Jonáš Bartoš
20. června 2016 • 22:00

Rozbroje u Turků. Trenér hrozil žalobami, kritizoval hráče i novináře

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Turci nejsou v pohodě. Očividně. Před klíčovým zápasem o postup ze skupiny evropského šampionátu s Českem to jen podtrhla předzápasová tisková konference. Trenér Fatih Terim mluvil téměř čtyřicet minut. Byl to dlouhý proslov. Zkušený kouč popsal špatnou náladu v mužstvu, velkou část věnoval rozčarování z útoků na jeho osobu. Otevřeně přiznal, že po turnaji bude za výhružky na sociálních sítích podávat žaloby a hledat ty, kteří posílají nenávistné komentáře jeho rodině.



Turci první dva zápasy na turnaji prohráli. Po prohře s Chorvatskem (0:1) a debaklu se Španělskem (0:3) došla trpělivost i fanouškům. Vypískali slabého kapitána Ardu, zkritizovali trenéra i celý tým. V bouřlivé zemi to tak bývá – když se nedaří, tlak enormně vzrůstá.

„Důležité je postoupit. Samozřejmě jsem nečekal, že se stane tohle. Čtyři body by byly pro nás v téhle situaci ideální. Jenže zápas proti Chorvatsku nám nevyšel, jak jsme očekávali. Zítra musíme být pozitivní a změnit hlavně výsledek,“ vytyčil hlavní cíl svého mužstva Fatih Terim.

Zkušený trenér, známý svou přísnou povahou a nekompromisním řízení týmu, jen těžko skrýval rozčarování ze svého týmu. „Byly tu určité problémy, které se nepodařilo zvládnout, Doufám, že to napravíme, že se poučíme z chyb. Nezastírám, že máme opravdu velké problémy,“ dodal Terim.

Podle tureckých reportérů byl na nedělním tréninku nezvykle zamlklý. Také na tiskové konferenci se tvářil vážně, zasmušile. Nejdřív zdůrazňoval, jak nechce o problémech mluvit, že je nutné se koncentrovat na Čechy.

Jenže pak se neudržel. A začal dlouhé monology, nesrovnatelné se skoupými větami, které na předzápasových setkáních s novináři volí český kouč Pavel Vrba .

Vrba skoupý na slovo: Kým nahradíte Rosického? - Mám jasno
Video se připravuje ...

„Zítra nás česká rozhodující zápas, teď se musíme soustředit na něj a pokusit se postoupit. Ale přiznávám. Jsem frustrovaný. Jsem jen člověk, nejsem ze železa,“ začal Terim. „Nikdo nemá právo dělat něco mé rodině. Rodina je pro mě nejdůležitější věc na světě. Nikdy nedovolím, aby jim někdo ublížil. Poženu to k soudu,“ rozohnil se.

O co jde? Turecký reportér, u kterého server iSport.cz zjišťoval situaci, nabídl pohled do zákulisí celé kauzy. Terimovi totiž na sociálních sítích chodily ošklivé výhružky. „Jde o jeho těhotnou dceru. Někdo na Twitteru napsal, že by se její dítě vůbec nemělo narodit. On snese fotbalovou kritiku, ale tohle pro něj bylo naprosto za hranou,“ vysvětlil reportér.

Český soupeř vypadá hodně rozhozený. Terim netají i rozhořčení nad výkony jednotlivých hráčů, velmi nahlas se mluví o jeho sporech s kapitánem Ardou. Ten tentokrát ani nebyl na tiskové konferenci.

„Během soustředění před turnajem vznikly problémy, které jsme nečekali. Neproběhlo za nejlepších okolností. Věřil jsem, že hráči se před turnajem připraví co nejlépe, nelze se chystat až během turnaje. Doufám, že zítra se na hřišti předvedou tak, jak to umí. Proto jsem byl rozrušený a zklamaný,“ štvalo Terima. Vadí mu, že hráči, ač měli před turnajem výborné výsledky, přijeli do Francie nekoncentrovaní, ve špatné formě a neplní to, co po nich chce.

Čech vyhrál večeři, odvetu za rok 2008 nechystá
Video se připravuje ...

Nelíbila se mu ani jiná kritika v tureckých médiích. „Naše národní televize, zároveň televize našeho týmu, odvysílá pořad, kde si nás dovolí kritizovat nějaký profesor historie. Přitom šlo o pořad, který se ani netýkal fotbalu,“ zlobil se Terim.

„Mám řadu přátel mezi akademiky, mezi profesory, ale když se jich ptám na fotbal, většinou řeknou, že se do toho nechtějí míchat, Ale tam nás kritizuje profesor historie. Také proto jsem naštvaný a frustrovaný.“

V úterý večer má turecký tým poslední možnost, jak se zmátořit. Stejně jako Vrbova parta potřebuje tři body, pokud chce pomýšlet na postup. „Mí hráči jsou na tom dobře, ve skvělém stavu a já vždycky odděluji osobní život od práce, to hráči vědí. I když jsem teď hluboce rozrušený, to vidíte na mé tváři, to je lidské,“ netajil Terim.

„Ale věřím tomu, že jsme tady neukázali všechno, co jsme mohli. Češi mají dobrý tým, velmi dobře se známe. Ale myslím, že se máme jak zlepšovat. Česko zítra porazíme, udržíme se na turnaji a já k tomu přispěju,“ pevně věřil 64letý kouč.

Fatih Terim musí řešit řadu problémů
Fatih Terim musí řešit řadu problémů

Vše o EURO 2016 ve Francii najdete ZDE >>>

Grygera: Zápas s Tureckem na EURO 2008? Zklamání - a pak prázdno
Video se připravuje ...

ANKETA před Tureckem: Češi musí táhnout za jeden provaz, radí fotbaloví redaktoři
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud