29. července 2008 • 14:06

Euro vydělalo 700 milionů eur

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ziskem 700 milionů eur skončilo pro UEFA fotbalové mistrovství Evropy, které se konalo v červnu v Rakousku a Švýcarsku.



Z celkové částky celkem 450 milionů poputuje do pokladen všech 53 členských federací, zbylá částka připadne na mládežnické a ženské soutěže a trenérské či rozhodcovské kurzy.

Oproti minulému šampionátu v Portugalsku zaznamenali pořadatelé větší příjmy ve všech oblastech, celkově to bylo 1,3 miliardy eur, zatímco v Portugalsku před čtyřmi roky činily příjmy 852 milionů.

Největší sumu získali letošní organizátoři od televizních společností za vysílací práva (800 milionů eur), dále pak za sponzorské smlouvy (280 milionů) a vstupenky (220 milionů). Zároveň se ale také dvojnásobily náklady, které dosáhly výše 600 milionů eur.

Mezi klady více než třítýdenního turnaje jmenoval Martin Kallen, výkonný ředitel organizátorů, uspokojivou sledovanost televizních přenosů, celkovou bezpečnost bez vážných incidentů i hojné využití veřejné dopravy.

Méně spokojeni už byli pořadatelé se špatným počasím v úvodu mistrovství, které ale nemohli ovlivnit, a především pak s černým trhem se vstupenkami.

"To je věčný problém. Přes veškerou snahu skončilo mnoho, mnoho lístků na černém trhu. Musíme zjistit, co je třeba udělat do příště, ale víme, že tento nešvar nemůžeme nikdy potlačit na sto procent," posteskl si Kallen.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud