13. září 2017 • 14:14

Arsenal v Evropské lize? Musíme si říct, jak moc ji vzít vážně, říká Čech

Autor: adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvacet let nezažili na podzim nic jiného než skupinové zápasy Ligy mistrů. Letos je však všechno jinak. Arsenal skončil v Premier League pátý a kvalifikoval se tak „jen“ do Evropské ligy. Při losu byl největším tahákem, přál si ho téměř každý. Jenže jak je známo, anglické týmy tuto soutěž nemají příliš v lásce. „Buď to budete brát vážně a půjdete po vítězství, nebo si dáte jiné priority,“ řekl brankář Petr Čech, který podle všeho v úvodním zápase proti Kolínu nad Rýnem přenechá místo mezi třemi tyčemi náhradníkovi Davidu Ospinovi.



Naposledy se Arsenal neobjevil v Lize mistrů v sezoně 1997/98. Po celých dvaceti letech se hvězdy londýnského klubu budou koukat na boje v nejprestižnější soutěži na světě jen z gauče. Na konci srpna jim los do skupiny kromě Kolína nad Rýnem přidělil také přemožitele Sparty ve 3. předkole CZ Bělehrad a běloruský BATE Borisov.

Nyní se parta tranéra Arséna Wengera musí chystat na podřadnější soutěž. Je otázka, jak k ní přistoupí. „Musíte se rozhodnout, co chcete dělat. Buď to budete brát vážně a půjdete po vítězství, nebo si dáte jiné priority a uvidíte, jak to půjde,“ sdělil před úvodním duelem proti Kolínu nad Rýnem brankář Petr Čech pro deník The Standard.

Petr Čech si na hřišti Liverpoolu připsal několik skvělých zákroků, ale debakl neodvrátil
Petr Čech si na hřišti Liverpoolu připsal několik skvělých zákroků, ale debakl neodvrátil

Český gólman už s druhou výkonnostní kategorií, alespoň co se týče klubových evropských soutěží, zkušenosti má. Dokonce ji v roce 2013 s Chelsea vyhrál. „Když jsme vypadli ze skupiny Ligy mistrů, byli jsme opravdu zklamaní. Rozhodli jsme se ale, že když to hrajeme poprvé a snad naposledy, tak ji chceme vyhrát,“ vzpomněl si na čtyři roky staré tažení.

Už před začátkem je jasné, že Arsenal k Evropské lize nepřistoupí úplně naplno. Jisté je, že Wenger dá prostor hráčům, kteří toho v úvodu sezony zatím moc neodehráli. Do branky by měl místo Čecha naskočit David Ospina, nastoupit by měli také Per Mertesacker, Theo Walcott, Jack Wilshere či mladík Reiss Nelson. V neděli čeká Arsenal ligové londýnské derby proti Chelsea, to má zcela jistě přednost.

Což mimo jiné Wenger potvrdil i na předzápasové tiskové konferenci, na které se vyjádřil k možnosti dostat se do skupiny Ligy mistrů díky vítězství v Evropské lize. „Nejde o nejlepší příležitost, ale o jednu z příležitostí. Mnohokrát jsem se vyjádřil, že nejlepší cesta, jak se tam (do Ligy mistrů) dostat, je skončit v TOP čtyřce Premier League,“ uvedl jednoznačně 67letý kouč.

Do Londýna se valí 20 tisíc Němců

Zajímavé bude sledovat také dění na tribunách. Ačkoliv je zápas prý oficiálně vyprodán, plný dům se neočekává. Fanoušci jsou přeci jen namlsaní lepšími soupeři v rámci Ligy mistrů či domácí soutěže, vidět průměrný německý klub je nevytrhne.

Kolínští fanoušci jsou však velcí fanatici, do Londýna jich má dorazit až 20 tisíc! A to i přes to, že mají sektor vymezen jen pro tři tisícovky lidí. Nadšení dávali najevo už krátce po losu, kdy si bookovali letenky a jízdenky na vlak do anglické metropole.

Vedení Arsenalu se však jejich chování nelíbí. Poté, co se dozvěděli, že má dorazit mnohem více německých fanoušků, než by mělo, vydalo varování ohledně nákupu lístků na černém trhu. „Je pravděpodobné, že fanoušci s lístky od překupníků budou ze stadionu vyvedeni. Toho rozhodnutí jsme učinili po konzultaci s policií,“ upozornili na svých stránkách.

SESTŘIH Premier League: Arsenal - Bournemouth 3:0. Trefili se Welbeck a Lacazette
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud