18. května 2016 • 05:30

Fair play v přeboru! Hráč nechal odvolat penaltu: Stydím se, že jsem spadl

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

A pak že jsou nižší fotbalové soutěže jenom džungle. Útočník Kratonoh Radek Mládek v Královéhradeckém přeboru dokázal, že to může být i jinak. V duelu s Červeným Kostelcem, který „sršni“ vyhráli 2:1, totiž na jeho popud odvolal sudí penaltu, kterou měl tým kopat za stavu 1:0. „Stydím se za to, že jsem při té situaci upadl. Když to sudí pískl, hned jsem mu řekl, že penalta nebyla,“ vypráví dvacetiletý útočník.



Kratonohy šly na začátku utkání rychle do vedení a brzy jej mohly pojistit. Když se Mládek prohnal kolem bránícího soupeře, upadl a sudí Karel Medlík zadul do píšťalky. Kapitán hostů Petr Bárta, který měl zákrok na triku, jen bezmocně rozhodil rukama. „Člověk je zapálený do hry, on mi tam dal nešikovně nohu, ale já jsem tomu pomohl. Měl jsem z toho okamžitě špatný pocit, že jsem to neustál,“ vzpomíná Mládek na situaci z úvodu utkání.

Neváhal ani vteřinku a sudímu řekl, že se pokutový kop nemá zahrávat. „Hned jsem mu říkal, že nebyla,“ vypráví forvard s poznámkou, že Medlík patří mezi nejférovější rozhodčí, které na hřišti v kraji potkává.

Odměny se dočkal okamžitě, arbitr mu totiž po počinu, v Česku takřka nevídaném, poděkoval. „Řekl mi díky, že jsem borec a ukázal palec nahoru,“ těší mladého hráče, který byl poněkud zaskočený zájmem médií. „Sám jsem o tom nikomu neříkal. Nejsem totiž hrdý na to, co té situaci předcházelo,“ naráží na pád v pokutovém území.

VIDEO | Podívejte se na parádní gesto fair play

Poté, co sudího upozornil, že se penalta nemá zahrávat, si s ním přišel plesknout rukou i kapitán Kostelce Bárta. Rovněž on mu prý poděkoval. „Podpořili mě i spoluhráči, pár jich za mnou hned přišlo a říkali, že jsem udělal dobrou věc,“ dodává Mládek.

Leckoho přitom napadne, že tým bojující o postup (Kratonohy jsou v čele tabulky nyní o čtyři body před Náchodem) by bral pojišťující gól všemi deseti. Soupeři se navíc později povedlo vyrovnat a Kratonohy urvaly výhru gólem exligisty Marka Kuliče až chvíli před koncem. Mládek ale ani na vteřinku nepochyboval, že udělal dobře.

„Musel jsem napravit, co se stalo. Příště bych to udělal stejně. Samozřejmě jsem ale byl rád, když Marek pět minut před koncem dal ten vítězný gól,“ zopakoval. Pochvaly se pak dočkal i doma od maminky, která zápas sledovala prostřednictvím počítače. „Byla ráda, že jsem to rozhodčímu řekl.“

Ze zápasu tak odcházel s dobrým pocitem. A nejen proto, že do sestavy Kratonoh naskočil na jaře až před pár týdny, protože ho trápila zranění, a teď si to teprve na trávníku užívá se vším všudy.

„Situace s penaltou ovlivnila oba týmy. Bylo tam pět nebo šest momentů, kdy se hráči obou mužstev třeba přiznali k teči. To se normálně moc nestává. Bylo fajn, že to celé takhle v dobrém ovlivnilo zápas,“ přidává autor devíti přeborových branek. Teď by rád ještě dotáhl sezonu k postupovému konci. „Věřím, že do divize postoupíme z prvního místa. Všichni lidé, co se o fotbal u nás v klubu starají a podporují nás, si to zaslouží.“

Další příklady sportovního chování na Hradecku
■ Náchodský Jan Hable, který během kariéry působil třeba v italské Fiorentině, Ascoli či třeba v Baníku Ostrava či Hradci Králové, odvolal během utkání s Broumovem v krajském přeboru gól svého týmu. Přiznal totiž rozhodčímu, že zahrál během akce rukou. „Hráli jsme proti klukům, které znám. Bylo by mi blbý se nepřiznat. Akce se dohrála, byl z toho gól. Já jsem mávl, že byla ruka, rozhodčí za mnou přišel a já jsem mu to potvrdil,” popsal záložník pro časopis Královéhradeckého KFS Fotbal v kraji.

■  V utkání okresního přeboru na Náchodsku mezi TJ Velké Poříčí B a Loko Meziměstí vnikal za stavu 4:0 pro domácí do pokutového území Jiří Dobýval, při pokusu o kličku mezi dvěma obránci se mu smekla noha a upadl. Sudí pískal penaltu. Dobýval však šel za rozhodčím s tím, že to faul nebyl. Ten proto penaltu odvolal. „Došlo mi, že jsem ten střet mohl ustát, jelikož se nejednalo o nijak velkou ránu,” uvedl Dobýval. To, že jeho týmu vedl 4:0, prý neřešil. „Zachoval bych se tak i za nepříznivého stavu.”

■  Duel mezi Zdelovem a Policí v I. B třídě skončil 1:2. Vítěznou trefu hosté zaznamenali po situaci, kdy měl Zdelov rozehrávat od branky. Jeden z jeho hráčů ale přiznal teč a všechno bylo jinak. Po následném rohu Police skórovala. „Bylo to gesto fair play, ale s hořkostí pro domácí,“ poznamenal Karel Klimeš, předseda Police.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud