3. ledna 2012 • 04:59

Antidopingový šéf o Bystroňovi: Pokud je to amfetamin, je to zlé

Autor: kah
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vedení Viktorie Plzeň se i nadále odmítá vyjadřovat k tomu, jaká zakázaná látka se objevila ve vzorku Davida Bystroně po utkání Ligy mistrů na půdě BATE Borisov.



Jak informoval Sport na konci minulého roku, obránce Plzně měl podle zprávy Evropské fotbalové unie pozitivní dopingový test. Látka, kterou našli dopingoví komisaři ve vzorku opory Viktorie, zatím zůstává nezveřejněna, mělo by však jít o zakázané syntetické povzbuzovací prostředky.

„Oblíbeným materiálem“ mezi sportovci například bývá amfetamin, což je látka, která má výrazné psychostimulační účinky. Ty dodávají pocit síly, sebedůvěry a neunavitelnosti a jsou schopné zvýšit fyzické a psychické výkony.

Právě díky těmto vlastnostem bývá podle internetových slovníků vyhledáván lidmi pracujícími ve velkém nasazení, studenty nebo právě sportovci.

Problém je, že amfetamin se do těla může dostat prakticky pouze prostřednictvím drogy.

„Pokud by to byl amfetamin nebo metamfetamin, který je převážně v pervitinu, tak jde s největší pravděpodobností o drogu. A to je zlé. Při jejím nalezení nejsou žádné polehčující okolnosti. Za to jsou dva roky zákazu činnosti. Není rovněž pravděpodobné, že by se tato látka dostala do těla s nějakým lékem či jiným neúmyslným způsobem. Nemohu to vyloučit, ale takové případy nejsou,“ sdělil Sportu Jan Chlumský, šéf exekutivy českého antidopingového výboru.

Plzeň, která zítra začne zimní přípravu na jarní část sezony (podle informací Sportu i s Bystroněm), se zatím nechce k nepovolené látce nalezené v moči zkušeného stopera, vyjadřovat.

David Bystroň a Daniel Kolář opouštějí hřiště po prohře s Barcelonou
David Bystroň a Daniel Kolář opouštějí hřiště po prohře s Barcelonou

„Celá problematika pozitivního dopingového nálezu Davida Bystroně je záležitostí mezi lékařským týmem UEFA a hráčem, klub tak nemůže žádné informace v tomto směru poskytovat. Pozornost FC Viktorie Plzeň se v tuto chvíli upírá pouze na analýzu B vzorku, teprve na základě jejího výsledku se rozhodne klub o dalších krocích,“ uvedl Pavel Pillár, tiskový mluvčí západočeského klubu.

Ten v první reakci na pozitivní nález zpochybnil průběh dopingové kontroly v Minsku po listopadovém utkání Ligy mistrů proti Borisovu s tím, že bylo s nabranými vzorky nestandardně zacházeno.

Zmíněný B vzorek bude otevřen do poloviny ledna, v laboratoři UEFA z něj provedou analýzu. „Pak se předá případ disciplinární komisi, která vynese trest, a teprve poté se celý prohřešek zveřejní,“ uvedl Chlumský.

Bystroňovi, jenž je nyní podle informací Sportu ve špatném psychickém stavu, hrozí až čtyři roky zastavení činnosti, základní sazbou je však dvouletý trest.

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud