Jonáš Bartoš
25. března 2016 • 04:50

Agresivita i hra do plných. PĚT věcí, které musí Češi zlepšit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výkon národního týmu se Skotskem (0:1) nevyvolává moc důvodů k velkému juchání. Čeští fotbalisté se na hřišti značně trápili, herní nedostatky převážily nad povedenými akcemi. Největším počinem zápasu na Letné z české strany bylo břevno po přímém kopu Bořka Dočkala. Co musí Pavel Vrba se svým týmem směrem k EURO dopilovat?



Vyvarovat se chyb v obraně

Tomáš Sivok prohrál souboj před úvodní brankou a včas nepřerušil hru, u inkasovaného gólu neměl čisté svědomí ani Tomáš Koubek. Michal Kadlec zase několikrát zaváhal v rozehrávce, zákrok Davida Limberského v druhém poločase zaváněl penaltou. Česká defenziva ani poosmnácté pod trenérem Vrbou neudržela čisté konto. Hledání ideální čtveřice, která naskočí na letním EURO, pokračuje.

Zlepšit rozehrávku

Kamil Vacek i Vladimír Darida si velmi často chodili pro balony až ke stoperům. Jenže pak chyběl hráč v prostoru pod útočníkem Necidem, který by dál distribuoval míče směrem do finální fáze. Rozehrávka české družiny většinu zápasu drhla, ve středu pole to vůbec nebylo ono.

Vrbovi se nelíbilo ani to, že ve finálním prostoru dělali hráči příliš mnoho technických chyb, kdy situace mohli řešit mnohem lépe. „To mě opravdu mrzí,“ připustil český kouč. Na tom musí hráči zcela jistě do letního šampionátu zapracovat.

Brankář Koubek: Premiéra v reprezentaci? Mohlo to být lepší
Video se připravuje ...

Uzdravit zkušené hráče

Co naplat, absence Tomáše Rosického, Jaroslava Plašila a Davida Pavelky byla znát. Kamil Vacek směrem dopředu nebyl téměř vůbec vidět, Martin Frýdek během první půle také úplně nepřesvědčil, byť Vrbu ve své reprezentační premiéře nezklamal.

Na hřišti chyběl v bílých dresech hráč, který by přešel jeden na jednoho, vytvořil nadstandardní akci. Nováčci v základní sestavě se Skotskem si o nominaci na EURO příliš nahlas neřekli. Trenér Vrba doufá, že na turnaj do Francie už zkušení mazáci budou k dispozici.

Přidat v agresivitě, vyhrávat souboje

Skotové po brzké vedoucí brance hráli hodně zezadu, Češi se přes obranný val nedokázali dostat do větších gólových šancí. V úvodní dvacetiminutovce se ještě prosazovali po kombinační hře, nakopávané míče a soubojový fotbal jim ale po přestávce vůbec nešel.

Vrbově výběru scházelo víc agresivity, vyhrané druhé balony, lepší napadání rozehrávky. Byť je jasné, že proti ostrovním celkům se zrovna v tvrdosti důrazu konkuruje velmi špatně.

Zlepšit hru do plných

Poznávací znamení aktuálního Vrbova výběru. Proti Skotsku to nebylo poprvé, co čeští fotbalisté nedokázali zalezlého soupeře přetlačit. To samé se dělo například v domácích zápasech s Lotyšskem, dlouhou dobu s Kazachstánem či při prohře s Tureckem.

„Ofenziva by se i návratem i zkušených hráčů měla do plné obrany zlepšit. Ale na mistrovství Evropy budeme hrát spíš do otevřené obrany, ne do obranných valů,“ připomněl Vrba.

Kadlec: Takový zápas nás na EURO nečeká
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud