23. srpna 2014 • 09:00

Kapr versus Jícha: Při bitvě bossů v ČFL padala ostrá slova

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na tuhle bitvu byla zvědavá celá třetí liga a fotbalová Praha k tomu. Souboj mezi Bohemians Praha a Viktorií Jirny brali fandové jako řež bývalých parťáků ze střížkovských Bohemians Karla Kapra a Josefa Jíchy. Vztahy mezi oběma podnikateli v poslední době ochladly a čekalo se, že to bude na trávníku jiskřit. To se nestalo, nesmlouvavou bitvu vyhrály na penalty Jirny, ale oba bossové nezklamali a rozjela se válka slov. Muži, kteří si se střížkovským klubem bok po boku užívali v první lize, se při utkání ani nepotkali.



Oba šéfové klubů shodně tvrdili, že je pro ně duel jako každý jiný, stačilo si ale poslechnout fanoušky a každý měl jasno. „Je to zápas Kapra proti Jíchovi, nikdo to jinak nemůže brát. To jsme si nemohli nechat ujít,“ bylo slyšet každou chvíli. Náboji přidával i fakt, že v prvním kole Jirny nehrály proti Louňovicím, údajně kvůli technickým problémům v areálu (nešel proud a voda) i krádeži.

„To bylo stoprocentně vymyšlený. Měli zastavené přestupy, proto neměli hráče a nemohli hrát. Na něco to svést museli,“ vypálil první ostrou salvu už před zahajovacím výkopem šéf Bohemians Praha Karel Kapr.

A co na to jeho oponent? „Mně je jedno, co pan Kapr řekl. Měli jsme v zápisu o utkání osmnáct hráčů a v přípravě jich bylo daleko víc,“ reagoval klidně Jícha. Sám ale připouští, že jednu finanční záležitost spojenou s hráčskými přestupy musely Jirny řešit.

„Odblokování se týkalo toho, že nás svaz nutil zaplatit Bohemce 1905 peníze za Michala Škodu. 340 tisíc. Podle nás ty peníze patří správci konkurzní podstaty, takže kdybych je dal 1905ce, spáchám trestný čin. A správce je po mně může žádat znovu,“ konstatoval Jícha.

„Dokonce už je na to rozhodnutí Nejvyššího soudu a je podána správcem žaloba v téhle věci. Nechtěl jsem zaplatit, ale musel jsem. Týden před prvním zápasem jsem peníze chtěl uložit do soudní úschovy, ale na svazu mi nebyl nikdo schopný říct, jestli to budou akceptovat,“ diví se Jícha.

Navíc tvrdí, že se jeho klub dohodl s Louňovicemi na odložení zápasu. „Takových dohod je spousta a každý je akceptoval. My jsme zaplatili i poplatek, no a pak nám bylo řečeno, že to nejde. To je všechno.“

Bez ohledu na situaci z posledních týdnů je patrné, že v kádru Jiren došlo k jedné podstatné změně. Chyběla tam tradiční injekce ze střížkovského klubu. Po jménech jako jsou Szabo, Kincl, Obermajer, nebo třeba Grznár nebylo ani památky. Proč? Šéfové klubu se neshodli.

„Rozhodli jsme se, že chceme hráče zpeněžit. Dali jsme si nějaké podmínky a Jirny na ně nepřistoupily,“ naznačil Kapr, že hráče nechtěl konkurentovi uvolnit zdarma ani za symbolickou sumu.

„Chtěli osmdesát tisíc za hráče. Pan Kapr řekl úmyslně takhle vysokou cenu. To kdybych dal za šestačtyřicetiletého Kincla, tak by mě musel mít každý za blázna. I kdybych nějakého hráče chtěl udělat, tak pan Kapr hráčům řekl, že to není otázka peněz, že je do Jiren stejně nepustí.,“ vysvětluje Jícha.

Ten je v současnosti dál v představenstvu klubu ze Střížkova. „Ale nijak to neřeším,“ prohlašuje. Navíc už brzy tenhle problém zmizí, v Bohemians Praha se chystají změny. „Ty se dotknou i představenstva, po změnách už tam pan Jícha nebude,“ prorokuje Kapr.

I když je na první pohled všechno v normálu, realita je jiná. Oba dřívější obchodní partneři a spolupracovníci se při utkání ani nepotkali. „Neviděli jsme se,“ připustil Kapr. „Ale nehledejte v tom senzaci. Když jsem přijel, pan Kapr tu ještě nebyl. Ale před minulým týdnem byl u mě v kanceláři,“ dodal klidně Jícha.

I celý zápas prožíval bez emocí, z lavičky se zvedl až v závěru. „Bylo to pro mě utkání jako každé jiné. V Jirnách jsem patnáct let, tady jsem byl deset. Propojenost mezi kluby byla, protože Jirny hrály vyšší soutěž než zdejší béčko a vysloužilí hráči k nám chodili v podstatě jako do důchodu. A další tam chodili kvůli hernímu vytížení. Víc to pomáhalo Bohemce než Jirnám,“ myslí si Jícha.

Bez emocí si užil zápas i šéf Bohemians Praha Kapr. „Byl jsem úplně v klidu. Hodně věcí už beru jinak a snažím se řídit heslem, které je i na našich stránkách – Bavíme se fotbalem,“ řekl Kapr.

Je patrné, že oba šéfové klubů musejí mít fotbal hodně rádi, co tedy mohlo oba muže rozdělit? Sem tam se v zákulisí prosákne informace, že za všechno můžou peníze. A mohlo by jít údajně o miliony.

„To nebudu komentovat, jde o věci týkající se našich obchodních záležitostí,“ odmítá říct něco bližšího šéf střížkovských Bohemians. „Tak to tedy nevím,“ reagoval Jícha. Ten na dotaz, proč se cesty obou bossů rozešly, reagoval stroze: „Nerozumím tomu, udělalo se tu dost práce,“ rozhlížel se po střížkovském areálu. Teď už tam jezdí jen jako host.

Josef Jícha (vlevo), šéf fotbalových Jiren, si duel na půdě Bohemians Praha užíval bez emocí. I když v domácím klubu fungoval deset let a užil si s ním i krátké působení mezi elitou.
Josef Jícha (vlevo), šéf fotbalových Jiren, si duel na půdě Bohemians Praha užíval bez emocí. I když v domácím klubu fungoval deset let a užil si s ním i krátké působení mezi elitou.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud