Pavel Hartman
6. září 2015 • 04:40

Den D? Berbr se bát nemusí, možná obětuje Damkovou. Vliv mu zůstane

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už dva týdny se český fotbal prohýbá pod tíhou obřího skandálu. Svědectví o tom, že rozhodčí neřídí Dagmar Damková, nýbrž její životní partner Roman Berbr, se množí. Stejně jako výpovědi, že arbitři musejí na všech úrovních pískat na přání Berbrovy kliky. Jak se k tomu postaví fotbalová vláda?



Třináct členů výkonného výboru by mělo v Rize od rána probírat alarmující situaci. Výsledek má být oznámen na polední tiskové konferenci.    

Co lze očekávat?

Odchod Romana Berbra z velení českého fotbalu patrně ne. Odvolat ho z místopředsednického křesla může jedině mimořádná valná hromada. Že by ho k rezignaci dotlačil výkonný výbor je nepravděpodobné, neboť Berbr v něm má stále dost zastánců.

Berbr se sám nevzdá, jeho sebejistota je obrovská

Podle Nedělního Sportu by mohli ze třináctičlenné vlády jít proti němu pouze dva lidi, Dušan Svoboda a Vlastimír Hrubčík. Ostatně rozložení sil už v předstihu výstižně charakterizoval boss teplického klubu Pavel Šedlbauer. „Berbra bychom měli odvolat, ale je to naivní představa,“ konstatoval.

Naivní by byl i ten, kdo by si myslel, že Berbr pod tíhou vážných obvinění vyklidí pole sám.  Muž, na jehož hlavě se vrší skandální obvinění, odletěl do Lotyšska ve společném letadle s reprezentačními hvězdami, sršel vtipem a všude demonstroval sebejistotu.

Co jeho manželka Dagmar Damková , kterou podle výpovědi bývalých rozhodčích Libora Kovaříka a Radka Kociána Berbr využíval jako loutku k uskutečnění mocenských zájmů?

Damková může skončit. Ale…

Ta by mohla v pozici šéfky komise rozhodčích skončit. Ovšem pozor, ne kvůli tomu, že by ji odvolala fotbalová generalita, ale v rámci Berbrovy strategie. Jak by měla údajně vypadat? Damková sama podá demisi z důvodu, že už není schopna snášet podle ní lživá osočování. Nadále by se věnovala práci v komisi rozhodčích UEFA.

Hlasy Berbra a jeho soukmenovců ve výkonném výboru by pak její místo měly přiklepnout Miroslavu Tulingerovi, současnému místopředsedovi komise rozhodčích. Tedy nejbližšímu zástupci Dagmar Damkové. Tím by si Berbr zachoval zásadní vliv na rozhodcovský cech.

Uvidíme, jestli k tomu nakonec výkonný výbor opravdu dospěje. Anebo sáhne po jiném řešení. Nechme se překvapit, možné je všechno.

Jaké další scénáře přicházejí v Rize v úvahu?

Nestane se vůbec nic. Výkonný výbor o vyslovení důvěry Dagmar Damkové a její komisi nebude vůbec hlasovat. A vysvětlení, proč bod na jednání nezařadí? Berbr s Damkovou označili výpověď Libora Kovaříka za lži, proti nimž se hodlají bránit soudní cestou. A výkonný výbor proto nebude chtít udělat zbrklé rozhodnutí. A co když nikdy žádný soud neproběhne? To se řešit nebude. Tato varianta je také možná.
Damkovou odvolají, nástupce začnou hledat. Vzhledem k rozložení sil velmi nepravděpodobná možnost. Pro tento krok by se totiž zřejmě vyslovili jen zlínský „rebel“ Vlastimír Hrubčík a Dušan Svoboda, za jistých okolností možná i Miroslav Pelta. Kdokoliv další by byl překvapení. Navíc pokud by Damková s Berbrem cítili, že jí opravdu hrozí odvolání, raději by zřejmě sama rezignovala a vše by směřovalo k variantě „Tulinger“.
Damkovou podrží ve funkci. Nejspíš zlínský rebel Vlastimír Hrubčík navrhne hlasovat o nedůvěře Dagmar Damkové ve funkci předsedkyně komise rozhodčích. To proběhne s  výsledkem 10:3 či 11:2 pro její setrvání ve funkci. Možný scénář.
Pelta překvapí. Pokud někdo může kromě Berbra vymyslet scénář, který nakonec získá podporu výkonného výboru, je to právě hráč Pelta. Ale měl Velký Čáp během návštěvy Číny na přípravu takového kroku čas? A je už ve stavu, kdy chápe, že pokud jednat nezačne, sveze se celá kauza naplno i po jeho zádech? Méně pravděpodobný scénář.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud