Karel Häring
3. listopadu 2009 • 14:53

'Nedvěd', který pokořil Juventus: Marek Hamšík

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má to být nový Pavel Nedvěd. Jenže mezi fanoušky Juventusu Turín jméno Marka Hamšíka nyní raději nezmiňujte. O víkendu režíroval neuvěřitelný obrat své Neapole z 0:2 na 3:2 právě na hřišti „staré dámy.“



Slovenský fotbalový klenot momentálně v Serii A pronikavě září a je druhým nejlepším střelcem soutěže. I proto o něm uvažuje Chelsea!

„Mamma mia! Grazie, Dio. Grazie, Dio. Grazie Dio...“ opakoval donekonečna komentátor Carlo Alvino s neapolskou šálou okolo krku, doslova zblázněný radostí z rozhodující branky z kopačky Marka Hamšíka.

VIDEO: Komentátor v extázi po gólu Hamšíka! »

Běžela 82. minuta, když slovenský reprezentant technickou střelou pod horní tyč Buffff onovy branky dovršil senzační zmrtvýchvstání Neapole. Emoce necloumaly jen Alvinem, ale i samotným střelcem, který běžel k tribuně slavit ke svému tátovi sedícímu v hledišti.

Marek Hamšík (Neapol) a jeho radost z gólu.Foto ČTK/AP
„Křičel jsem štěstím, věděl jsem, kde táta sedí, tak jsem se k němu rozběhl. Hulákali jsme na sebe, bylo to nádherné, opravdu emotivní,“ svěřil se Hamšík slovenskému Deníku Šport.

Richard Hamšík musí být na syna pyšný. Na Olympijském stadionu v Turíně si jeho potomek připsal šestou a sedmou trefu v sezoně, čímž se zařadil na druhé místo za Di Nataleho z Udine.

A obou zásahů – ten první v 59. minutě – si bývalý hráč Brescie či Slovanu Bratislava logicky velmi cení. „Vstřelit dva góly takovému týmu není jednoduché a nepovede se to každý den. Takže z toho mám obrovskou radost,“ vyprávěl po utkání.

Mistři obratů

Pro fotbalovou Neapol má tohle vítězství obrovskou hodnotu, čekala na ni dlouho. Když naposledy SSC zvítězil na hřišti Juventusu v listopadu 1988 (5:3), Hamšíkovi byl jeden rok a tři měsíce. A ještě mu nebylo ani jedenáct ve chvíli, kdy se „partenopei“, jak se klubu přezdívá (v překladu Neapolští), naposledy střelecky prosadili v Turíně proti „bianconeri“.

Dlouhou přestávku, během které se však oba týmy utkaly v nejvyšší soutěži jen třikrát, ukončil právě Hamšík.

Marek HamšíkFoto tasr
Ten stejně jako celý tým pookřál pod vedením nového trenéra Waltra Mazzarriho, jenž 6. října nahradil odvolaného Roberta Donadoniho. Z posledních čtyř utkání Neapol vytěžila deset bodů. A hlavně se borci v bleděmodrých dresech naučili bojovat až do konce.

V 8. kole otočili zápas s Boloňou na 2:1 gólem v 90. minutě – autor rozhodující trefy? Hamšík... Týden na to si Neapol odvezla plný bodový zisk ze hřiště Fiorentiny, když jediný gól padl v 88. minutě.

Minulou středu ve vloženém kole vedl AC Milán ještě v 90. minutě v Neapoli 2:0, ale na sever Itálie se vracel s jedním bodem. A pak se o bojovnosti téhle party přesvědčil Juventus.

„Náš trenér Mazzarri po utkání vtipkoval, že si necháme soupeře záměrně utéct, abychom jej nakonec dohnali a ten úspěch si o to více vychutnali. V Turíně jsme ožili po našem prvním gólu,“ nechal se slyšet Hamšík, jenž osmačtyřicetiletého kouče, který naposledy vedl Sampdorii, přirovnal k slovenskému reprezentačnímu trenérovi Vladimíru Weissovi, s nímž nedávno slavil postup na mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice.

Zamíří do Chelsea?

Rodák z Banské Bystrice prožívá opravdu mimořádný podzim. Snad s výjimkou bratislavského duelu s Českem, kdy se nechal vyloučit a umožnil Haškovu týmu alespoň remizovat (2:2), mu vychází vše, na co sáhne. Na sedm ligových tref v průběhu podzimu potřeboval jen jedenáct startů (nechyběl ani minutu) a jen dva přesné zásahy ho dělí od jeho dosavadního maxima (devět gólů za sezonu), jehož dosáhl dvakrát po sobě.

Daří se mu i v osobním životě. Dlouholetá přítelkyně Martina, s níž se zná od třinácti let, mu v brzké době porodí syna. I proto jí v pozápasovém rozhovoru pro stanici Sky Sport Italia věnoval obě branky.

Jenže až se Hamšík junior narodí, Neapole si zřejmě dlouho neužije.
Jeho dvaadvacetiletý otec se totiž opět stal objektem debat o přestupu do velkého klubu.

Marek Hamšík (Neapol) oslavuje gól v italské lize.
Marek Hamšík (Neapol) oslavuje gól v italské lize.


V minulé sezoně se hovořilo o zájmu Juventusu, teď plnila noviny zpráva o pozornosti Chelsea. Londýnský klub věří, že uspěje s odvoláním proti trestu v podobě zákazu přestupů, a tak stále pátrá po případných posilách. Podle anglických médií je majitel „blues“ Roman Abramovič připravený vysázet 18 milionů liber (cca 552 milionů korun).

Jisté je, že prezident Neapole Aurelio de Laurentiis hodlá přestupovou sumu pořádně vyšponovat. „Jestli jej chtějí, musí přijít s mimořádnou nabídkou,“ prohlásil minulý týden bez uvedení konkrétní částky. Sám ale nevěří, že se něco takového stane.

A co říká na další kolo přestupových spekulací samotný Hamšík? „Až přijde faxem na klub nabídka, potom budu vědět něco více. Ale zatím žádná konkrétní nedorazila.“ A tak se pod Vesuvem mohou těšit z útoku na pohárové příčky. Povede jej slovenská hvězda.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud