2. listopadu 2008 • 12:00

Je rok 48 po Maradonovi!

Autor: ahm
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Diego Maradona má doma v Argentině fanoušky kteří na jeho počest založili „církev“ a letopočet počítají podle jeho narození. Všechno je v roce 48 po Diegovi myšleno napůl vážně, napůl v legraci. Nebo ne?!



Před pár dny Diego Maradona oslavil 48. narozeniny a byl jmenován hlavním trenérem argentinské fotbalové reprezentace. Protože první zápas odkoučuje v listopadu ve Skotsku, britská média do jihoamerické země poslala štáby zpravodajů a dění podrobně sledují.

Proto novináři narazili na Maradonovu církev, jejíž členská základna údajně ve světě čítá přes sto tisíc fanoušků bývalého hráče a mistra světa z roku 1986. „Na první pohled nepoznáte, jestli jsou to recesisté, nebo všechno berou smrtelně vážně,“ píše zpravodaj listu Guardian. „Je to tak napůl,“ odhaduje.

Všechno v Iglesia Maradoniana, jak zní španělský název, má souvislost s bývalým fenomenálním hráčem. Jaký je zrovna v Argentině rok? Přece 48 D.D. - tedy Despues Diego, čili Po Diegovi.

Kolik kamenů má růženec? Přece 34 – tolik gólů nastřílel Diego v reprezentaci. Maradonova desítka na dresu i jeho božství je zase schováno v nápisu D10S, který se čte jako „dios“.

„Maradonova církev je v zemi známý pojem, ale její zakladatel je první, kdo důrazně říká, že o žádnou církev v náboženském smyslu slova nejde. Prý jde o fotbal a ne víru,“ píše list Daily Telegraph.

„Biblí pro ně je Maradonova biografie. Církev založili v roce 1999 v Rosariu v den Maradonových narozenin a spekuluje se o tom, že má sto dvacet tisíc členů po celém světě. Pravdou je, že o nějaké hodnověrné sčítání se ale nikdo nikdy nesnažil,“ dodává deník.

Členové církve určitě nepostrádají smysl pro humor i realitu. „Jak probíhá křest nových členů? Každý musí volejbalovou smečí napálit míč – a je hotovo,“ popisuje svoje zážitky zpravodaj Guardianu.

To všechno připomíná památný gól, tzv. Boží ruku, jímž Maradona ve čtvrtfnále MS v roce 1986 načal Anglii, aby jí pak dorazil po památném sólu přes téměř celé hřiště. A 22. června, tedy den zmíněného zápasu na MS, prý členové slaví jako Velikonoce.

„No, my v Anglii tenhle gól bereme jako symbol všech fotbalových podfuků a tady si pro něj našli tohle využití. Jiná zem, jiný mrav,“ píše list.

Automaticky se předpokládá, že potomci mužského pohlaví se budou jmenovat - Diego. „Viděli jsme fotografie vánočních stromků. Jako ozdoby slouží fotografie Diega,“ popisuje zážitky zpravodaj deníku Times.

„Maradona toho dal téhle zemi tolik, teď přišel čas mu něco z toho vrátit,“ říká Marcela Amez, jeden ze zakladatelů církve, či spíš „spolku“ obdivovatelů. „S ním na lavičce zase můžeme být mistry světa,“ prozrazuje zbožné přání celé země.

Čtěte také:
Maradona trenérem reprezentace ›››
Vzkaz Maradonovi: Lid tě nechce! ›››
Tevez: Diego, používej hlavu ›››

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud