28. prosince 2015 • 20:20

Čech může slavit! Vychytal 170. nulu a zlomil rekord v Premier League

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vstoupil mezi největší fotbalové legendy. Český brankář Petr Čech v utkání Arsenalu proti Bournemouthu (2:0) udržel 170. čisté konto v kariéře v Premier League. V historickém pořadí gólmanů anglické soutěže překonal Davida Jamese a osamostatnil se na čele tabulky vychytaných nul.



Čech se o dosavadní maximum se dělil dva týdny s Davidem Jamesem, překonat ho se mu povedlo na třetí pokus. Arsenal v duelu s dosud čtrnáctým týmem tabulky odčinil sobotní výprask 0:4 ze Southamptonu a poskočil do čela ligy.

Na prvním místě má jednobodový náskok před Leicesterem, který zakončí 19. kolo úterním šlágrem proti čtvrtému Manchesteru City.

2542941:gallery:true:true

O vítězství Arsenalu se výraznou měrou zasloužil Mesut Özil. Německý mistr světa ve 27. minutě zahrál rohový kop, který hlavičkou proměnil ve svůj prvním gól v anglické lize brazilský obránce Gabriel, letní posila z Villarrealu. Druhou branku přidal Özil v 63. minutě po pohledné narážečce s Olivierem Giroudem.

Nováček soutěže Bournemouth podal v prvním ligovém utkání proti Arsenalu snaživý výkon, ale Čechovi rekordní zápis nepokazil.

"Petr má být na co pyšný, protože je to mimořádný úspěch," řekl trenér Arséne Wenger. "Lidé si možná ani neuvědomují, co je třeba obětovat, aby brankář udržel tak dlouho vyrovnanou výkonnost. Je to ale také pozoruhodně nadaný brankář. Dá se přirovnat k Davidu Seamanovi," uvedl kouč s odkazem na brankářskou legendu Arsenalu.

Top 5 gólmanů s nulami v Premier League

170 Petr Čech 
352 - odchytané zápasy v Premier League, 2,1 - počet zápasů potřebných k vychytání nuly. Kluby: Chelsea, Arsenal.

169 David James 
572 - odchytané zápasy v PL., 3,4 - počet zápasů potřebných k vychytání nuly. Kluby: Liverpool, Aston Villa, West Ham, Manch. City, Portsmouth.

151 Mark Schwarzer
514 - odchytané zápasy v PL., 3,4 - počet zápasů potřebných k vychytání nuly. Kluby: Middlesbrough, Fulham, Chelsea, Leicester.

141 David Seaman
344  - odchytané zápasy v PL., 2,4 - počet zápasů potřebných
k vychytání nuly. Kluby: Arsenal, Manchester C.

137 Nigel Martyn
372 - odchytané zápasy v PL., 2,7 počet zápasů potřebných k vychytání nuly.
Kluby: Crystal Palace, Leeds, Everton.

Pozn.: Z nejlepší pětice kromě Čecha působí v PL už jen Mark Schwarzer.


Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud