někomu chybět nebo někdo přileze s prosíkem. V podstatě další vítaná příležitost pohonit si ego a vyvolat tenzi. Asi jako hysterická partnerka, co si demonstrativně sbalí kufry a v zásadě jí baví už to samotný napětí a pozornost, jíž se jí dostává. Pokud ovšem chlapovi dojde trpělivost a hysterku už doma nechce, přijde od ní pravá nenávist a dětinská pomsta, kterou už racionálně zdůvodnit nejde. Tak jak to vidíme teď s kotlem, který strojí pohřeb při výhře tři nula.“

Schweinsteiger také připomíná konflikt z derby na hřišti Slavie (0:2), kdy právě radikální ultras zmlátili ve svém sektoru fanouška jen proto, že vyjádřil nesouhlas s protesty proti trenérovi a vedení klubu. „Ano, nepostoupili jsme do poháru, jsme na čtvrtém místě tabulky, máme pár amatérů ve vedení a dál…? Kvůli tomu se připravují atentáty na hráče a mlátí se vlastní fanoušci? Asi jsem právě přistál z Marsu, ale já tomu prostě nerozumím,“ napsal.

Sparta připravuje opatření

Právě po zmíněném incidentu při derby se Sparta od chování chuligánů distancovala a v oficiálním prohlášení na klubovém webu slíbila, že zvýší bezpečnostní opatření na svém stadionu a proti problémovým fanouškům zakročí.

„AC Sparta Praha jednoznačně odsuzuje násilí, ke kterému došlo v sektoru našich fanoušků v průběhu derby. Napadením vlastních příznivců překročila část radikálních fanoušků jakékoli akceptovatelné meze. Jsme si vědomi, že toto chování se netýká všech „ultras“, jejichž podpory a vztahu ke klubu si jinak vážíme. Násilí na stadionech však nelze tolerovat,“ napsalo vedení klubu v oficiálním prohlášení na klubovém webu.

Klub už všem permanentkářům rozeslal dotazník o bezpečnosti, jehož výsledky mu budou nápomocné při zvýšení bezpečnosti na stadionu.

Letenský klub plánuje instalaci kamer, zakázání vstupu na stadion a také větší identifikaci fanoušků. „Už teď jsme v českém sportovním prostředí patrně číslo jedna v investovaných finančních prostředcích na bezpečnost,“ uvedl tiskový mluvčí Ondřej Kasík.

Proti problémovým členům ultras a sparťanského kotle se vyhradil také majitel Daniel Křetínský. Ve svém prohlášení mimo jiné uvedl, že ti, kteří na stadionu křičí výroky, které posílají kohokoli do plynu, nebo vykřikují na trenéra těžké vulgární urážky, nejsou fanoušci Sparty a žádá je, aby na stadion nechodili.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Teplice 3:0. Zářil dvougólový Václav Kadlec
Video se připravuje ...

Slavia - Sparta: Sparťanský kotel v úvodu druhé půle rozsvítil rudou pyrotechniku
Video se připravuje ...


Z V R P Skóre B
1. Plzeň 30 20 6 4 55:23 66
2. Slavia 30 17 8 5 50:19 59
3. Jablonec 30 16 8 6 49:27 56
4. Olomouc 30 15 10 5 41:22 55
5. Sparta 30 14 11 5 43:25 53
6. Liberec 30 13 7 10 37:35 46
7. Bohemians 1905 30 9 11 10 30:29 38
8. Ml. Boleslav 30 9 7 14 31:43 34
9. Teplice 30 8 10 12 32:40 34
10. Zlín 30 8 9 13 31:48 33
11. Dukla 30 9 5 16 32:55 32
12. Slovácko 30 6 13 11 23:32 31
13. Ostrava 30 7 10 13 36:43 31
14. Karviná 30 7 9 14 32:40 30
15. Jihlava 30 8 6 16 30:48 30
16. Brno 30 6 6 18 20:43 24

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud