2. prosince 2011 • 17:58

Milosrdný los EURO: Češi ve skupině potkají Polsko, Řecko a Rusko

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

LOS EURO 2012 - Polsko, Řecko, a Rusko. To jsou soupeři českého týmu pro nadcházející fotbalové EURO, které se uskuteční příští rok v Polsku a na Ukrajině. První utkání sehrají Češi 8. června s Ruskem, o čtyři dny později se střetnou s Řeckem a skupinu zakončí proti pořadatelskému sousedovi. Všechny tři zápasy sehraje tým trenéra Bílka Wroclawi. Rozhodl o tom dnešní los v Kyjevě.



Velmi silnou skupinu B tvoří Nizozemsko, Dánsko, Německo a Portugalsko, ve skupině C se představí Španělsko, Irsko, Itálie a Chorvatsko a ve skupině D se utkají Ukrajina, Švédsko, Francie a Anglie.

Složení "české" skupiny udělalo radost reprezentačnímu trenérovi Michalu Bílkovi, který si přál hrát právě s Polskem a Řeckem. Navíc vzdálenost 280 km z Prahy do Vratislavi je velmi příznivá i pro české diváky. Stadion má kapacitu 42 tisíc míst, vstupenky se začnou prodávat 12. prosince.

Kapitán týmu Tomáš Rosický uznal, že jeho tým měl při losu štěstí. "Nebudeme si zastírat, že papírově lepší skupina být nemohla, ale rozhodovat bude až momentální forma a stejné naděje jako my si dnes dělají i naši soupeři," řekl ČTK z Londýna Rosický. I on měl radost z toho, že všechny zápasy hraje český celek ve Vratislavi. "To bývá na šampionátu důležitý moment. Diváci mohou vyrazit v podstatě na otočku, a to si nenechají ujít," dodal lídr národního týmu.

Duel s Řeckem bude pro české fotbalisty možností pomstít se za porážku v semifinále ME 2004, kde Řecko nakonec senzačně získalo titul. Právě s Řeckem sehrají Bílkovi svěřenci na jaře přípravné utkání a trenér se už nechal dříve slyšet, že zápas rušit nebude.

S Polskem hrál český tým naposledy v kvalifikaci o MS 2010, kdy doma vyhrál 2:0, ale venku podlehl 1:2. Jediný vzájemný souboj s Ruskem se odehrál na mistrovství Evropy 1996, kde v základní skupině skončil remízou 3:3 zásluhou gólu současného manažera reprezentace Vladimíra Šmicra z poslední minuty. Češi se tehdy tímto výsledkem odrazili až ke stříbrným medailím.

Na český fotbal nemá příjemné vzpomínky současný trenér Ruska Nizozemec Dick Advocaat, který vedl "oranjes" na mistrovství Evropy 2004 v památném utkání, v němž Češi vyhráli 3:2, přestože 0:2 prohrávali. Předtím prohrál s Českem i v kvalifikaci.

Zajímavý souboj dvou posledních mistrů světa Španělska a Itálie slibuje skupina C. Italové navíc narazí na Irsko, které vede trenér Giovanni Trapattoni, jenž trénoval italskou reprezentaci v letech 2000 až 2004.
Šampionát začne příští rok 8. června, finále se odehraje 1. července v Kyjevě. Ze skupin postoupí první dva celky. Hrát se bude s míčem Tango 12 od firmy Adidas, který byl dnes oficiálně představen.

Složení skupin fotbalového mistrovství Evropy 2012 v Polsku a na Ukrajině:

Skupina A (Varšava, Wroclaw): Polsko, Řecko, Rusko, Česká republika.
Skupinu B (Lvov, Charkov): Nizozemsko, Dánsko, Německo, Portugalsko.
Skupina C (Poznaň, Gdaňsk): Španělsko, Itálie, Irsko, Chorvatsko.
Skupina D (Kyjev, Doněck): Ukrajina, Švédsko, Francie, Anglie.

Vstoupit do diskuse
11

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud