Michal Koštuřík
20. listopadu 2014 • 10:01

Jihlava hledá nového kouče. Ve hře jsou i Frťala a Šmejkal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Momentálně volný Luděk Klusáček a Zdenko Frťala z druholigového Varnsdorfu. To jsou podle informací Sportu dva hlavní kandidáti na funkci trenéra Jihlavy poté, co za deset dní ukončí svou misi úspěšný Roman Kučera. Ale pozor, i jeho setrvání u týmu je jednou z variant. „Já mám v hlavě jasno, ale vybere představenstvo,“ uvedl Josef Jinoch, sportovní manažer Vysočiny.



Provizorium v podobě Romana Kučery na jihlavské lavičce skončí 30. listopadu po utkání se Spartou. „Nejpozději o týden později bychom chtěli oznámit jméno nového trenéra,“ informoval včera manažer Josef Jinoch, který s vytipovanými experty jedná. Největší šance se v zákulisí dávají Klusáčkovi s Frťalou. Ve hře však jsou i internacionál Daniel Šmejkal a stávající kouč Kučera, pod jehož vedením se Vysočina vydrápala ze dna tabulky a porazila mimo jiné Plzeň.

Jedna věc je jistá. Padesátiletý Kučera, trenér klubové juniorky, dojede poslední dvě podzimní kola (v sobotu v Liberci, příští neděli se Spartou) a bude čekat, jakou pozici mu nadřízení nabídnou. On sám by se nebránil návratu k mládeži. „Mám omezený mandát a vedení se netají tím, že hledá nového trenéra na koncepční práci. Platí to, co jsem tvrdil na začátku. Nejsem trenér s profi licencí a nemám ambice trénovat ligu,“ nechal se slyšet otec Tomáše Kučery, klíčového záložníka mužstva.

Ačkoliv Radův nástupce vletěl mezi smetánku oslnivými výsledky, je pravděpodobnější, že se kormidla ujme ostřílenější trenér. Volba nejspíš padne na jednoho z dua Klusáček, Frťala. „U Klusáčka se ale může vedení obávat, že jim při první příležitosti uteče s Ivanem Haškem někam do ciziny,“ míní zdroj Sportu. Je fakt, že bývalý reprezentační asistent už s Haškem během uplynulých čtyř let působil v katarských klubech Al Ahlí a naposledy v SC Katar.

Kvůli návratu do Perského zálivu se Klusáček po minulé sezoně vzdal místa hlavního kouče Bohemians 1905, které dovedl k záchraně v nejvyšší soutěži. I proto může dostat přednost Slovák Frťala, jenž získal renomé ve druhé lize. Tam vedl Čáslav a poslední dva roky atakuje špici tabulky s Varnsdorfem.

Po takticky zdatném stratégovi však prý pokukuje i Liberec, kde to má nahnuté jeho krajan Samuel Slovák. „Jednáme, víc vám teď k tomu opravdu říct nemůžu. Variant může být čtyři nebo pět. Rozhodnutí dosud nepadlo a dřív než po Spartě to ani nebude,“ tvrdil Jinoch, který po skončení podzimní části přednese představenstvu své návrhy. Z nich pak majitel František Vaculík a spol. vyberou jedno jméno. „Poslední dva zápasy by neměly výběr trenéra ovlivnit,“ upřesnil manažer Vysočiny, která se po sérii pěti neprohraných utkání v řadě vyšvihla do klidnějších vod.

Trenéři pro Vysočinu:

LUDĚK KLUSÁČEK (47 let)

Aktuální situace: Na začátku podzimu byl společně s Ivanem Haškem odvolán po dvou kolech od týmu SC Katar, dlouho se v Perském zálivu dohadoval o podmínkách ukončení smlouvy. Nyní je bývalý trenér Bohemians 1905 volný, navíc se kamarádí s jihlavským manažerem Josefem Jinochem. Hrozí však, že by chtěl mít v kontraktu podmínku odchodu v případě lukrativní nabídky ze zahraničí. Platí totiž: Kam jde Hašek, tam si bere jako asistenta Klusáčka.

Pravděpodobnost: 40%

 

ZDENKO FRŤALA (44)

Aktuální situace: Jeho trenérský věhlas stoupá, jméno si trpělivě buduje ve druhé nejvyšší soutěži. V minulém ročníku FNL přivedl provinční Varnsdorf na senzační čtvrté místo a momentálně je s ním dokonce druhý za velkoklubem z Olomouce. Mezi elitou zatím šanci nedostal, ale kluby o něm vědí. Slovák, který hrál sedm let za Teplice, má pověst schopného stratéga. Učil se jako asistent Michala Bílka při štacích v Blšanech, ve Spartě, v Ružomberku a v Teplicích.

Pravděpodobnost: 35%

 

ROMAN KUČERA (50)

Aktuální situace: Po devátém kole převzal Vysočinu po odvolaném Petru Radovi a tým začal šlapat. Z pěti zápasů vyhrál čtyři, jen na Baníku remizoval. Trenér jihlavské juniorky byl na začátku října k týmu instalován jako provizorní řešení, ovšem jeho výsledky donutily vedení vážně uvažovat o Kučerově setrvání ve funkci. On sám však preferuje návrat k mládeži, kde se cítí nejsilnější. Navíc nevlastní profi licenci, nemohl by být v Synot lize oficiálním hlavním trenérem. 

Pravděpodobnost: 10%

 

DANIEL ŠMEJKAL (44)

Aktuální situace: Klub už se s ním údajně spojil, aby sondoval terén. Bývalý reprezentační záložník, jenž prošel Plzní, Slavii či druhou bundesligou, však zůstává rezervní možností. Šmejkal vede od léta druholigový Sokolov, se kterým je po 15. kole na pátém místě a tudíž ve hře o postup. Ve své trenérské kariéře na sebe nejvíc upozornil v minulé sezoně triumfem v Juniorské lize se Slavií. V Jihlavě už pracoval jako asistent Luboše Urbana.

Pravděpodobnost: 10%

 

Další varianty:

Josef Csaplár - 2%

Stanislav Levý - 2%

někdo jiný - 1%

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud