14. července 2015 • 13:31

Hráči bez angažmá vyzvou elitu FIFPro. Jarošíka a spol. čeká luxus!

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jde se do finiše. Český výběr hráčů bez angažmá přemohl tři evropské soupeře a teď čekáí tým trenéra Vernera Ličky závěr turnaje FIFPro. V semifinále ve čtvrtek nastoupí v Nizozemsku proti Francii. Chystá se velká sláva. „Je to ohromný úspěch, že jsme se dostali tak daleko. Všichni to chtějí dotáhnout. Ale pořád zůstává hlavním cílem, aby kluci získali klubové angažmá,“ tvrdí Dominik Rodinger, sportovní ředitel České asociace fotbalových hráčů (ČAFH), která stojí za projektem, kdy pořádá kemp pro hráče bez angažmá a pomáhá jim najít práci.



Do Nizozemska se Češi vydávají ve středu odpoledne. „Bude to velké. Chystá se slavnostní zahájení i ukončení, na hráče čekají pětihvězdičkové hotely, necháváme si ušít speciální obleky v Salonu Loram,“ naznačuje Rodinger, že na hráče bez angažmá čeká luxusní koncovka turnaje.

Stěžovat si ale nemohli ani doma. Výběr si užíval ve sportovním centru Na Zámečku v Kunicích, které pro svou přípravu nejednou zvolila i česká fotbalová reprezentace. Hráči měli k dispozici dvě travnaté plochy a ubytování spolu s wellness v zámku Berchtold…

Tohle ale bude mezinárodní sláva. A Češi se chtějí ukázat. Dobré jméno sice už díky předchozím duelům mají, jenže… „Kluci to chtějí dotáhnout do konce, chtějí ukázat, co v nich je,“ říká Rodinger.

Sám je na tým hrdý, koncovka poslední bitvy ve Švýcarsku, kde dal český výběr tři góly během pěti minut na konci duelu a v penaltovém rozstřelu nakonec vybojoval postup, ho dostala.

„To bylo něco neskutečného, kluci ukázali obrovský morál. Jako hráč jsem si takový úspěch užíval klidně dva, tři dny. Teď jsem ale v jiné roli a už druhý den od rána jsem musel fárat,“ směje se Rodinger. „Dával jsem pozor, aby měli kluci připravené věci na trénink a všechno fungovalo.“

Před semifinále je český výběr v očekávání, na jak kvalitní soupeře narazí. Trenér Lička už pro zápas nemůže počítat s Martinem Juharem, který míří na zkoušku. „Jméno klubu ale nevím, Martin nám jen řekl, že nemůže letět,“ říká funkcionář ČAFH.

Další opory jako jsou Střihavka, Kušnír či Jarošík zůstávají. Nováčky v týmu pak jsou David Vacek a Vojtěch Engelmann. „Co se týče konce turnaje, čeká nás zajímavá konfrontace. Ale pro nás je nejdůležitější a to platilo během celého léta, aby se kluci upíchli v nějakém klubu a získali angažmá,“ má jasno Rodinger.   

V semifinále se ve čtvrtek od 17:00 Češi utkají s Francií, druhou semifinálovou dvojici tvoří Polsko a Španělsko. Poražení se utkají o třetí místo, vítěze čeká v nizozemském Rijnsburgu finále.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud