Hynek Preisler
7. prosince 2016 • 11:55

Škorpil v Evropě vydělal Liberci na světla, teď bude i u stého zápasu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z ŘECKA | Šestnáct let, sto zápasů. V roce 2000 byl u premiéry Liberce v evropských pohárech jako trenér, nyní se legendární kouč Ladislav Škorpil chystá na jubilejní 100. start Slovanu na evropské scéně jako divák. Severočeský tým uzavře skupinu J šestým kolem ve čtvrtek na hřišti Soluně.



„Je to smutné, protože otázkou je, zda mě čekají ještě další pohárové zápasy...,“ řekl se svým typickým humorem 71letý kouč Ladislav Škorpil v Soluni, kde zítra musí tým Jindřicha Trpišovského vyhrát a ještě doufat v triumf Fiorentiny na hřišti Karabachu, aby mohl pomýšlet i na 101. utkání na jaře.

Před šestnácti lety kouč Ladislav Škorpil přivedl Liberec do Evropy premiérově vítězstvím v domácím poháru. Jeho tým narazil jako první na švédský Norrköping.

„Velice si vážím toho, že jsem byl u prvního zápasu. Když jsem přišel do Liberce, tak se o pohárové Evropě jen snivě mluvilo. Takže si vážím, že mohu být i u stého zápasu, což dokumentuje vztah Slovanu k mé osobě a současně můj vztah ke klubu. Není typické, aby bývalý trenér udržoval tak vřelý kontakt s bývalým zaměstnavatelem,“ pověděl Škorpil, který postupem přes skandinávský celek pod Ještěd dostal slavný Liverpool, se kterým Slovan po prohrách 0:1 a 2:3 vypadl.

MŮJ PRVNÍ GÓL: Za trest jsem nesl kufr na nádraží, říká kouč Škorpil
Video se připravuje ...

„Pro Liberec to bylo myslím nezapomenutelné utkání, byl to vlastně hned druhý dvojzápas pohárového účinkování Slovanu. Mezi zápasy jsme dokázali vykopat jámy a přivézt stožáry z Německa a utkání s Liverpoolem se hrálo za umělého osvětlení. Tyto zkušenosti mi umožnily má vystoupení na zastupitelstvu v Hradci Králové, kde jsem debaty končil výkřikem, že v Hradci se mluví a v Liberci dělá,“ zavzpomínal s úsměvem na slavný dvojzápas, díky kterému klub od Nisy vybudoval na svém stadionu umělé osvětlení.

Nezmar dal Norrköpingu první góly, teď řediteluje

U prvního zápasu jako hráč byl i současný sportovní ředitel Liberce Jan Nezmar. „Uletělo to. Když jsem do Liberce přicházel po sezoně, kdy ovládl domácí pohár a čekala ho premiéra v pohárové Evropě, bylo to pro mě nepředstavitelné. Proti Norrköpingu jsem v obou duelech skóroval. Byl to obrovsky silný zážitek pro celý klub. A pak jsme šli na Liverpool, což byl neuvěřitelný moment, z něhož mám dosud husí kůži,“ pověděl Jan Nezmar.

A kdybyste mu tehdy řekli, že za šestnáct let bude u stého zápasu jako sportovní ředitel, nevěřil by vám. „Byla to první pohárová sezona. Těžko jsme si uměli představit, že to poběží s menšími či většími výpadky jako na drátkách. Snad to ukazuje, že jsme dobrá adresa pro fotbalisty. Jde o odraz stabilního prostředí, které je v klubu vytvořené,“ poznamenal, přestože aktuální sezona se vůbec neodvíjí podle libereckých představ. Tým kouče Jindřicha Trpišovského je s patnácti body v lize až na třináctém místě, dva body od sestupu.

Teď si Trpišovský tolik neužívá, říká Škorpil

„Toho dobrého si trenér Trpišovský užil v nedávné minulosti dost. A protože fotbalový pánbůh řídí vše do průměru, přišlo období, kdy si tolik neužívá. Ale má možnost každodenní usilovnou prací a za pomoci fotbalové štěstěny dopracovat se zase k nějaké úspěšnosti,“ glosoval Škorpil.

Ve čtvrtek musí Liberec vyhrát a zároveň doufat ve výhru Fiorentiny na hřišti Karabachu, aby z EL nevypadl.

„Všichni věří, že to není poslední pohárové utkání. V téhle sezoně to sice nevypadá nejrůžověji, ale naděje pořád žije. Všichni chtějí počet zápasů v Evropě navyšovat. Vůbec nejlepší pokračování by bylo načít druhou stovku už na jaře,“ konstatoval Nezmar.

V žebříčku TOP 50 fotbalových výroků bodoval Ladislav Škorpil i Lukáš Vácha
V žebříčku TOP 50 fotbalových výroků bodoval Ladislav Škorpil i Lukáš Vácha

„Šance jsou vždycky. Utkání začínají za bezbrankového stavu. Zvláště v pohárové Evropě nejsou o síle mužstva, ale o aktuální formě. A také záleží na průběhu zápasu, jak kdo do něj vstoupí a kdo první skóruje. Je to psychický tlak, který závisí na momentální situaci. Pravidla dlouhodobé soutěže zde neplatí. Co se stane, to nemá opravný účinek. Účinkování v Evropě buď skončí, nebo bude pokračovat. O co hrát mají ve skupině všechny kluby,“ uzavírá Škorpil, který je libereckým rekordmanem v počtu odkoučovaných pohárových zápasů (včetně Poháru Intertoto).

Z 99 odehraných jako trenér zažil 34, včetně výhry nad pozdějším vítězem Ligy mistrů AC Milán 2:1 v kvalifikaci, ale i domácího debaklu s Dinamem Bukurešť 0:3. Zítra ho čeká utkání s pořadovým číslem 100, jako diváka.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud