13. června 2016 • 16:49

Česko – Španělsko 0:1. Piqué rozhodl v závěru, favorit se dlouho trápil

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Česka v prvním vystoupení na EURO skončili bez bodu! S favorizovaným Španělskem prohráli 0:1, rozhodující gól inkasovali v 87. minutě po hlavičce obránce Gérarda Piquého. Remíza nebyla daleko - obhájce titulu se po většinu zápasu v Toulouse trápil navzdory tomu, že měl jasnou převahu a víc šancí, které zlikvidoval brankář Petr Čech. Další utkání čeká tým trenéra Pavla Vrby v pátek proti Chorvatsku (od 18:00). Prohru s úřadujícími mistry Evropy hodnotili v redakci deníku Sport vicemistr světa 1962 Josef Jelínek a záložník Sparty Lukáš Vácha.



Češi začali aktivně a rychle si vybojovali tři standardní situace včetně nebezpečného přímého kopu, ale branku neohrozili. Španělé se v úvodu nedostávali ke svému zámku, ale v 15. minutě poprvé zahrozili, když se po centru zprava prosadil Morata. Brankář Čech však jeho střelu zblízka zlikvidoval.

Postupně tlak Španělů sílil a zbytek poločasu odehráli na české polovině, ale Češi dobře bránili. Když už se za obranu dostal znovu Morata, opět si nepřišel na Čecha, který konečky prstů vytáhl jeho střelu těsně vedle. Český gólman zneškodnil i ránu Alby.

Až v poslední minutě zahrozili i Češi, když po brejku napřáhl z 16 metrů Necid , jenže trefil jen brankáře De Geu.

Vácha a Jelínek hodnotí gól Španělska
Video se připravuje ...

Hned v úvodu druhé půle si Španělé vytvořili drtivý tlak. Hubník při obraném zákroku trefil tyč vlastní branky. Neuspěl ani napotřetí Morata a při závaru po rohovém kopu Ramos nepropálil ležící obránce.

Čechům se nedařilo dostat se ze zámku. Když už dostali míč na útočníka Necida, tak ten byl osamocený, nebo volil špatné řešení. Šance tak naskýtaly jen standardní situace. Po jedné z nich našel Krejčí hezkým centrem za obranu Hubníka, ale ten v pádu nevystřelil důrazně a De Gea stihl míč lapit.

Po rohovém kopu zase mohl Kadeřábek dotlačit míč do odkryté branky, ale Fábregas na poslední chvíli nebezpečí zažehnal. Na druhé straně ale stejně skvěle odvrátil gól Hubník, když ukopl míč Albovi, který už se kličkou dostával za Čecha.

Tlaku Češi odolávali až do 87. minuty, než Iniesta nacentroval a spolupráci hráčů Barcelony zakončil hlavou Piqué. Na jeho umístěný pokus neměl Čech nárok. Přesto se mohly body dělit, jenže v nastavení ve velké šanci Darida trefil jen dobře postaveného De Geu.

VIDEO | Podívejte se na Piquého trefu

Branka: 87. Piqué. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz - Raczkowski, Musial (všichni Pol.). ŽK: Limberský (ČR). Diváci: 33.000.

Španělsko: De Gea - Juanfran, Ramos, Piqué, Alba - Busquets, Iniesta, Fábregas (70. Thiago) - Silva, Morata (62. Aduriz), Nolito (82. Pedro). Trenér: Del Bosque.

Česko: Čech - Kadeřábek, Sivok, Hubník, Limberský - Darida, Plašil - Gebre Selassie (86. Šural), Rosický (88. Pavelka), Krejčí - Necid (75. Lafata ). Trenér: Vrba .

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Chorvatsko 3 2 1 0 5:3 7
2. Španělsko 3 2 0 1 5:2 6
3. Turecko 3 1 0 2 2:4 3
4. Česko 3 0 1 2 2:5 1

Po konci utkání

Lukáš Vácha : "Líbil se mi celý výkon. Naši plnili pokyny, byli kompaktní. Hráli jsme proti velmi silnému, možná nejsilnějšímu týmu, který na EURO je."

Josef Jelínek: "Naši měli taky šance. Standardní situace Krejčího byla parádní."

Lukáš Vácha: "Doufal jsem, aby to nedopadlo, jak to přesně dopadlo. Věřím v to, že příští zápasy budou vypadat jinak."

Josef Jelínek: "Myslím si, že Španělům spadl kámen ze srdce. Těším se na zápas s Chorvatskem, i když možná mají ještě lepší hráče než Španělé."

Josef Jelínek: „Když je štěstí unavený, sedne si i …. Klobouk dolů před kluky. Výkon se mi líbil."

Lukáš Vácha: „Je škoda, že gól jsme dostali gól po odehrané standardce. Ani Petr Čech už gólu zabránit nemohl."

Po 1. poločase

Lukáš Vácha: "Doufám, že nám těch 15 minut přestávky nalije sílu do nohou. Snad nastoupíme do druhé v poločasu jako do prvního. Pokud udržíme nulu déle, budou Španělé nervóznější."

Josef Jelínek: "Strach ze ztráty by na Španěly mohl dolehnout. Všichni hráči plní svoje povinnosti, ale chce to ještě něco navíc. Ve druhém poločase to bude o něčem jiném."

Lukáš Vácha: "Je to dost těžké, hrajeme dost bez míče. Španělský způsob hry je až otravný, naši si moc neodpočinou na míči. Postupem času jsme se hodně zatahovali, což je špatně."

Josef Jelínek: "Naše akce až na konci poločasu byla povedená. Ale musíme hodně bránit."

Pavel Hartman, expert Sportu: "Gebre Selassie hraje dobře, snaží se o kontry dopředu. Myslím si, že musíme začít hrát aktivněji, tohle je na čekání na gól. Čech načasoval formu, chytá fantasticky."

Lukáš Vácha: "Nikdo nečekal, že budeme Španěly přehrávat. Ukázali nám, jak silní jsou po ztrátě míče. Zatím se jim ale nepodařilo vstřelit gól. Kluci vstoupili do zápasu aktivně, plní taktické věci. V půlce prvního poločasu nám docházely síly."

Josef Jelínek: "Nejbezpečnější hráčem Španělů je Iniesta, má výbornou přihrávku. Na naší straně je zatím nejlepší Petr Čech."

Pavel Hartman, expert Sportu: "Od Čechů jsem si představoval mnohem aktivnější hru, blok máme moc hluboko."

Před zápasem

Lukáš Vácha k české sestavě: "Trenér měl víc variant. Tomáš Necid bude víc odřízlý, ale určitě má svůj úkol, který snad splní."

Josef Jelínek: "Rosického jsem na EURO samozřejmě chtěl. Kadlece trenér nepostavil asi proto, že dlouho nehrál."

Pavel Hartman, expert Sportu, k české sestavě: "Já si myslím, že Rosický na hrotu by nebyla šťastná varianta. Na hrotu se často přebírá míč zády k brance, Tomáš už nemá takovou rychlost. Hodil by se mi tam Matěj Vydra nebo Patrik Schick ."

Lukáš Vácha: "Klukům budu držet palce. Příprava na Španěly zabrala celému realizačnímu týmu hodně času. Je potřeba aktivní obrana a využít brejků. Naše obleky vypadaly dobře, Rio Ferdinand nás ohodnotil za nejhezčí tým. Moc se mi to líbilo."

Více o EURO 2016 čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud