Jan Podroužek
15. září 2014 • 04:50

Varování na Letnou. ČTYŘI bolesti, co trápí Spartu před Neapolí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Koukněte, jak to na Letné vypadalo před rokem. Sparta soupeře v české lize v klidu válcovala, po sedmi kolech měla na kontě osmnáct vstřelených branek a jen jedinou ztrátu kvůli remíze v Plzni. Skok do nového ročníku tak radostný pro klub není. Už dvakrát prohrála, ve třech zápasech se vůbec neprosadila. Před začátkem Evropské ligy v Neapoli má český mistr na čem dělat.



Absence Holka

Poslední ostrý zápas si střihnul 29. července v úvodní bitvě třetího předkola Ligy mistrů doma s Malmö. Sparta vyhrála 4:2, stoper Mario Holek ale od té doby fotbal opustil. Na jeho návrat čekají na Letné už měsíc a půl, poraněný kotník si nakonec vyžádal delší absenci, než se předpokládalo. Následovala utkání, ve kterých stavěl trenér Lavička zadní dvojici na Radku Kováčovi a Ondřeji Švejdíkovi. Druhého v závěru srpna vystřídal mladý Jakub Brabec. Jistota ale středním obráncům Sparty chybí, především na Brabcovi to bylo v Teplicích poznat. V lize sice drží letenské mužstvo nejlepší obranu, ale v Evropě začaly její problémy právě odzadu.

Střed zálohy

Dvojice Lukáš Mareček – Kamil Vacek ještě nenabrala formu, díky které by mohla vést zápasy, řídit jejich děj a být opěrným vektorem. Poznat to bylo i naposledy v sobotu v Teplicích. Rozehrávka sice drhla už od stoperů kvůli velmi dobře připravené teplické taktice, ale například Vacek rozdal za hodinu hry jen 25 přihrávek. Jeho náhradník Josef Hušbauer stihl za poloviční čas 17. Mareček má více obraných úloh, jenže za celé utkání v Teplicích neodebral úspěšně ani jednou soupeři míč. Před utkáním v Neapoli ještě Lavička uzdraveného Hušbauera trochu šetřil, právě on by měl v příštích zápasech střed zálohy pozvednout. I nejlepší střelec minulého ročníku ale potřebuje vylepšit formu.

O 100 % slabší útok

Poměr vstřelených branek v minulé sezoně a v této po sedmi odehraných ligových kolech je u Sparty obrovský. Přesněji řečeno, dělá to sto procent rozdílu. Schází pravidelná dovážka gólových asistencí od Bořka Dočkala, trefy Josefa Hušbauera. Na produktivitu měl ale v minulé sezoně zcela zásadní podíl také levý bek Costa Nhamoinesu. Ve 24 odehraných zápasech se přímo podílel na osmi brankách mužstva (tři dal, na pět přihrál), především pak ale přicházely další zářezy přes jeho aktivní projev a přesnou rozehrávku. Participace na produktivitě v novém domácím ročníku? Nula. Žádná asistence, žádný zásah. Nejlepším střelcem Sparty v lize je zatím David Lafata se třemi góly.

KOMPLETNÍ SESTŘIH: Teplice - Sparta Praha 0:0
Video se připravuje ...

Venkovní zápasy bez výher

V nové sezoně jsou jen tři soupeři, kteří podlehli Spartě na vlastním hřišti. Ligoví adepti na boj o záchranu Bohemians (1:2) a Příbram (0:1) a divizní Živanice (1:3). V ostatních šesti venkovních zápasech, do nichž patří i všechny tři na evropském poli, letenští nevyhráli, z toho dvakrát prohráli. Hra Sparty se na hřištích protivníků poslední dobou opírá o bezpečnější pojetí, průměrně vstřelí jeden gól v jednom utkání, inkasuje 0,625 branky. V minulé sezoně přitom vyhrála dvanáctkrát z dvaceti výjezdů. Čtvrteční bitva v Neapoli bude těžkým pokusem, jak v nové sezoně poprvé dobýt hřiště evropského protivníka.

Závar před brankou Sparty gólem neskončil. Letenští uhráli i díky skvělým zákrokům gólmana Davida Bičíka v Teplicích remízu 0:0
Závar před brankou Sparty gólem neskončil. Letenští uhráli i díky skvělým zákrokům gólmana Davida Bičíka v Teplicích remízu 0:0

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud