Štěpán Filípek
29. června 2015 • 17:30

Masopust byl pro nás vzorem jako hráč i člověk, vzpomíná Nedvěd

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Může si říkat, že alespoň částečně dosáhl toho, co on. Vždyť jako jediný z Čechů po Josefu Masopustovi získal Zlatý míč. Pavel Nedvěd, bývalý skvělý záložník, se však se zesnulou legendou ani trochu nesrovnává. „Byl to náš nejlepší český fotbalista všech dob,“ říká s úctou. „A taky vzor – jako hráč i člověk.“



Zpráva o úmrtí slavné fotbalové osobnosti zastihla Pavla Nedvěda v Itálii, kde žije. A nejen na Apeninském poloostrově jeden z ředitelů Juventusu Turín poznal, jakou úctu Masopustovi projevují. „Když jsem vyhrál Zlatý míč, všichni říkali: Jó, vy už ho máte. A vyslovovali jméno Pepíka Masopusta,“ vzpomíná.

To stejné platilo při debatách s lidmi z turínského velkoklubu. „Vždycky o něm mluvili s velkým uznáním a kýváním hlavou i rukama, jak to v Itálii dělají. Z toho poznáte, jak moc si ho vážili,“ usmívá se Nedvěd.

Sám jako malý kluk hltal knížku s Masopustovým příběhem. I příhodu, jak na mistrovství světa 1962 nechal Brazilce Pelého, který se trápil na hřišti zraněný, gentlemansky odehrát míč. Sám snil o vlastních úspěších, ale nikoli tak zářivých, jakých dosáhl jeho předchůdce. S vrcholem v podobně Zlatého míče. „Nikdy jsem nepomyslel na to, že bych mohl být vedle něho,“ tvrdí.

Byť mezi nimi byl velký generační rozdíl, jako začínající hráč Nedvěd k finalistovi mistrovství světa vzhlížel. Ostatně, také on si zahrál za pražskou Duklu, s níž byla spjata Masopustova nejlepší hráčská léta. „Pro mě i pro nás všechny to byl velký vzor. Vzor fotbalového umění i skromnosti a přátelství,“ netají Nedvěd respekt.

Rozhovor s Pavlem Nedvědem o Josefu Masopustovi v úterním deníku Sport

Jelínek: Masopust byl gentleman světového formátu i můj druhý táta
Video se připravuje ...

Vzpomínka na Josefa Masopusta: Jak navštívil redakci Sportu
Video se připravuje ...

Josef Masopust (v horní řadě třetí zprava) ve výběru světa při utkání s Anglií ve Wembley v roce 1963
Josef Masopust (v horní řadě třetí zprava) ve výběru světa při utkání s Anglií ve Wembley v roce 1963

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud