Štěpán Filípek
29. června 2015 • 17:30

Masopust byl pro nás vzorem jako hráč i člověk, vzpomíná Nedvěd

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Může si říkat, že alespoň částečně dosáhl toho, co on. Vždyť jako jediný z Čechů po Josefu Masopustovi získal Zlatý míč. Pavel Nedvěd, bývalý skvělý záložník, se však se zesnulou legendou ani trochu nesrovnává. „Byl to náš nejlepší český fotbalista všech dob,“ říká s úctou. „A taky vzor – jako hráč i člověk.“



Zpráva o úmrtí slavné fotbalové osobnosti zastihla Pavla Nedvěda v Itálii, kde žije. A nejen na Apeninském poloostrově jeden z ředitelů Juventusu Turín poznal, jakou úctu Masopustovi projevují. „Když jsem vyhrál Zlatý míč, všichni říkali: Jó, vy už ho máte. A vyslovovali jméno Pepíka Masopusta,“ vzpomíná.

To stejné platilo při debatách s lidmi z turínského velkoklubu. „Vždycky o něm mluvili s velkým uznáním a kýváním hlavou i rukama, jak to v Itálii dělají. Z toho poznáte, jak moc si ho vážili,“ usmívá se Nedvěd.

Sám jako malý kluk hltal knížku s Masopustovým příběhem. I příhodu, jak na mistrovství světa 1962 nechal Brazilce Pelého, který se trápil na hřišti zraněný, gentlemansky odehrát míč. Sám snil o vlastních úspěších, ale nikoli tak zářivých, jakých dosáhl jeho předchůdce. S vrcholem v podobně Zlatého míče. „Nikdy jsem nepomyslel na to, že bych mohl být vedle něho,“ tvrdí.

Byť mezi nimi byl velký generační rozdíl, jako začínající hráč Nedvěd k finalistovi mistrovství světa vzhlížel. Ostatně, také on si zahrál za pražskou Duklu, s níž byla spjata Masopustova nejlepší hráčská léta. „Pro mě i pro nás všechny to byl velký vzor. Vzor fotbalového umění i skromnosti a přátelství,“ netají Nedvěd respekt.

Rozhovor s Pavlem Nedvědem o Josefu Masopustovi v úterním deníku Sport

Jelínek: Masopust byl gentleman světového formátu i můj druhý táta
Video se připravuje ...

Vzpomínka na Josefa Masopusta: Jak navštívil redakci Sportu
Video se připravuje ...

Josef Masopust (v horní řadě třetí zprava) ve výběru světa při utkání s Anglií ve Wembley v roce 1963
Josef Masopust (v horní řadě třetí zprava) ve výběru světa při utkání s Anglií ve Wembley v roce 1963

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud