Pavel Kalouš
17. října 2013 • 17:25

Vůch: Přišla mi SMS, abych ovlivnil zápas Teplic. Odmítl jsem

Autor: Pavel Kalouš, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Právě on měl být korunním svědkem, který přivedl policii na stopu největší sázkařské aféry v českém fotbale, role teplického záložníka Egona Vůcha však podle všeho tak zásadní nebyla. O nabídce úplatku se totiž policii zmínil až zpětně. „Šlo o jednu smsku,“ říká Vůch, který ve čtvrtek vypovídal jako svědek i před disciplinární komisí FAČR.



"Předal jsem informace a řekl to stejné, co jsem říkal doteď. Jde čistě jen o tu smsku, která mi přišla. Nic víc mi nepřišlo. Měl jsem říct, o co šlo, kdy mi přišla. A to jsem taky udělal," řekl Egon Vůch v hloučku novinářů.

Od koho prapodivná SMS zpráva přišla, to teplický fotbalista netuší. "Bylo to cizí, ale české číslo. I ta zpráva byla napsaná česky," podotkl Vůch s tím, že nabídku ovlivnit zápas okamžitě odmítl.

"Věděl jsem, že je to špatný, tak jsem to hned odřekl. Napsal jsem, že nemám zájem a ať už mě nekontaktují. Dál jsem to neřešil. Ale jak to bylo u Davida (Jablonského), to nevím."

Vůch udělal tu chybu, že ani policii, ani nikomu v Teplicích nedal hned vědět, co se stalo. "Nenapadlo mě, že ta smska souvisí s tím, co se teď začalo řešit. Až když u nás na stadionu byla policie, zmínil jsem se, že jsem dostal tuhle smsku. Jak je vidět, asi jim to pomohlo," dodal Vůch.

Disciplinárka v sázkařské aféře údajně zaznamenala velký posun, byť vyslechla jen svědky a nikdo z jedenácti obviněných hráčů na jednání nedorazil.  "Nepřijali jsme žádné rozhodnutí, ale výrazně jsme se posunuli. Konkrétní informace však zatím sdělovat nechci, aby to neovlivnilo řízení," řekl předseda DK Richard Baček.

"Vyslechli jsme pět svědků, které jsme vybírali podle informací policie a kteří mohli být v kauze nějakým způsobem osloveni."

Komise před dvěma týdny zastavila činnost jedenácti hráčům, které obvinila policie. Zároveň si je pozvala buď na dnešní zasedání, nebo na příští týden. První termín žádný z obviněných nevyužil. Mezi nimi jsou i David Jablonský z prvoligových Teplic a Jan Halama z druholigového týmu Bohemians Praha.

"Ani mě nepřekvapilo, že nedorazili. Asi potřebují čas, aby se poradili s právníky. Ještě mají šanci příští týden," dodal Baček.

Za ovlivňováním výsledků kvůli sázkám prý stála skupina Slováků, která údajně manipulovala také duely slovenské ligy. Gang podle slovenské policie uplácel hráče a pak vydělával sázením na zmanipulované zápasy zejména v zahraničních internetových kancelářích. Za poslední rok skupina údajně ovlivnila nejméně 19 fotbalových utkání v České republice a na Slovensku.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud