22. srpna 2015 • 04:50

Černého kouzlo v Ajaxu: Umí holandsky a dovolí si i na staré

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přestože je mu teprve sedmnáct let, český fotbalový útočník Václav Černý se už dokázal dostat do A-týmu Ajaxu Amsterodam. K prosazení mu pomohlo i to, že se rychle naučil tamní jazyk. Dokonce už se prý cítí lépe, když mluví nizozemštinou než česky. Život v Amsterodamu si pochvaluje a doufá, že ve slavném klubu zůstane dlouho. V nejbližší době ho čeká stěhování.



Černý se upsal Ajaxu předloni, ale kvůli nízkému věku mohl přestoupit z Příbrami až na začátku minulého roku. Z akademie slavného klubu pro mladé se vypracoval do A-mužstva. O víkendu si odbyl premiéru za první tým amsterodamského celku v lize a ve čtvrtek proti Jablonci pro změnu zažil debut v evropských pohárech.

"Teď to jde rychle. V necelém jednom týdnu dva debuty, takže si to užívám," řekl v Amsterodamu českým novinářům Černý poté, co dokončil jeden z rozhovorů pro tamní média.

"Bylo těžké se naučit holandsky, ale teď už se normálně cítím líp, když mluvím holandsky než česky. Jsem tady dlouho, používám to dlouho, takže s tím nemám problémy. Jsem za to rád, protože mi to moc pomáhá," uvedl Černý.

"Zvolil jsem metodu každý den se hodně učit, poslouchat kluky v kabině, říkat si, že tohle mi může jedině pomoct. Za sedm měsíců jsem už dělal první interview, takže to nebylo zas tak dlouho. Ale takhle dobře, jak umím teď, to se učím pořád každým dnem," dodal syn hlavního trenéra české reprezentační patnáctky.

Spousta cizinců se přitom nizozemštinu učit nechce. "Je tady hodně kluků, kteří jazyk rádi přeskočili. Ale jsem tady už dlouho a možná tu i dlouho zůstanu, tedy doufejme, takže jsem se to prostě chtěl naučit. Navíc pořád je tu víc Holanďanů než cizinců, takže se to určitě hodí. Hlavně v mládeži jsem byl skoro jediný cizinec, takže se to hodilo o to víc," uvedl.

Možná i díky znalosti jazyka je velkým oblíbencem fanoušků. Když proti Jablonci nastoupil v 85. minutě a poprvé se dotkl míče, stadion bouřil. "Taky to tak cítím, že mě mají rádi. Jsem za to jedině rád. Je to povzbudivé, když dvacet nebo třicet diváků zatleská," prohlásil.

V sedmnácti letech zapadá do velmi mladé kabiny Ajaxu. Průměrný věk základní sestavy proti Jablonci byl jen 21 let. "Jsou tady fakt jen dva kluci nad 25 let, zbytek základu 18, 19, 20 let. Je to neskutečné. Pro mě je to velice dobře. Když na to budu mít, bude se mi dařit a bude možnost, tak mi nikdo bránit nebude, abych za to áčko hrál. Všechno je jen o mně," konstatoval český útočník.

Pozici mladíků v kádru Ajaxu dokresluje i hra při rozcvičce před utkáním. Hráči si přihrávají a kdo udělá tři chyby, dostane prstem do ucha. Černý klidně "cvrnkne" i o dvanáct let staršího spoluhráče Lasseho Schöneho. "Vidíte, kolik je v Ajaxu hráčů kolem 18 let. Tohle se tu bere trochu jinak než v Česku. Tady to Lassemu normálně dám natvrdo," usmál se Černý.

Život v Amsterodamu si pochvaluje. "Už jsem tady dlouho a ještě když umím holandsky, tak je to všechno takové lepší. Mám o hodně víc lidí kolem sebe, pomáhají mi trenéři, kluci z kabiny jsou se mnou taky strašně moc. Mám tady skvělou rodinu. Tady to tak chodí, že když přijdete a je vám pod 18 let, dostanete rodinu, ve které žijete," přiblížil Černý.

"Teď se od ní ale budu stěhovat a do měsíce půjdu do svého. Takže to zase bude trošku jiné, ale myslím, že jsem si na to zvykl. S mojí rodinou jsem každý den v kontaktu minimálně dvakrát, takže tohle zvládáme dobře," dodal talent.

Při obou startech za Ajax střídal v závěru a dalším postupným krokem by tak mohla být základní sestava. "Zatím jsem odehrál nejvíc 15 minut. Takže nemůžu říct, jestli jsem na to připraven nebo ne. Důležité bude, až dokážu na takovéhle úrovni odehrát 90 minut. Musím trénovat stejně jako doteď a budu jedině rád za každou možnost s áčkem," doplnil Černý.

Yesterday night when my next dream came true, Europe League debut 🙏🏽3⃣2⃣

Fotka zveřejněná uživatelem Váša Černý Jr. 🇨🇿 (@vasacernyjr),Srp 21, 2015 v 5:07 PDT

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud