Aleš Roll
9. dubna 2011 • 16:00

Fanoušci Slavie se bouří. Gauneři, ruce pryč!

Autor: Aleš Roll, Ondřej Škvor
Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavia stále přešlapuje na místě. Tajemný majitel nevystoupil ze tmy, nový se dosud neobjevil. Fanouškům došla trpělivost. K akci vyzvali předsedu svazu Ivana Haška i vedení klubu. Bouře nevole začíná narůstat, „obyčejné“ fandy podporují také osobnosti kultury. „Jediným možným řešením je plamenomet,“ neskrývá například František Ringo Čech zlobu k těm, kteří za současný stav klubu mohou.



Trpělivost má své meze. A příznivci „sešívaných“ už nechtějí jen čekat. Rozhodli se bojovat, zatím jen slovem. V otevřených dopisech požadují odchod stávajících majitelů, kteří jsou stále v anonymitě.

„Jsme hrdí fanoušci Slavie, bohužel nevíme, kdo jste Vy. Nejste hrdí majitelé Slavie. Zdá se, že se stydíte vlastnit rodinné stříbro českého fotbalu,“ vyčítají fandové vlastníkům v otevřeném dopise, který předali vedení klubu.

„Neznáme Vaše plány, neznáme Vaše úmysly. Odejděte! Stačí, co jste napáchali doposud. Nechceme, abyste dál škodili našemu klubu a špinili jeho jméno,“ stojí dále v dopise, který podepsala různá fanouškovská sdružení Slavie.

Už ve čtvrtek poslalo jedno z nich otevřený list předsedovi ČMFS Ivanu Haškovi, v němž jej vyzvalo, aby osobně přezkoumal podezřelé aktivity, které se kolem klubu dějí, jako třeba možný přepis práv a hráčů na jiný subjekt.

Slavia padla v posledních měsících na dno. Už na podzim se naplno projevily následky nesprávného hospodaření v uplynulých letech, klub má dluhy, hráči nedostávali výplaty, „sešívaní“ navíc stále bojují o záchranu.

Fanoušci pražské Slavie nebyli ani tentokrát v klidu
Fanoušci pražské Slavie nebyli ani tentokrát v klidu

Fanoušky vršovického celku dráždí i nejasná majetková struktura klubu. Mluví se o tom, že jej ovládají lidé s kontroverzní pověstí, například podnikatel Petr Sisák. Příchod nového majitele je naopak stále zahalen v mlze a nejistotě.

Aktivitu fanouškovského jádra podporují i osobnosti české kultury, které Slavii fandí. Mnozí z nich si neberou servítky. „Říkám to sice bez jakýchkoli důkazů, ale skupinka gangsterů si pohrává s klubem, který je svou tradicí převyšuje o tisíc pater,“ zlobí se Vladimír Čech, známý herec nebo moderátor.

„Proto by měl zaznít hlas nás, fanoušků. Velmi bych vyzval všechny gangstery světa, aby od našich fotbalových klubů dali ruce pryč. Protože nám berou radost ze života. A to je neodpustitelné,“ dodal Čech.

Umělec a politik František Ringo Čech se na archivní nahrávce rozhořčuje nad korupcí v politice Umělec a politik František Ringo Čech se na archivní nahrávce rozhořčuje nad korupcí v politiceFoto Pavel Machan

Jeho jmenovec František Ringo Čech, rovněž velký fanoušek Slavie, jde ještě dál. „Jediným možným řešením je plamenomet. Ano, plamenomet,“ navrhuje radikální řešení.

Fanouškovská sdružení klubu z Edenu, která společně vytvořila hnutí „Sešívaní drží spolu“, se zatím snaží bojovat jen slovem.

„Jediné, co známe, je výsledek Vašeho „hospodaření“: nekonečné soudní spory se společností ENIC, která podivně přišla o majoritní podíl, prázdná klubová pokladna, dluhy vůči hráčům i obchodním partnerům, zakládání nových Slavií kdesi v cizině,“ narážejí v dopise na pochybné založení společnosti Slavia Praha Limited v Londýně.

„Vaše machinace poškozují pověst klubu a celého českého fotbalu,“ dodávají.

Generální ředitel klubu Miroslav Platil stále hovoří o příchodu nového investora nebo investorů. Nic se však neděje. I tohle přešlapování vzbuzuje nervozitu a nedůvěru.

„Jsme všem za blázny. Když se řeklo, že do konce března budou známi noví majitelé, měl jsem naději, že už se to celé nějak vysvětlí, ozřejmí. Ale pak zase nic. Je to nešťastné,“ štve také Jana P. Muchowa, muzikanta a skladatele.

Příznivci červenobílých se bouří. „Se zástupci všech sdružení se sejdeme, budeme nad tématem diskutovat a pokusíme se najít nějakou odpověď,“ slibuje tiskový mluvčí Slavie Ondřej Zlámal.

Bude to stačit? Spíše ne...

Vstoupit do diskuse
10

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud